CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer katıldığı bir televizyon programında Anayasa referandumuna ilişkin  görüşlerini açıkladı.
16 Nisan’da halk oylamasına sunulacak Anayasa paketinde işsizliğe, teröre, enflasyona, açlık sınırı altındaki asgari ücrete, alın terinin karşılığını alamayan çiftçiye herhangi bir çözüm üretilmediğini dile getiren Çakırözer, pakete karşı çıkma gerekçeleri şöyle sıraladı: “Bu paketin özü; Cumhurbaşkanının tarafsız konumundan taraflı bir parti genel başkanı konumuna getirilmesidir. Cumhurbaşkanının bir taraftan hükümet, bir taraftan Meclis, bir taraftan Anayasa Başkanı, bir taraftan TSK’nin Başkomutanı, Sayıştay Başkanı, Danıştay Başkanı... Aklınıza gelebilecek ne varsa bütün yetkileri tek elde toplaması ve denetlenip, sorgulanamamasıdır. Tüm halkın Başkanı olacak kişi aynı zamanda bir parti genel başkanı olacağından tarafsızlığı kalmayacaktır.”
15 YILDIR TERÖRÜ NEDEN BİTİRMEDİNİZ?
“15 yıldır ülkeyi tek başlarına tam yetkiyle yönetenler ellerinde her türlü güç olmasına karşın terörü bitiremediler. Şimdi çıkmış ‘Terörü bitirmek için Evet deyin’ diyorlar. İktidara geldikleri 2002 yılında Türkiye’de toplam 7 şehidimiz vardı. 2016 yılında ise sadece Eskişehir’de 16 şehit verdik. Tüm yurtta yüzlerce ailenin ocağına şehit ateşi düştü. Bizler terörün bitirilmesi konusunda ne yapılması gerekiyorsa yaptık, hangi desteğin verilmesi gerekiyorsa verdik. Şimdi ‘Evet’ deyin terör bitsin diyorlar. 15 yıldır neden bitirmediniz? Elinizi tutan mı vardı? Hangi kanunu istediniz de çıkaramadınız?”
İŞSİZLİK VE BORÇLAR EN BÜYÜK DERT
“Bir başka söylem de ‘Evet deyin işsizlik bitsin, Evet deyin ekonomi düzelsin’ söylemi. Aralık 2002’de özel sektörün dış borcu 43 milyar dolardan 2016 yılının Aralık ayında 293.7 milyar dolara ulaştı. Aralık 2002’de 52 yılda verilen cari açık 43.7 milyar dolar iken 15 yıllık AKP iktidarında verilen cari açık 526.3 milyar dolar oldu.80 yıllık dış ticaret açığı 247 milyar dolar iken, 15 yıllık dış ticaret açığı 888.9 milyar dolara yükseldi. Karşılıksız çek tutarı 2.2 milyar lira iken, 2016 yılının aralık ayında karşılıksız çek tutarı 27.7 milyar lira oldu. Yanlış politikalar nedeniyle son yedi yılda borcunu ödeyemeyen 852 bin kişi hapis cezası aldı. Aynı tarihlerde 0.8 milyar lira olan protestolu senet tutarı, 12.3 milyar lira oldu.1988-2002 arası ortalama işsizlik yüzde 8 iken, 2016’da işsizlik oranı yüzde 12.1 olarak gerçekleşti. Bu da resmi rakam. Gerçek rakam yüzde 20’ler. Üniversite mezunu üç gençten biri işsiz. Aralık 2002’de çiftçilerin 5.1 milyar lira olan banka borcu, 2016 yılının aralık ayında 73.4 milyar lira oldu. Vatandaş diyor ki benim bu sorunlarımı çöz, işsizliğimi çöz. Bunun yöntemi ne bizim buna kafa yormamız lazım. Biz oturduk şimdi, bir kişiye nasıl bütün gücü sorgulanamaz bir şekilde veririzi konuşuyoruz! İşte buna Hayır diyoruz”
BU BİR PARTİ SEÇİMİ DEĞİL
“Bu referandum bir parti seçimi değil. Bir isim seçimi de değil. Bu isim Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu da olsa biz bu kadar yetkinin bir kişide toplanmasına karşıyız. Ülkemizin geleceği için, yavrularımızın nasıl bir ülkede büyümesini istediğimizi düşünerek karar vermeliyiz. Herkesin düşüncelerini özgürce söyleyebildiği demokratik parlamenter sistemde mi bir gelecek hayal edelim, yoksa bir kişinin her şeye karar verdiği, hesap vermediği, yargılanamadığı, sorgulanamadığı tek bir kişinin tüm güçleri elinde topladığı bir Türkiye mi istiyoruz onu oylayacağız”.
TÜM CHPL’LİLER ALANDAYIZ
Çakırözer, Eskişehir’de yürüttüğü referandum çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Meclis’te olmadığım günlerde örgütümüzden arkadaşlarımızla partileri, dernekleri, meslek odalarını ziyaret etmeye çalışıyorum. Sadece ben değil tüm milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, il ve ilçe yönetimlerimiz, kadın kollarımız, gençlik kollarımız şehrin her köşesindeyiz. Çalınmadık kapı bırakmayacağız. Ziyaretlerimde her görüşten insan oluyor. Halkımız bu paketin ne olduğunu detaylı bilmiyor. Halkımızı Evet diyeni de dinlesin, Hayır diyeni de dinlesin ondan sonra kendi vicdanıyla sandığa giderek kararını versin. Bu konu sadece CHP’nin değil, tüm sivil toplum örgütlerinin meselesi. Tüm yurttaşların meselesi. Herkes sandığa gidip oyunu kullanmalı.”
18 YAŞINDAKİNE ÖNCE İŞ BULUN
“18 yaşa karşı değiliz. Seçme yeterliliği olan arkadaşlarımızın seçilme hakkı da olmalı. Ama şuna karşı çıkıyoruz tabi: 18 yaşındaki milletvekili askerlikten muaf olacakmış. Herkesin oğlu evladı askerlik yapıyor. Ama beylerin çocukları askerlikten muaf olacak. Kim bunlar? Sanmayın ki bizlerin tanıdığı işçi, memur, çiftçi, esnaf çocukları komşumuzun evlatları milletvekili olacak.Kendi çocuklarını ömür boyu askerlikten muaf tutmak için yapıyorlar. Bu adaletsizliği de milletimizin ve özellikle de 18 yaşındaki genç kardeşlerimizin takdirine bırakıyoruz. Ayrıca 18 yaşındaki kardeşimizin en önemli ihtiyacı iş. Bu çocuklara önce iş bulmamız lazım. Fabrikalar açıp üretip iş imkanı bulmamızı lazım. Biz ise tek adam yönetimine nasıl geçeriz diye uğraşıyoruz.”
GENEL BAŞKAN ESKİŞEHİR’E GELECEK
“Eskişehir ve Eskişehirliler Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu çok seviyor. İşte 50 haftayı geçti Tepebaşı Belediyemizin kültür turlarına katılanlar Meclis’te Genel Başkanımızı her hafta davet ediyor. O da her seferinde ‘Geleceğim’ diyor. Tahminim bu kampanya sırasında gelecektir. Eskişehir onu, o da Eskişehir’i çok seviyor. Çok yakında gelecektir.”
 

 
Editör: TE Bilişim