Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Hollanda’nın FETÖ sorumlusunu açıklayarak, “Adamların Hollanda sorumlusu Rotterdam Belediye Meclisinde üye. Bu paranoya değil ki adam orada yahu” dedi.
Bakan Nabi Avcı, Eskişehir’deki bir kafede gazetecilerle bir araya geldi. Burada konuşan Avcı, 16 Nisan’da yapılacak referandumun, halk desteğinin, istikrarın, bu zeminin muhafaza edilip edilmeyeceği meselesi olduğunu kaydetti. Avcı, “Onun için buradan yüklenmeye çalışıyorlar. Yani içerideki muhalefet partilerinin birtakım gerekçelerle referanduma hayır demelerini kastetmiyorum. Bunlar ayrı şeyler ama resmin bütününe baktığımız zaman hayırcıların asıl nedeni yani dünyadaki hayırcıların da asıl nedeni, çünkü artık hayır Türkiye’nin meselesi olmaktan çıktı adam Avrupa da hayır demeye başladı. Oradan bağırtmaya başladılar. Hollanda’daki olaylar da bununla alakalı, Suriye’deki olaylar da bununla bağlantılı. Bunu da millet, bu kadar ayrıntılı kavramsallaştırarak olmasa da biliyor, fark ediyor. Benim gördüğüm bu. Dolayısıyla bu herhangi bir referandum, herhangi bir seçim olmaktan çıktı. Türkiye’nin istikrarının, istiklalinin ve istikbalinin muhafazası için yapılacak bir oylama. Hepimiz de oyumuzu ona göre kullanacağız” dedi.

“16 Nisan’da milletçe onların nerede durmaları gerektiğini göstermiş olacağız”
Bir gazetecinin, “Dış ülkeler, Türkiye’deki muhalefet partilerini yetersiz buldukları için mi birtakım şeylere kalkışıyorlar” sorusuna Bakan Avcı, “Dışarıdaki hayır cephesi, sadece Avrupa’da değil, Kandil’le FETÖ, FETÖ’yle Hollanda’nın ırkçısı, Almanya’nın şoveni bir noktada buluşuyorsa burada bir şey var demektir. Yani bu kadar insan Türkiye’nin hayrına bir araya gelmez. Bugüne kadar da gelmemiştir. Ama bence Hakkı Beyin sorduğu, ‘Yetersiz mi buluyorlar, onlar da oradan böyle ayrıca bir şeye kalkışıyorlar?’ Kendi yetersizliklerinin sonucu bence bu. Çünkü bugüne kadar kullanabilecekleri bütün enstrümanları aşağı yukarı tükettiler. Görünür görünmez, bilinir bilinmez ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Açıkta da yaptılar kapalı kapılar ardında da yaptılar. Olmadı. Şimdi yekten kendileri sahaya çıktılar. Yani sahadaki takımı beğenmeyip kendisi sahaya fırlayan antrenörler gibi. E biz de inşallah 16 Nisan’da milletçe onların nerede durmaları gerektiğini, antrenörünün yerinin, oyuncunun yerinin neresi olduğunu, kalecinin nerede ne yapacağını millet göstermiş olacak inşallah” yanıtını verdi.

FETÖ’nün Hollanda sorumlusu
Avcı, Hollanda’daki olaylara da değinerek, şöyle devam etti:
“Nitekim Rotterdam’daki olaylar sırasında gördünüz. Rotterdam dediğiniz şehrin 5’te 1’i Müslüman. Yani yüzde 20’si Müslüman nüfus. Belediye Başkanı Faslı, Fas’ta doğmuş küçük yaşta Hollanda’ya gelmiş Faslı bir Müslüman. Şimdiki seçimlerin sonucu ne olur bilemiyorum, kim seçilir. Ama yakın zamana kadar Hollanda parlamentosunun başkanı da Müslüman. Böyle bir ülkede böyle şeyler oluyorsa başkalarının parmağını aramakta fayda var. Hep söylüyoruz. Paranoyak olmanız takip edilmediğiniz anlamına gelmez. Ya siz de her yerde FETÖ’yü görüyorsunuz. Değil kardeşim her yerde görüyorsak her yerde kendini gösterdiği için. Adamların Hollanda sorumlusu Rotterdam Belediye Meclisinde üye. Bu paranoya değil ki adam orada yahu. Hem bizim istihbarat bilgilerimizde, hem oradaki kamuoyu bilgilerinde hem de Hollanda istihbaratının bilgilerinde bu adamın FETÖ’nün Hollanda sorumlusu olduğu da biliniyor. Almanya’da da benzer şeyler var. Dolayısıyla bunları söylüyoruz, bunları uyarıyoruz. Bunları da söylememiz lazım. Dikkate alırlar almazlar. Almazlarsa da işte böyle dünyaya rezil olurlar.”
Buluşmada, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Dündar Ünlü, Eskişehir milletvekilleri Emine Nur Günay ve Harun Karacan da hazır bulundu.
 
