Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, basın toplantısında Eskişehir sorunlarına değinerek trafik sorunu, su zammı ve kentsel dönüşüm ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Eskişehir’in önemli derecede trafik sorunu olduğunu belirten Bingöl, özellikle sabah ve akşam saatlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.
Bu konuda 4 cadde ve 10 kavşakta yapılacak düzenleme ve şehir içi trafiğinin ciddi şekilde rahatlayacağını kaydeden SP İl Başkanı Bingöl, “Ayrıca çeve yolu (OSB çıkışı-Batıken) güzehgahında hız 82 olarak düzenlenmelidir. Komşu büyükşehirlerde bu uygulama yapılmaktadır” dedi.
Su zammı doğru değil
Eskişehir Büyükşehir Meclisi tarafından onaylanan yüzde 5’lik su zammını doğru bulmladıklarını belirten Bingöl, zam yerine su fiyatlarının düşürülmesinin mümkün olduğunu teknik ve mali verilerle ispatlandığını öne sürdü. Bingöl’ün su zammı ile görüşleri şöyle:
“ Porsuk nehriden elde edilen suyun arıtma maliyetinin yüksek olduğunu biliyoruz. Porsuk suyundan vazgeçilmelidir. İlk etapta yüzde 20-25’lik bir ucuzlama olacaktır. Konut başına aylık 10 m3 su yarı fiyatla tahsil edilmeli, 10m3’ten sonra fazla kullanılan her bir m3 için yüzde 25 zamlı fiyat uygulanmalıdır. Bu durumda hem su tüketiminin israfı önlenmiş olacak , yatırım ve arıtma giderleri azaltımış olacak.”
Kentsel dönüşüme öneriler
Kentsel Dönüşüm sorunu ile ilgili de görüşlerini ifade eden SP İl Başkanı Fesih Bingölsağlıksız ve riskli binalarda insanların yaşamını sürdürmesi doğru olmadığını ancak bir dönüşüm teknik gerekçelerlere olacaksa burada bağduriyetlerin olmaması gerektiğini söyledi.
Bingöl’ün bu konuyla ilgili görüşleri de şöyle:
“Kentsel Dönüşüm partimizin önemsediği 3 temel üzerinde yapılırsa mağduriyetler ortadan kalkar, uzlaşma kolay olur ve şehir dönüşür.
1)Yerinde dönüşüm esas alınmalıdır. Kişinin gayrimenkulünün bulunduğu parsel tercih edilmesi bu mümkün değilse parselin bulunduğu ada içerisinde çözüm üretilmelidir.
2) Kentsel dönüşüm ada bazında yapılmalıdır.
3) Emsal ve kat artışı birlikte düşünülmelidir. Emsal artışı olmadan, sadece kat artışı şeklinde çöüm ciddi mağduriyetlere neden olur bu da insanların kazanımlarının yüzde 35-40 oranında kaybanı neden olur.Bakanlık afet riski alltında kalan alan tanımına giren yerlerde emsal ve kat artışına itiraz edilmeyecek bir düzenleme yapmak zorundadır.”
 
Editör: TE Bilişim