Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Diyetisyeni Özge Çıtak, sıcak havaların üst seviyede olduğu şu günlerde su tüketimi ile ilgili bilgiler vererek vatandaşı uyardı. Çıtak, suyun insan yaşamı için oksijenden sonra en önemli öğe olduğunun altını çizdi.

  Çıtak, "Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ı sudur. Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması yaşamsal önem taşımaktadır. Vücuttan kaybolan su miktarı kadar su alınması gerekmektedir. Yaz aylarında sıcaklara bağlı olarak vücut daha fazla terler ve su ihtiyacı artar.

Su içmek için susama hissi beklenmemelidir. Günlük su ihtiyacımız yaklaşık 2,5 litredir. Yeterli su içilmediğinde yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, solunum güçlüğü, kas spazmı, böbrek problemleri, kabızlık, el ve ayaklarda ödem görülebilir. Su kaybı özellikle çocuklarda çok tehlikelidir."dedi.

 

YETERLİ MİKTARDA SU İÇTİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ?

Yeterli miktarda su içildiğini  idrar rengine bakarak anlayabilineceğini belirten Çıtak şöyle konuştu, " Koyu sarı renkli ise yeterince su içmediğimizin işaretidir. Eğer sarıdan açık ve şeffaf renkteyse yeterli miktarda su tüketiyorsunuz demektir.

Su yerine çay, kahve, nescafe gibi içecekleri tercih etmek asla suyun yerini tutmaz. Bu gibi içeceklerin diüretik etki dediğimiz vücuttan su atımına neden olan etkileri vardır. Bu yüzden mutlaka sıvı ihtiyacınızı su içerek karşılamanız gerekmektedir. Su içmekte zorlanan kişiler sularına meyve parçaları, nane, limon, tarçın, karanfil gibi tat ve koku veren şeyler atarak daha zevkli hale getirebilirler. Meyve ve sebzelerin su içeriği yüksek olduğundan tüketimleri sıvı alımına katkıda bulunur. Terleme esnasında vücutta su kaybı olduğu gibi mineral kaybı da gerçekleşmektedir. Meyve ve sebze tüketerek kaybedilen mineralleri de yerine koymuş oluruz.

Suyun diğer bir faydası ise kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Her öğünden 15-30 dk önce içilen su metabolizmanın hızlanmasına ve mide de hacim oluşturarak fazla besin alımını engelleyerek zayıflamanıza da yardımcı olmaktadır. Gün içerisinde içilen sular açlık hissini de baskılamaktadır.

Sağlıklı bir vücut için yaz aylarında su içmeye özen gösterilmelidir."

 

 

Editör: TE Bilişim