Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Çakırözer, mali af kanun teklifinin görüşmelerinde dürüst mükelleflerin ödüllendirilmesini istedi.
Çakırözer, yurt dışı varlıkların sorgusuz sualsiz Türkiye’ye getirilmesine yönelik daha önce oluşan tepki üzerine geri çekilen maddenin yeniden Meclis gündemine getirilmesini eleştirerek, “Daha önce uyardık, yine uyarıyoruz; Bu düzenleme “kara para aklama” düzenlemesidir, uluslararası sözleşmelere ve evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Bu düzenleme böyle geçerse ülkemiz çok zor durumda kalacak, gelin bundan vazgeçin” dedi.
 
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, vergisini zamanında ödeyen dürüst mükelleflerin mutlaka ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
Meclis’e sunulan mali af niteliğindeki düzenlemeleri içeren “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi”nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında söz alan Çakırözer paketin ekonomide işlerin iyi gitmediğinin itirafı niteliğinde olduğunu söyledi. Ekonomik sorunların tüm vatandaşları olumsuz olarak etkilediğini ve esnafın siftahsız kepenk kapattığını belirten Çakırözer, hükümetin “Ne oldu da biz böyle bir mali af düzenlemesi hazırlamak zorunda kaldık? Ülkenin iyi yönetilememesinin sorumlusu kim?” sorularına yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.
DÜZENLİ ÖDEYENE İNDİRİM YAPILMALI
Çakırözer, yıllardır vergi adaleti ve ahlakına çok büyük darbeler vurulduğunu vurgulayarak, afsız vergi toplamanın giderek güçleştiğini ifade etti. Vergisini tam ve zamanında ödemeyi ilke edinen, ancak karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar nedeniyle, borcunu ödeyemez duruma düşmüş mükellef ile aflardan yararlanmayı alışkanlık haline getiren mükelleflerin mutlaka birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyen Çakırözer, “Tüm olumsuzluklara rağmen yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler ile mali aftan yararlanmayı huy edinmiş olan mükellefler mutlaka birbirinden ayrılmalıdır. Borcunu zamanında ödeyen dürüst mükelleflerin önümüzdeki dönemde ödeyeceği vergilerde belli bir indirim yapılması gündeme getirilmelidir” diye konuştu.
ÜLKEMİZİ “KARA PARA” CENNETİNE DÖNDÜRMEYELİM
Teklifin en kritik yönünün kişi ve şirketlerin yurt dışındaki varlıklarını hiçbir inceleme ve soruşturmaya tabi tutmadan, vergisiz olarak ve beyanda bulunmaksızın Türkiye’ye getirebilmesine ilişkin düzenleme olduğunu belirten Çakırözer, daha önce Meclis gündeminden geri çekilen bu kritik düzenlemenin yeniden getirilmesinden kaygı duyduklarını vurguladı. Yurt dışı varlıkların Türkiye’ye getirilmesini olumlu bulduklarını, ancak bunun Türkiye'yi uluslararası ekonomi çevrelerinde 'kara para aklayan ülke' algısı yaratmadan her tür yasal kontrole olanak sağlayacak biçimde yapılması gerektiğini belirten Çakırözer,  şöyle devam etti:
“Daha önce değişiklik yapacağınızı söylediğiniz maddenin ruhu yine aynı. ‘Varlık Barışı’ adı altında Türkiye’ye sorgusuz sualsiz, para getirenlere delinmesi güç bir zırh sağlıyorsunuz. Bu varlıklarla ilgili olarak herhangi bir inceleme, araştırma, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak olmasını biz son derece sakıncalı buluyoruz. Daha önce uyardık, yine uyarıyoruz; Bu düzenleme böyle geçer ise ülkemizi kara para cenneti yapacaktır. Bu, ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve evrensel hukuk kurallarına aykırıdır. Bu düzenleme suç ekonomisi ile mücadele, kara para aklama ile mücadele, her türlü terör örgütüyle mücadele, terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda bugüne kadar yürüttüğümüz kararlı mücadeleye büyük zarar verecektir. Ya bu düzenlemeden tamamiyle vazgeçin. Ya da geçmişte çıkan Varlık Barışı düzenlemelerinde yer alan tüm kontrol mekanizmalarını, örneğin getirilen varlıklardan vergi alınması gibi, düzenlemeleri mutlaka koyun. Bir ikinci önemli husus da bu varlık transferlerini her türlü araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturmadan çıkarılmasının da mutlaka önlenmesi gerekir”
ESNAFI ÇİFÇİYİ TAŞERONLARI UNUTMAYALIM
Toplumun geniş kesimlerini oluşturan asgari ücretliler, çiftçiler ve esnafların vergi ve borç yükü altında zor günler geçirdiğini belirten Çakırözer, bu kesimler için de düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti. Çakırözer, “Bakın 1300 liralık asgari ücret ekim ayında vergi dilimine takılacak. Biz trilyonlarca lirası olanların parasını vergisiz, kayıtsız şartsız getirmekten bahsederken, asgari ücretlimize, kadro bekleyen taşeron işçimize, esnafımıza, çiftçimize gerçekten müjde vermek durumundayız” diye konuştu.
YARALAR SARILMALI; TÜRKİYE NORMALLEŞMELİ
“Türkiye’nin yaşadığı kanlı darbe girişiminin hesabının sorumlularından mutlaka sorulması gerektiğini” belirten Çakırözer, darbe gecesi Meclis'te partiler arasında darbeye karşı gösterilen ortak tavrın, darbe sonrasında da parlamenter sistemin ve demokrasinin güçlendirilmesi için sürmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Editör: TE Bilişim