Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, AKPM’nin genel kurulunda Avrupalı Parlamenterlere seslendi. OECD'nin Avrupa Konseyini bilgilendirmek için hazırladığı raporu yorumlayan Prof. Günay 'kapsayıcı büyüme'ye vurgu yaptı, küresel krizin etkilerinden kurtulmak için ülkelerin verimlilik ve kapsayıcılığa odaklanmalarının gerektiğini vurguladı. İkinci konuşmasını Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan ‘’Finansal ve sosyal adalet anlamında Panama Belgeleri’nden çıkarılacak dersler’’ isimli  rapora ilişkin avrupa Muhafazakarlar Grubu adına konuşan Günay, konuşmasına ‘’Ele aldığımız rapor günümüz dünyasının kronikleşmiş sorunlarından biri detaylı olarak ele alıyor’’ diyerek başladı.

‘’ÖNLEMLER YETERSİZ’’

Günay, ‘’2008 Yılında yaşanan ekonomik kriz vergi kaçakçılığına ilişkin bir dizi önlem alınmasını gerektirdi. Panama Belgeleri bizlere bu önlemlerin gerekliliği ile birlikte yetersizliğini de ortaya koymuş bulunuyor. Günümüzde ülkelerin yalnızca kendi egemenlik sahalarını kontrol etmelerinden kaynaklı, vergi kayıplarını önleme gibi bir imkanları bulunmuyor. Vergi mükelleflerinin tüm dünyada takip edilebileceği ve denetlenebileceği bir sistemin geliştirilmesi gerekiyor.’’ dedi

‘’EKONOMİK VE SOSYAL ADALETSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ’’

Vergi kaçakçılığının kontrol altına alınması, sadece multi-milyonerleri ve devasa büyüklükteki sermaye gruplarını etkilemeyecek, tüm devletlerin ve bireylerin refahını artıracak bir gelişmedir. Raporda ifade edilen kaçak 7.6 trilyon dolar, devlet kanalıyla vatandaşlara hizmet ve istihdam olarak dönebilse, bu, dünyayı sarmış ekonomik durgunluğun, ekonomik ve sosyal adaletsizliğin, fakirliğin üstesinden gelinmesinde faydalı olacaktır.

‘’TASLAK ÇÖZÜM İYİ NİYETLİ AMA YETERSİZ’’

Avrupa Parlamenterler Meclisi’nin konu ile alakalı taslak kararında sözü geçen Global Forum’un iyi niyetli olduğuna ama sorunun çözümü için yeterli olamayacağına değinen Günay, ‘’ Özellikle taslak kararda zikredilen Global Forum iyi niyetli bir girişim ve şüphesiz, bilgi paylaşımı konusunda mesafe kaydedilmesini sağlamaktadır.  Fakat nihayetinde bu meselenin sadece ülkelerin isteğine bırakılması ve yaptırım gücüne sahip olmaması iyileştirilmesi gereken konulardan birisidir.’’ dedi.

‘’VERGİ SAVAŞLARINA HARCANAN ÇABA VERGİ KAÇAKÇILIĞINA HARCANSIN’’

Günay, son zamanlarda AB ile ABD arasında yaşanan vergi savaşına ilişkin ise ‘’Özellikle ABD ile AB üyesi ülkeler arasında milyar dolarlık vergi cezaları şeklinde seyreden bu savaş için harcanan çabaların vergi kaçakçılığı ve kara para aklama ile mücadele konusunda da harcaması global bir beklentidir.’’ dedi.

‘’OECD ÇALIŞMALARI VE KAPSAYICI BÜYÜME’’

Günay, ayrıca OECD çalışmaları hakkında hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Dünya ekonomisinin 10 seneden daha az bir süre önce 1920’lerin büyük buhranından sonra karşılaştığı en kapsamlı ve derin krizlerden biriyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Günay, bugün hala küresel ekonomide durgunluk, terör, jeopolitik riskler, Rusya, Çin ve batılı güçler arasındaki gerginliğin artması gibi gelişmelerin dünya ekonomisi ve refahını tehdit ettiğini söyledi.

Bu risklere karşılık OECD’nin yaklaşımı, kapsayıcı büyümeye işaret eden Günay, ‘’ Kapsayıcı büyüme ekonomik gelişimden elde edilen gelirlerin paylaşılması gerekliliğini savunur. Kapsayıcı ekonomik büyüme, gıda güvenliği ve beslenme, su ve sanitasyon, sürdürülebilirlik, cinsiyet eşitliği, güven kısacası sosyal, kültürel, politik ve çevresel konuların tümü ile bağlantılıdır. Küresel vergi şeffaflığı daha iyi hükümet politikaları ve adil ve hesap verebilir kamu kurumlarını teşvik açısından kapsayıcı büyümenin altyapısını kurmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bizler güç birliği ve koordinasyon ile, ülkeler arası güvenlik açıklarını da azaltarak küresel risklere ve tehditlere karşı önlemler alınabileceğine inanıyoruz. OECD, BM, IMF ve Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Ancak, işbirliği ve koordinasyon sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için yeterli değildir. Uluslarası toplumun, bugünün sorunlarını çözmek ve geleceğe dair risk ve tehditleri öngörerek bunların çözümüne dair mekanizmalar geliştirmek için kapsayıcı büyüme başta olmak üzere bu yaklaşımların önemine dair konuşmaktan öteye geçerek biran önce aksiyon alması gerektiğine inanıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim