Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Neden Hayır?" konulu söyleşiye katıldı.
Tezcan söyleşiye, “Her kesimden Eskişehirli vatandaşımız var. Herkes önemli bir karar sürecinde bir araya gelip, “ne oluyor? Nereye gidiyoruz?” diye sohbet etmeye gelmişler. Hepinizin yüzüne baktığımda Türkiye’nin hayırlı geleceğini görüyorum hoş geldiniz” sözleri ile başladı.
Çok sayıda yurttaşın takip ettiği söyleşide konuşan Tezcan şöyle konuştu; “16 Nisan’da sandığa gideceksiniz bir Anayasa değişiklik teklifi hazırlandı. Millete şimdi soruluyor “Evet mi? Hayır mı?” diye Sandıkta seçmene ‘Evet’ verin diyenler içeriği ile ilgili tek kelime etmiyorlar. Teklifin içeriği ile hiç ilgisi olmayan ‘Türkiye şöyle fırlayacak, böyle fırlayacak’ diye bir tablo üzerinden konuyu anlatmaya çalışıyorlar. O zaman akıllara şu soru geliyor Türkiye’yi 15 senedir başka birileri mi yönetiyordu? “Evet” verirseniz Türkiye fırlayacak diyenler, 15 senedir Türkiye’yi yönetenler bugüne kadar fırlatamamalarının sebebi neymiş merak ediyoruz. Bu teklifi hazırlayanlar bir şey düşünmüşler, teklif 18 madde şeklen gerçekte 79 madde. Çünkü maddelerin bir tanesi 61 maddeyi birden değiştiriyor. 18 madde görünüyor. Bu maddelerin tamamı bir bütünlük içerisinde bir şeyi hedefliyor. Devlette bütün yetkileri bir kişinin eline vermeyi düşünmüşler. İkinci olarak da ‘yetkiyi bir kişinin eline veririz ama bu yetki devletin başka kurumları tarafından sınırlanabilir. Birileri bu yetkilerin kullanmasını engellemek ve sınırlamak isteyebilir. O halde bu yetkileri sınırlayabilecek tek kişinin hareket imkanını, istediği gibi keyfe keder hareket etmesini engelleyecek ne kadar ihtimal varsa onları da sıfırlayalım’ demişler. Yani denetimsiz bir güç yaratalım, frensiz bir güç yaratalım demişler. Bunu nasıl yaratmışlar? Devlette yürütme, yargılama ve yasama güçleri vardır. Şimdi diyorlar ki ‘yürütmeyi tek bir kişinin eline verelim, başkan seçilsin, o başkana hükümet yetkisini verelim’ Bu hükümeti, bu başkanı meclis sınırlayabilir. Meclisin eline yedi kelepçe vurmuşlar başkanı sınırlayamasın diye. İkinci olarak kim sınırlayabilir? Bağımsız yargı yargının da kollarına dört tane kelepçe vurmuşlar.  Yani on bir kelepçe vurmuşlar. Tek adam yaratalım. Yani tek adamı sınırlama imkanlarını ortadan kaldıralım. Meclisle mahkemelerin eline on bir kelepçe vuralım tek adamı kimse sınırlayamasın. Sistem bu kadar açık. 18 madde de direk bunu öngörmüşler” ifadelerini kullandı.
Söyleşi sonrası Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a teşekkür ederek bir plaket takdim etti.

 
Editör: TE Bilişim