CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP ve MHP tarafından Meclis'e sunulan Anayasa değişiklik teklifine karşı çıkarak, "Bu paket demokrasi ve hukuk devletinin temeli olan kuvvetler ayrılığını yok eden, kuvvetleri bir kişinin elinde toplayan bir tek adam rejimi getirmek istemekte. Değil Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu dahi hesap vermeden böylesine sınırsız yetkiyle donatılsa CHP olarak onun da karşısında oluruz" dedi.

BUNCA YETKİ TEK KİŞİYE VERİLEMEZ

Başbakanlık ve Bakanlar Kurulunu kaldırarak çok geniş yetkili bir Cumhurbaşkanlığı modeline geçişi öngören Anayasa Değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonunndaki görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer, “Yapılmak istenen basit bir sistem değişikliği, başkanlık sistemi ya da Türk tipi başkanlık sistemi değildir. Yapılmak istenen tüm kuvvetleri tek kişide toplayan, parlamenter sistemimizi, demokrasimizi, hukuk devletimizi yok edecek bir tek adam rejimidir" dedi.

Çakırözer “Kuvvetler kimin elinde birleşirse birleşsin, isterse bu kişi Sayın Erdoğan yerine Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olsun, bizler CHP grubu olarak kuvvetler birliğine, tek adam yönetimine karşı çıkacak ve Meclis'ten geçmemesi için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

Anayasa değişikliği ile yapılmak istenenin, egemenliğin tek bir kişinin elinde toplandığı otoriter rejime geçmek olduğunu dile getiren CHP'li Çakırözer, “ Önümüze getirilen bu değişiklik ile demokrasi eksikliklerimizi gidermek yerine, eksik demokrasimizi sonlandırıp otoriter bir rejimin anayasal zemini hazırlanmaktadır" dedi.

GAZETECİLER HAPİSTE! BUNLARI KİM YAZACAK

Gazetecilerin, akademisyenlerin ve bilim insanlarının hapiste olduğu bir ortamda ülkenin geleceğini ilgilendiren bir Anayasa değişikliğinin oldu bittiye getirilmek istendiğini belirten Çakırözer, "Türkiye'nin önceliği tek adam rejimi değil, OHAL değil, normalleşmedir. Demokrasidir, hukuk devletidir. Muhalif görüşte olan eleştiren gazetecilerin hepsi ya hapiste ya da işsiz. Peki bu teklifi kim nasıl değerlendirecek ve halkı bilgilendirecek. Kadri Gürsel, Musa Kart, Murat Sabuncu neden içeride. Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay neden içeride? Böyle bir baskı ortamında Türkiye'nin rejimini değiştirecek bir düzenlemeyi Türkiye nasıl bilgilenip, tartışacak?" diye sordu.

Çakırözer Anayasa Komisyonu'ndan şu mesajı verdi: “Önderimiz Atatürk'ün dahi istemediği Meclis'i koşulsuz fesih yetkisi bugün getirilmek istenmektedir.Bu metin egemenliği tekrar halktan alıp saraya verme girişimidir. Demokrasiye yönelen gidişin kesintiye uğrayıp tek adama, otoriterliğe yönlendirilmesidir. Bu otoriter rejimde bir kişiye tüm yetkiler verilirken, hiçbir sorumluluk ve denetim mekanizması getirilmemektedir. Tam tersine yetkisi ve etkisi sıfırlanmış, aciz bir Meclis yaratılmaktadır.”

Çakırözer Türkiye'nin acil ihtiyacı çoğunlukçu bir tek adam rejimi değil, çoğulcu, özgürlükçü, temel insan hak ve özgünlüklerine saygılı bir parlamenter demokratik sistem olduğunu vurguladı.


 
Editör: TE Bilişim