 Rus pazarında ilişkiler geçmişten de iyi olacak  
  Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Hollanda’daki olaylarda birinci dereceden sorumlu olanlara gerekli yaptırımların uygulandığını belirterek, Hollanda halkıyla herhangi bir sorunun olmadığına dikkat çekti. 
Bakan Avcı, gazetecilerle Eskişehir’deki buluşmasında yaptığı açıklamalarda, 2016 yılının turizm bakımından Türkiye için iyi bir yıl olmadığını hatırlattı. Avcı, “Bunun belli başlı sebepleri var. Bunlardan bir tanesi Rusya ile yaşadığımız uçak krizi. Yaklaşık söylüyorum bizim 2014’te Rusya’dan gelen 4,5 milyon misafirimiz var. 2015’te 3,5 milyona düşmüş. 2016’da 800 küsür bine düşmüş. Ruslara ‘gitmeyeceksiniz’ dendi onlar da gelmediler. Fakat sonra hem sayın Cumhurbaşkanının hem sayın Putin’in siyasi iradeleriyle ortalık toparlandı. Rusya pazarı ciddi bir toparlanma içerisinde. Ocak ayı rakamları da bunu gösteriyor. Ocak ayında, 2015 Ocak’ın da Rusya’dan Türkiye gelenlerin sayısı 51 bin küsür. 2016’da 21 bin. 51 binden 21 bine düşmüş. 2017 Ocak’ın da 40 bin. Geçen sene 21 bin olan rakam bu sene 40 bine çıktı” dedi.

“Rus pazarında ilişkiler geçmişten de iyi olacak”
Avcı, 2019 yılını Türkiye-Rusya ortak kültür ve turizm yılı ilan ettiklerini hatırlatarak, “Biliyorsunuz 10 gün önce sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte Rusya’daydık. Orada heyetler arası görüşmelerden sonra sayın Cumhurbaşkanımız ile sayın Putin’in ortak basın toplantısında Putin, ilk defa bu kadar açık bir biçimde Türkiye’ye gidin anlamına gelebilecek cümleler sarf etti. Bu cümleler Rusya pazarı bakımından çok karşılığı olan cümleler. Ayrıca orada ilan edildi. 2019 yılını da Türkiye-Rusya ortak kültür ve turizm yılı ilan ettik. Dolayısıyla Rusya pazarında problem çok şükür hallolmuş durumda. İnşallah geçmişten de iyi olacak diye düşünüyoruz” diye konuştu.

“Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda vatandaşları 15 senedir Türkiye’yi tanıdılar”
Yurt dışındaki seyahat acentelerinin başkanlarıyla görüştüğünü aktaran Bakan Avcı, “Almanya seyahatinde turizm operatörlerinde bir araya geldiğinden bahseden Bakan Avcı, “Seyahatim sırasında Almanya’nın, İngiltere’nin belli başlı seyahat acentelerinin başkanlarıyla görüşmelerim oldu. Hepsinin söylediği şu, ‘Kardeşim bizi siyasete karıştırmayın. Siyasetçiler olarak bize karışmayın. Biz iş yapmak istiyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Bunu biz kendi siyasetçilerimize de söylüyoruz. Nereye adam gönderip göndermeyeceğimize siz karar veremezsiniz. Türkiye’ye gidin-gitmeyin laflarını bırakın.’ Çünkü Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda vatandaşları 15 senedir Türkiye’yi tanıdılar” ifadelerini kullandı.

“Hollanda dediğimiz yerden normal zamanlarda 1,5 milyona yakın adam geliyor”
Avcı, “Hollanda dediğimiz yerden normal zamanlarda 1,5 milyona yakın adam geliyor” diyerek, şöyle devam etti:
“15 yılda bunun mükerrer gelişlerini de saymayalım. En az 10 milyon insan bizzat gelmiş Türkiye’de gezmiş, yemiş, içmiş, dinlenmiş, denize girmiş, müze dolaşmış. Türkiye’yi biliyor. Şimdi sen buna, ‘Türkiye’ye gitme desen de buna inandırıcı olamazsın.’ Dolayısıyla halklarımız arasında bir sorun yok. Bizim zaten Avrupa’daki halklarla ne sorunumuz olabilir. Bunlar Türkiye geldiklerinde bize bir zararları yok, onların da bizle bir sorunu yok.”

“Bizim çok dikkatli olup, siyasetçi sınıfıyla halkı birbirine karıştırmamamız lazım”
Hollanda halkıyla herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Avcı, şöyle konuştu:
“Bizim çok dikkatli olup, siyasetçi sınıfıyla halkı birbirine karıştırmamamız lazım. Biz Hollanda’ya bir takım şeyler uyguluyoruz. Bunların bir kısmı söylenir bir kısmı söylenmez ama bunların müeyyideleri vardır. Dolayısıyla Rotterdam’da o gece, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza daha önce Dışişleri Bakanımıza sonra oradaki sokaktaki masum Türk vatandaşlarına, eline bayrağını almış gelmiş gayet barışçıl, slogan bile atmıyor sadece ben buradayım ‘benim bakanıma iyi davran’ diyor. Söylediği sadece bu. Sen onun üstüne atlarla, köpeklerle saldıracaksın bu karşılıksız kalacak. Bu olmaz. Bunun karşılığı olacak. Ama bunun karşılığı kime verilecek? Bunun cevabı, bunun müeyyidesi bu işe birinci dereceden dahil olan işte oradaki Başbakanından sokaktaki polis şefine kadar verilecek. Onlarla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılıyor zaten. Ama bizim Hollandalılarla bir sorunumuz yok. Hollandalılar bizi sever biz Hollandalıları severiz. Orada bizim 400 binden fazla vatandaşımız var. Onların komşuları ve iş arkadaşları var. Sadece Hollanda’da da değil Avrupa’nın her yerinde en mülayim, en barışçıl, en sakin, en medeni azınlık, yabancı grubu Türklerdir. Bunu her yer söyler. Sen böyle bir azınlığı bulmuşsun öp de başının üstüne koy. Onun için söylemlerimizde Hollanda diye genelleştirmemek lazım. Hollandalı yöneticiler, Hollandalı meclis üyesi, Hollandalı polis, Hollandalı Başbakan, Hollandalı İç İşleri Bakanı. Halkla bir sorun yok.”
Editör: TE Bilişim