CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer,  Tarımsal Sit Alanı ilan edilen Alpu Ovası üzerinde yapılan Ulusal Raylı Sistemler Merkezi (URAYSİM) projesini Meclis gündemine taşıyarak, Alpulu çiftçilerin verimli arazilerinin projeden zarar görmemesi için hükümete çağrıda bulundu. Çakırözer, “URAYSİM projesinin Eskişehir’imize faydası olacağına inanıyoruz. Ancak verimli araziler yerine kıraç alanlar üzerine kurulması gerekli” dedi.
Sorun Meclis’e getirildi
Çakırözer, Alpu’nun Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon mahallerinde yaşayan çiftçiler tarafından kendisine iletilen talepleri TBMM kapanmadan gündeme getirdi. Çakırözer Meclis’te yaptığı konuşmasında, URAYSİM’in verimli tarım arazileri yerine daha kıraç, kullanılmayan araziler üzerine kurulması talebini şöyle dile getirdi;
“Türkiye’de 141 ova tarımsal sit alanı (Büyük Ova) ilan edildi. Anadolu’nun buğday deposu Alpu Ovamız da bu kapsamda artık Büyük Ova. Anadolu Üniversitemiz bünyesinde Eskişehir’imizin raylı sistemler alanındaki potansiyelini geliştirmek için kurulacak Uluslararası Raylı Sistemler Merkezi projesi (URAYSİM)  Alpu Ovamızdaki verimli topraklar üzerine kuruluyor.. Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon mahallelerimizin binlerce dönüm verimli tarım arazisi kullanılmaz hale gelecek. Bölgeye yaptığım ziyaretlerim sırasında çiftçiler mağduriyetlerini benimle paylaştılar. URAYSİM’in sadece Eskişehir’imizin değil, ülkemizin raylı sistemler alanında rekabetçi seviyeye yükselmesine önemli katkı vereceğine inanan bir kişiyim. Ancak bu proje verimli tarım arazileri üzerine kurulması halinde Bozan ve çevresindeki mahallelerdeki yüzlerce çiftçimizi mağdur edecek, Alpu Ovamızın verimini olumsuz etkileyecek. Böyle bir mağduriyet yaşanmaması için URAYSİM’i daha kıraç, kullanılmayan topraklar üzerine kuralım. Alpu’nun verimli topraklarına kıymayalım. Hükümet yetkilileri ve iktidar partisindeki Eskişehir milletvekili arkadaşlarımızın bu talebimize duyarlı olması çağrısı yapıyorum.”
 Çiftçinin derdi pakette yok
Çakırözer referandum çalışmaları kapsamında hafta sonu Alpu’nun Bozan Mahallesi’nde yurttaşlarla bir araya geldi. Alpu’nun verimli topraklarının yok edilmemesi için Meclis’te yaptığı çağrıyı çiftçilerle paylaşan Çakırözer, Anayasa paketine ilişkin görüşlerini de aktardı. Çakırözer, “ Bu pakette siz çiftçilerimizin, emekçilerimizin, yavrularımızın sıkıntılarına, dertlerine ilişkin tek bir madde yok. Paket geçerse her türlü karar tek bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak. Biz buna karşı çıkıyor, ‘Hayır’ diyoruz, sizlerin de desteğini istiyoruz” dedi.
 
Editör: TE Bilişim