Ak Parti İl Başkanı Dündar Ünlü gündemle ilgili basın toplantısı düzenledi. Eskişehir’in gündemini şehrimizin geç kalmış da olsa 1/25 bin’lik planlar ve Eskişehir’in geleceği konusu olduğunu söyleyen Ünlü, “1/25.000’lik planlar Aralık ayında İmar Komisyonuna havale edilmiştir. Öncelikle hatırlatmak isterim ki, bu çalışma İstanbul Teknik Üniversitesin den teknik bir ekibe yaklaşık 2 milyonluk bir bedel karşılığında emanet edilmiş olup eski iptal edilen planları da göz önüne alırsak yaklaşık 4-5 yıldır tartışılmaktadır. Şu an komisyona havale edilen planlar da 2,2.5 yıllık bir süreç içerisinde kendisine ihale eden Büyükşehir Belediyesi’nin başkanı bürokratları o dönemin meclis üyeleri ile görüş alışverişinde bulunulmuş, muhtemelen defalarca tartışılmıştır. Ve bu uzun süreç sonrasında planlar ortaya çıkmıştır. Planların Büyükşehir Belediye Meclisinden komisyona havale edilmesinin hemen ardından da planların biran önce komisyon tarafından meclise getirilmesi ve meclis den geçirilmesi ile ilgili bir algı çalışması başlatılmıştır” dedi.
“Eskişehir’in genelinin hayrına olacak, milletimizin onaylayacağı,  Eskişehir halkının projesi olan her çalışmaya destek verecek, ancak aykırı bir tutum gördüğümüzde de karşısında durup takipçisi olacağız” diyen Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu plan başladığı tarih ve takip ettiği süreç göz önüne alındığında, meclis çoğunluğunun ve başkanlığın aynı partide olduğu bir meclisten geçmesi uygun olurdu. Şimdiki durumda planı onaylaması beklenen çoğunluk partisi bu çalışmanın başından beri planın takipçisi ve hazırlatıcısı olmamıştır. Şimdi ise kendisinin hazırlamadığı, tam olarak detaylarına hakim olamayacağı bir planın onaylayıcısı hatta sorumluluk sahibi olması beklenmektedir. Havale edilen komisyon bile sürecin öncesinde bulunmamış, yaklaşık 5 yılda tasarlanan planı incelemek üzere görev almıştır.  Hatırlarsanız bir önceki iptal edilen planlara yapılan itirazların cevaplandırılması  o günkü imar komisyonu tarafından  3-4 ay da sonuçlandırılmıştı. Zaten Eskişehir’in 30 yıllık perspektifinin hazırlanacağı bu çalışmanın bir mutabakat içinde siyasal kaygılardan uzak şehrimize hizmet etme gayesiyle tamamlanması gerekmektedir.”
“Planlarda 100 yıllık TÜLOMSAŞ ve Şeker Fabrikası kullanılamayacak sembolik üretim yapılan turizm alanları olacaktır” diyen Ünlü, şöyle devam etti: “Bu fabrikaların bundan sonra üretim yapacakları alanlar planlar da görülmemektedir. Yine Tepebaşı bölgesinde hiç sanayi bölgesi olmayacak mevcut sanayi alanları da tarım arazisine dönüştürülecektir. Bu ve bunun gibi konular şehrimizin esnafından ev hanımına, sanayicisinden büyük tüccarına, fabrika işçisinden kamu yöneticisine kadar tüm hemşerilerimizi 30 yıldan fazla bağlayacak ciddi bir konudur. Oldu bittiye getirilmesi, içinden çıkılmaz yanlışlar yapılmaması için üzerinde çalışılması gerekmektedir. Daha önce de defalarca belirttiğim gibi, prensip olarak re’sen getirilen bütün konularla ilgili fikrimiz aynıdır. Bu konunun da meclise bu şekilde getirilmemesi komisyonun çalışmalarını tamamlayıp konunun meclise komisyon tarafından getirilmesi beklenmelidir. Aksi takdir de  şehrimizin özümsemediği bir planın oylanmasından doğacak sıkıntıları milletimizle paylaşır doğacak sıkıntılı sonuçları milletimize anlatırız. Bizi hemşerilerimiz 1. Parti yaparak sorumluluk verirken biz de onlara kendilerine vekaleten takipçileri olacağımıza söz vermiştik. Bu planın öncelikle Eskişehir’i vizyon olarak içselleştirmiş, şehri tanıyan ve tüm gerçekliği ile kenar mahallesinden merkezine kadar kabul etmiş bir