Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle basın açıklamasında bir araya geldi. Grup adına açıklamayı EMEP Eskişehir İl başkanı Hüseyin Öge yaptı. Öge açıklamada, geçmişten bu yana emekçiler ve ezilen halklar savaşa karşı barışı savunurken, dünyayı yöneten güçlerin hala savaştan, vazgeçmediğini söyleyerek, Suriye ve Irak’ta yaşananların ise bunun yansıması olduğunu savundu.

15 Temmuz’da kanlı darbe girişimi ile cemaatin ülkenin geleceğine el koymak istediğini ifade eden Öge, “Cemaatin kanlı planlarının boşa çıkarılması, darbe girişiminin bastırılmış olması Türkiye’nin içine sürüklendiği karanlığı ortadan kaldırmadı. OHAL uygulamalarını “milli mutabakat” ile maskelemeye çalışan AKP, darbe girişiminin oluşturduğu atmosferi savaş yanlısı dikta rejimini derinleştirmek için fırsata dönüştürdü. Askeri darbe girişiminde ölen yüzlerce insanımız, demokrasiyi askıya alan sivil darbeler, OHAL ilanı, kitlesel gözaltılar ve tutuklamalar, işten çıkarmalar, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, kadına yönelik ayrımcı politikalar ile ve şiddet, homofobiden beslenen şiddet ve cinayetler, Alevilere yönelik mezhepçi dayatmalar, laiklik karşıtı gerici politikalarda kaygı verici artış, çocuk istismarı, doğamızın talan edilmesi, iş cinayetleri ve Eskişehir’de barış akademisyenlerinin açığa alınması, Rektörlük ve Valiliğin ortak hareketle eylem yasaklaması OHAL fırsatçığını gözler önüne seriyor” dedi.
 
“GÖRÜŞME TALEBİNİN VALİLİK TARAFINDAN KABUL EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Silahların değil insanların konuştuğu barış koşullarını yaratmak için mücadele ettiklerini anlatan Öge, 1 Eylül’de yapmak istedikleri etkinlik başvurusunun valilik tarafından hala cevaplanmadığını söyleyerek şöyle devam etti:  “Eskişehir’de yapacağımız 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinliklerini sokakta gerçekleştirmek için Valiliğin gerekli koşulları sağlaması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Eskişehir ‘deki eylem yasaklarını ve 1 Eylül gündemini konuşmak üzere sendika, oda, siyasi partiler ve kitle örgütlerinin temsilcilerinden oluşan heyetle yaptığımız görüşme talebinin Valilik tarafından kabul edilmesini ve barış talebinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”
 
Editör: TE Bilişim