Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Başkanı Ersen Yeniceli basın toplantısı düzenleyerek AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca'nın cevaplaması için 11 soru yöneltti.

                             
Ersen şöyle konuştu: "AKP milletvekili ve aynı zamanda önümüzdeki seçimlerde AKP Eskişehir ikinci sıra milletvekili adayı Salih Koca, yaptığı çeşitli açıklamalarda Eskişehir’de; özellikle kendi milletvekili olduğu 2011-2015 yıllarını öne çıkartarak, 500 kalemden fazla hizmet yapıldığını iddia etmektedir. Aynı zamanda AKP hükümetinin Eskişehir’e 12 yılda 12 milyar liralık hizmet getirdiğini söylemektedir. Ayrıca Salih Koca yapamadıkları ya da çok uzun süre Eskişehirlilere bin bir çile çektirerek, yarım yamalak bitirdikleri ya da hala bitiremedikleri projelerle ilgili olarak da durmadan Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutmaktadır.

Yeniceli'nin 11 sorusu şöyle:

2006 yılında yapılacağı açıklanan şehir içi demiryolunun yeraltına alınması projesi, hepimizin hatırlayacağı gibi, Çamlıca bitişine kadar devam edecek ve oradan yerüstüne çıkartılacaktı?

NE OLDU?

Proje Şeker Fabrikasının hemen bitiminde başlayacak ve şehri terk ettikten sonra yerüstüne çıkartılacakken, yalnızca 1400 metrede bitirildi ve Bağlar Geçidinin hemen sonrasında, şehrin ortasında yerüstüne çıkartıldı.

NEDEN?

Demiryolu yeraltına alınacak ve hemen sonrasında üzeri dört gidiş-dört geliş bulvar olarak düzenlenecek ve şehir içi trafik rahatlatılacaktı. Hatta bulvarın ismi bile dillendirilmişti.

NE OLDU?

Büyükşehir Belediye Başkanı, defalarca tünelin üzerindeki alanın Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini talep etti, "Düzenlemeyi Büyükşehir Belediyesi olarak biz yapalım, mülkiyeti yine TCDD’de kalsın” şeklinde öneride bulundu. Her defasında alanın mülkiyetinin TCDD’ye ait olduğu ve projeyi TCDD’nin yapacağı belirtilerek reddedildi. Ancak bugün görüyoruz ki, Salih Koca, tünel üzerindeki düzenlemeyi Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerektiğini, ancak yapmadığı için TCDD’nin yaptığını söylüyor.

NEDEN?

Yer altı geçidinin üzeri, trafik yükünü taşıyamayacağı için bulvar yapımından vazgeçildiği belirtildi. Ancak geçtiğimiz bir buçuk (1,5) yılda bu alanın üzerinde binlerce araç, bazen hareketli bazen de park etmiş olarak kaldı. Burası şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlatabilecek şekilde düzenlenebilecekken, sırf, “şehir içi trafik çok düzensiz ve sıkışık” bahanesi ortadan kalkmasın diye tünel betonunun yük taşıyamayacağı ileri sürüldü.

NEDEN?

2009 yerel seçimleri öncesinde dönemin büyükşehir adayı ve AKP milletvekilleri tarafından yapılacağı söylenen Gar binası, bilgisayarda yapılmış temsili resimlerle gösterilip; içinde 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezleri, sosyal donatıların bulunduğu şekilde yapılacaktı. Bunun bilgisayarla yapılmış resimleri gazetelere ve vatandaşlara dağıtılmıştı.

NE OLDU?

Halen Büyükşehir Belediye Başkanı olan Yılmaz Büyükerşen, o dönemde defalarca bu projenin yapılamayacağını gerekçeleriyle birlikte anlatmıştı. Sonunda dediği çıktı ve yalnızca yeni bir peron düzenlemesi yapılabildi. Sözü verilen gar binası yerine peron yapıldı.

NEDEN?

Halen Çevre Yolu olarak anılan, ancak şehir içinde kaldığı için artık bu özelliğini tamamen yitiren yol için Büyükşehir Belediye Başkanı sürekli, “BUNUN YERİNE ESKİŞEHİR’E KUZEY VE GÜNEY ÇEVREYOLLARI YAPILMALI” derken, bu yolun genişletilmesi için milyonlarca lira harcandı. Dümdüz ovada gereksiz alt ve üst geçitler yapıldı. Anadolu Üniversitesi önündeki Ankara Yolu istikametindeki yan yol sorunu yıllarca çözülmedi. Kuzey ve Güney Çevre Yollarının projelerinin Kemal Unakıtan döneminde (2007-2011) hazırlanıyor olduğu söylendi.

NE OLDU?

Anadolu Üniversitesi’nden temin edilen kaynakla yeni stadyum yapılıyor. Yani AKP hükümeti bu stadyum için bütçesinden Eskişehir’e bir kuruş bile vermedi. Yeni stadyumun 19 Mayıs’ta bitirilip, açılacağı defalarca söylendi. Ayrıca, yeni stadyum; Muttalıp tarafına yapılacakken, ulaşım, otopark bakımından en elverişsiz yere yapılıyor.

NE OLDU DA YER DEĞİŞTİRİLDİ?

Büyükşehir Belediyesi, defalarca mevcut stadyum alanının Büyükşehir’e devredilmesini ve Şehir Meydanı düzenlemesinin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasını önerdi. Bu öneri her seferinde reddedildi. Salih Koca bugün, “bu tür düzenlemelerin Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılması gerektiğini, ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmadığı için AKP hükümetinin yaptığını söyleyerek”, halkı yanıltıyor ve sözde seçim propagandası yapıyor.

NEDEN?

2011 yılında yapılan genel seçimler öncesinde iktidar tarafından Eskişehir’e 3’ncü üniversite sözü verilmişti. Aynı söz, Milli Eğitim Bakanı tarafından defalarca yinelendi. Her seferinde “önümüzdeki yasama yılında hayata geçirilecek” ya da “hazırlıkları sürüyor” denildi. Son olarak değişik şehirlerde 5 yeni üniversite kuruldu, Eskişehir’e verilen 3’ncü üniversite sözüne,

NE OLDU?

 

Sayın Basın Mensupları;

Salih Koca, her zamanki tavrını sürdürmekte, yapamadıkları, bitiremedikleri, yıllarca Eskişehirlileri oyaladıkları vaatleri ile ilgili olarak her fırsatta Büyükşehir Belediyesi’ni suçlamaktadır.

Biz de buradan kendisine, sadece birkaç örneği gündeme getirerek, sözünü verdikleri ancak yerine getiremedikleri ya da alelacele ve her açıdan yanlış yapılan projeleri hatırlatıpvatandaşı kandırdıkları konuları soruyoruz:

“Salih Koca, NE OLDU?”.

Editör: TE Bilişim