Günay: Kadınlar, iş dünyasın ve siyasette daha aktif olmalı
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, Eskişehirli kadın basın çalışanları ile bir araya geldi.
Kadınların iş dünyasındaki yeri hakkında konuşan Günay, kadınların aynı işi daha düşük ücrete yapıyor olmasını eleştirerek, “Eşit işe eşit ücret olmalı. Bunu bir insan olarak anlamakta zorlanıyorum. Bunları kırmamız gerekiyor. En önemlisi toplumdaki zihinsel bariyerleri kırabilmek. Kadınlara bir lütuf gibi kota verileceğinize onun hayatını kolaylaştıracak imkanlar sunun. Mesela kreş konusu buna örnek. Daha farklı destek verin. Kadının sorumluluğu sadece işyerinde olmuyor. Kadının sorumluluğunu paylaşın” dedi.
Kadının iş dünyasında daha aktif olması gerektiğini ifade eden Günay, “CEO’lara baktığımızda büyük oranda erkeklerden oluşuyor. Ya da bir yönetim kurulunun tamamının erkeklerden oluşmasına karşıyım. Kadının getirdiği çok farklı bir bakış açısı var. Kadınlar empati kurabiliyor, duygusal yönleri olduğu için rasyonel düşünürken bunun duygusal boyutunu da düşünebiliyorlar. Birçok politika bu kapsamda yapılsaydı daha farklı sonuçlar olabilirdi” diye konuştu.
Günay, kadınların siyasette de daha yüksek oranda yer alması gerektiğinin altını çizerek, “Kadınların siyasete katılım oranı çok düşük. 2010’lu yıllardan sonraki seçimlerde belki biraz arttı ama halen çok düşük. Toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor. Ama kadınların meclisteki temsil oranı yüzde 14’lerde. Yalnız siyasette değil iş dünyasında da üst basamaklara çıktıkça kadınların sayısı azalıyor. Bunların zamanla aşılacağını düşünüyorum” dedi.
KADIN CİNAYETLERİNİN ÇÖZÜMÜ EĞİTİM
Kadın cinayetlerindeki artış konusunda da konuşan Günay, nu konuda en etkili çözümün eğitim olduğunun altını çizdi. Günay, konu hakkında şunları söyledi: “Kadın cinayetlerindeki artış yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada var. Ne yazık ki hastalıklı ruhların yaşattığı iğrenç olaylar. İletişim teknolojisinin gelişmesi ile bunlar daha görünür ve bilinir hale geldi. Aslında böylelilikle farkındalık oluştu. Toplumsal şiddet olarak görüyorum bunu. Toplumsal şiddet trafikte var, hayvana karşı var, işyerinde mobbing olarak var. Kadına yönelik şiddet kabul edilemez. Kadın özgürdür, kendi kararını verir. Her şeyin başı zihniyet dönüşümü. Hükümet olarak yaptığımız önemli işler var. Çocuk istismarına yönelik mecliste araştırma komisyonu kuruldu. Ciddi çalışmalar yapıldı. Siz ne kadar sığınma evleri açsanız, kadınlara farklı imkanlar sunsanız da boşanan bir erkek o zihniyet yapısında olduğu için eşini öldürmeyi kendine hak görüyor. Bu eğitimle düzelecek bir şey. Hem şu andaki eşlere verilecek eğitim hem de yeni nesillere bu farklındalıkla yetiştirilmeli. Bu zaman alacak bir şey. Bu hastalıklı ruhları sırf yasaları değiştirerek, cezaları arttırarak engelleyemiyorsunuz. Eğitim ve terapi bu anlamda büyük önem taşıyor.”
“ESKİŞEHİR İLE İLGİLİ TAHMİNİM YOK”
Referandum çalışmaları hakkında da bilgi veren Günay, “Ben anayasa değişikliğinin neyi getirdiğini net anlatmak istiyorum. ‘Evet’ diyen de ‘hayır’ diyen de bilerek desin istiyorum. Benim tek amacım bu. Bu konuda aydınlatıcı çalışmalar yapıyorum. Evet diyenlerde de hayır diyenlerde de çok fazla bilgi kirliliği var. Eskişehir ile ilgili tahminin yok. Türkiye genelinde evet çıkacağına inanıyoruz. Evet çıkacak. Eskişehir’de de bu oyların en fazla olması için çalışacağız. Bu bir rejim değişikliği değil. İlk 4 madde değişmiyor. İlk 4 madde değişse ben mecliste ret oyu kullanırım. 1923’ten beri bu toplumun tercih ettiği sistem cumhuriyet rejimidir ve ilk 4 madde değiştirilemez” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim