TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler esnasında söz alan AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih KOCA, demiryolları alanında Eskişehir’in bir merkez halini aldığını; TÜLOMSAŞ ve Uluslararası Raylı Sistemler Test Merkezinden (URAYSİM) azami ölçüde yararlanılması gerektiğini belirtti.

 

KOCA’nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

 

Türkiye de 400 Kilometre/Saat Hızındaki Trenlerin Test Edilebileceği Merkez: URAYSİM

 Gerek Hükûmetimiz gerekse Anadolu Üniversitesi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından daha önce protokolleri imzalanan ve Kalkınma Bakanlığımız tarafından da yatırım planına alınan URAYSİM yani Uluslararası Test Merkezi ile ilgili olarak yedi sekiz yıldan beri gerekli çalışmalar yapıldı. Eskişehir Alpu’da yaklaşık 700 dönüm arazinin tahsisi gerçekleştirildi. Bugüne kadar yapılan projeler kapsamında Türkiye’de ilk defa 400 kilometre/saat hızla seyreden yüksek hızlı trenlerin testlerinin yapılabileceği yaklaşık 50 kilometre uzunluğundaki bir test yolunun yapımı, ayrıca 180 kilometre/saat hıza erişebilen konvansiyonel demir yolu araçları için bir test yolunun yapımı ve bu anlamda hem Türki cumhuriyetlerinde hem de Türkiye ve Avrupa da yapılacak tüm demir yolu araçlarının, vagonlarının, testlerinin ve son sertifikasyonlarının yapılabileceği bir test merkeziyle ilgili olarak çalışmalarda son aşamaya gelindi. Yapım ihale dosyaları hazırlandı ihale süreci başladı. Yaklaşık 250 milyon liralık kaynak aktarıldı ve yatırım planları onaylandı. Toplam yatırımıyla birlikte 500 milyon liralık bir yatırımdan bahsediyoruz.

 

Eskişehir’deki Altyapı Değerlendirilmeli

 

Eskişehir’de böyle bir merkez yapılırken ben özellikle öneri olarak şunu dile getirmek istiyorum: Eskişehir’de raylı sistemlerde bir merkez hâline gelmiş olan TÜLOMSAŞ’dan azami derecede faydalanılmasını, TÜLOMSAŞ’ın daha da geliştirilerek bu yapılacak olan raylı sistemler test merkeziyle birlikte demir yolu ağında buranın bir merkez hâline getirilmesinin ve Bakanımızın yapılacağını belirttiği 80 adet yeni YHT setlerinin burada yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.

 

Eskişehir Hızlı Trenlerin Bakım Merkezi Haline Gelebilir

Eskişehir bu anlamda hızlı trenlerin bakım merkezi hâline gelebilir. TÜLOMSAŞ’ı bu anlamda değerlendirebiliriz ve bu raylı sistemler test merkezi ile birlikte yapılacak diğer birimlerden de azami derecede faydalanabiliriz. Kısacası raylı sistemler konusunda 2023, 2053 vizyonumuza doğru yol alırken, Eskişehir’deki bu altyapıların değerlendirilmesinin, bu test merkezinin göz önüne alınmasının, planların buna göre yapılmasının ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacağını ve doğru bir yatırım olacağını özellikle vurgulamak istiyorum” 

Editör: TE Bilişim