Eskişehir Milletvekili, AK Parti  Genel Merkez MKYK Üyesi , TBMM Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi,  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Divan Kurulu Üyesi Emine Nur Günay, kaleme aldığı yazıda merkez Bankaları ve Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının kararlarını, Türkiye'nin ekonomik yapısıyla birlikte değerlendirdi. Günay’ın yazısı şöyle;

27 Ocak 2017
S&P, Türkiye'nin kredi notunu korurken, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirdi. 
Nedeni: para politikasının kur ve enflasyon baskılarına karşı yeterli olmadığı; enflasyon ve kur baskılarının şirketlerin &bankaların finansman gücünü zayıflatarak büyümeyi olumsuz etkiliyor.

28 Ocak 2017
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'BBB-'den 'BB+' seviyesine düşürdü, not görünümünü ise 'durağanda' tuttu. 
Nedeni: siyaset ve güvenlik konusunda yaşanan gelişmeler Türkiye'nin ekonomik performansını olumsuz etkiliyor. Siyasi ortam dengeye kavuşsa bile güvenlikle ilgili sorunlar devam edebilir. Terör saldırılarının devam etmesi tüketici güvenini ve turizm sektörünü zedeliyor. Uzun süren dış zayıflıkları ise para birimindeki sert düşüşlere neden oluyor.

Sıra JCR'da???
Kredi derecelendirme kuruluşları genellikle devam süreçler ve önemli değişiklikler öncesi derecelendirme notunda değişiklik yapmazlar. Peki neden yaptılar?

Karar tamamen siyasi...
Ancak ülke olarak o kadar bağışıklık kazandıkki artık etkilemiyor. 
Kredibilitelerini kaybetmiş derecelendirme kuruluşları artık algı yönetimi yapamıyor. 

Kredi notu Türkiye'nin üzerinde olan ülkelerin makroekonomik performansları ve siyasi risklerini objektif olarak değerlendirmedikleri çok açık...
 
Editör: TE Bilişim