Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Türkiye’ye bir kez daha gurur yaşattı.  1975 yılında ülkemizde ilk kez canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirerek adını tarihe adını yazdıran Prof. Dr. Haberal, Dünya Organ Nakli Derneği'nin Hong-Kong'da yapılan son kongresinde; 105 ülkeden 6 bin 700 bilim insanı tarafından Dünya Organ Nakli Derneği Başkanı seçildi. CHP Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Prof. Dr. Haberal’ı Başkent Üniversitesi’nde  ziyaret ederek kutladı. Tebrik ziyaretinde, TBMM İdare Amiri ve CHP Tokat Milletvekili Tufan Köse, Prof. Dr. Haberal’ın öğrencilerinden CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdiresi Şükran Kütükçü de yer aldı.

Prof. Dr. Haberal’ın Türkiye’de eğitim, bilim ve sağlık alanındaki katkı ve hizmetlerinin saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Çakırözer, “Sayın Haberal’ın konusunda dünyanın en büyük ve en saygın kuruluşu olan, yarım yüzyıllık Dünya Organ Nakli Derneği’ne başkan seçilmesinden dolayı kutluyorum. Sayın Haberal’ın başarısı ülkemiz zor bir dönemden geçerken ülkemize moral kaynağı oldu” dedi. Haberal’ın adını bilim tarihine yazdırdığını belirten Çakırözer, “Sayın Haberal, Ergenekon davasından tutuklandığı ve Silivri Cezaevi’nde kaldığı zaman içinde de asla bilimden ve bilimsel çalışmalarından kopmadı. 2000 yılında Dünya Organ Nakli Derneği’nin Roma’daki kongresinde Türkiye ve dünyada organ naklinin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ilk kez Türk ve Müslüman bir bilim adamı olarak ‘Milenyum Madalyası’ almıştı. Prof. Dr. Mehmet Haberal, son olarak 105 ülkeden, 6 bin 700 organ nakli uzmanının oy kullandığı seçimle, dünyanın en büyük ve saygın organ nakli derneği sayılan Dünya Organ Nakli Derneği’nin başkanı oldu. Bu büyük onuru ve gururu ülkemize yaşattığı için Sayın Haberal’a sonsuz teşekkürler” dedi.

4 YIL BAŞKAN
Prof. Dr. Haberal, derneğin 2016-18 döneminde önce seçilmiş başkanlık yaptıktan sonra, 2018-2020’de de Dünya Organ Nakli Derneği Başkanlığı’nı sürdürecek. Haberal, derneğin Hong Kong’daki kongresinin İstanbul’da yapılması için de büyük çaba harcamıştı. Kongre tarihinden 6 yıl önce belirlenen aday üç şehirden biri İstanbul olmuştu. Ancak Prof. Dr. Haberal, Ergenekon davasından tutuklanıp 4.5 yıl Silivri Cezaevi’nde kalınca dernek kongre için Hong Kong’u seçti. Prof. Dr. Haberal’a Ekim 2010’da Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından Şeref Üyeliği’ne seçilen ilk Türk cerrah olmuştu.
 
Editör: TE Bilişim