anlayışın temel fikri bir yapı üzerine kurması gerekmektedir. Yapılan planların fikri alt yapısı sadece turizm teması ile şehrin yaşanılacak değil yalnızca gezilecek bir yer ve butik bir şehir olarak tasavvur edilmesini bu şehre yazık edilmesi olarak kabul ediyoruz. Bizce bunlar sadece destekleyici yan fikirler olarak büyük resimde yerini almalıdır. Şehrimizin temelini oluşturan demiryolu ve havacılık gibi ileri teknoloji ürünü sanayinin geliştirilmesi, şehrin genç ve nitelikli nüfusunun ar-ge, bilişim ve inovasyon alanlarında yetiştirilip istihdam edilmesi, sanayinin ve kültürün şehre hakim olduğu, köklerine ve geleceğine sahip çıkabilecek bir şehir felsefesi üretilmelidir. Bu sebepledir ki, demiryolu/havacılık ve ileri teknoloji üreten sanayinin Eskişehir’de yer bulması için hükümetimize sürekli telkinlerde bulunuyoruz. Bu sebepledir ki, Yüksek Teknoloji Üniversitesinin Eskişehir’de olmasını sağlıyoruz. Bu sebepledir ki, iki büyük üniversitesi olan şehrimizin yetişmiş nitelikli evlatları beyin göçüne maruz kalmasınlar, doğdukları, okudukları kendi şehirlerinde ülkelerine hizmet etsinler diye çaba gösteriyoruz.”
STADYUM TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU
Ünlü, Sazova’da yeni yapılan stadyuma “Atatürk” isminin verilmeyeceği yönündeki tartışmalar hakkında konuştu. Ünlü, stadyuma  Atatürk isminin yerine  Eskişehirspor'a finansal kaynak sağlayacak isim verilebileceğini söyledi.
Stadyum ismi ile ilgili tartışmalarla ilgili, “Stadyum meselesinin bu kadar köpürtülmesini, polemik konusu yapılmasını anlamış değilim. Bir meclis üyesinin kendi fikrini söylemesi partinin görüşünü yansıtmıyor” diyen Ünlü, Büyükşehir Belediyesine stadyum yollarının yapılması konusunda yüklendi. Ünlü, konuyla ilgili şunları söyledi: “Stadyum AK Parti iktidarı tarafından şehre kazandırılmıştır. ‘Stadyumun yollarını yapın’ dedik, stadyumun siyasi olarak getireceği prime karşılık bu yolları yapmamak için bahaneler üretiliyor. Stadyumun yollarını yapması gerekmektedir. Bize kimse akıl öğretmesin. Biz kimin neyi, nasıl yapması gerektiğini biliyoruz.”
“AMAÇLARI HİZMETLERİMİZİ KARALAMAK”
Ünlü, konuyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir’de 3 belediyenin temel görevi vatandaşa hizmet etmekten ziyade, AK Parti’nin yaptığı icraatları nasıl itibarsızlaştırırız amacı var. Vatandaşa hizmeti bir kenara bıraktılar, AK Parti’nin yaptığı hizmetleri nasıl karalayabiliriz diye bir çaba içindeler. Üniversitenin, diğer kamu kurumlarının parası, normalde merkezi bütçeye gidecek ve oradan, ulusala dağıtılacağı yerde, Eskişehir’e yatırım olarak kazandırılmıştır. 1930’lu, 1940’lı yıllarda stadyumlara çeşitli isimler verilmiş olabilir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ismi de verilmiş, İsmet İnönü’nün ismi de verilmiş, Mithat Paşa’nın ismi de verilmiş. Ama günümüzde spor kulüpleri ciddi bir finansal kaynakla dönmekte. Bu finansal kaynağa da ihtiyaç vardır. Burayı işletecek, buranın ticari işletmelerini işletecek, kombine biletlerini satacak, localarını pazarlayacak, haliyle ismini de finansal gelir elde etmek için sağlayacaktır. Atatürk istismarcısı CHP, hiçbir katkı yapmadan, öneri getirmeden sadece suçlar pozisyonda, ‘Bunlar Atatürk’ün ismini kaldıracak’ diye polemik konusu haline getirmeye çalışıyor. Atatürk, Muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma’ hedefi koymuştur. Stadyum da diğer icraatlar de Türkiye’nin muhasır medeniyetler üzerine çıkma hedefini örnekleyen icraatlardır. Bugün Eskişehirspor küme düşmeme mücadelesi veriyor, 3 belediye maddi manevi ne katkı yapmışlardır?”
Ünlü, “CHP İzmir Milletvekili bir arkadaş geliyor, stadyumun ismi ile ilgili konuşma yapıyor. Burada CHP’nin 3 tane milletvekili var. Cevap verecekse, konuşacaksa onlar konuşur. Sen işine bak” derken CHP’lilere yönelik de sert eleştirilerini şöyle sürdürdü: “CHP Atatürk istismarcılığından başka bir şey yapmamaktadır. Atatürk, ‘Benim naçiz vücudum bir gün toprak olacak, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır’ demiştir. İsmiyle takılmış kalmış bir şey değil, hedef ve ilkeler göstermiştir. O hedefler doğrultusunda icraat yapılması gerekmektedir. CHP’nin fikren ve zirken Atatürk ile ilgisi yoktur. Sadece Atatürk’ü istismar etmeye ve onu kullanmaya çalışmaktadır. Vatandaşımız bunu görüyor, seçimlerde gereken dersi veriyor. Stadyum Eskişehirspor’un işidir. Bugün İsmet İnönü’nün ismini taşıdığı İnönü Stadı, Vodafone Arena olmuştur. Beşiktaş Spor Kulübü bu şirket ile anlaşmıştır, stat yapmıştır. Beşiktaş, isim hakkını satmış ve buradan gelir elde etmiştir. Arkadaşlar Eskişehirspor’u çok seviyor, para yok, destek yok. Kim destek verecek, hangi öneriniz var? Stadyum isim tartışmaları sanal bir tartışmadır. Sadece Atatürk’ü ispat etmek, birilerini karalamak için kullanılan bir şeydir.”
Belediyenin stadyum yollarını yapmaması halinde ne düşündükleri ilgili soruya ise Ünlü, şöyle yanıt verdi: “Belediye yolları yapmazsa biz vatandaşa anlata anlata yapacağız. Taraftar da bunu görecek. Gerektiğinde Büyükşehir’in yapması gereken tüm işlemleri biz yapıyoruz. Hangi caddeyi, hangi bulvarı, hangi alt geçidi açtılar? Stadyum yapıldıysa belediye gelir yolu mu yapılacak, çevre düzenlemesi mi yapılacak gelir tıkır tıkır yapar. Stat bitsin, biz yollarını yapmayacağız. Yolsuz bir stat olsun, gelen taraftar bu stadı yapanlara beddua etsin istiyorlar. Planları budur. Eskişehir’de AK Parti’nin yaptığı icraatlarına nasıl engel oluruz, nasıl karalarız taktiği var. 3 belediyenin tek temel hedefi vardır, AK Parti hizmet ettiğinde bunu nasıl itibarsız hale getiririz, nasıl vatandaşa beğendirtmeyiz.”
71 EVLER KESİN DEĞİL
3. üniversitenin yeri hakkında da konuşan Ünlü, “71 Evler olabilir diye geçti, net değildi. Kesin bir şekilde nereye yapılacağı henüz kararlaştırılmış değil. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyor. Yüksek Teknoloji Üniversite’sinin nereye yapılacağı kararlaştırılacak. Yüksek Teknoloji Üniversitesi en kısa zamanda hayata geçecek. 71 Evler’deki 1081 yataklı hastaneyi hayata geçiriyoruz. 720 yataklı hastanesi tamamlanmak üzere. Kent meydanını yapacağız. Eskişehir’e hizmetlerimiz böyle büyük projelerle devam ediyor. Bunlar bazılarının karalamasıyla örtülecek şeyler değil” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim