CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İnönü’de bir araya geldiği çiftçilerin sorunlarını Meclis’te gündeme getirdi, Tarım Bakanı Faruk Çelik’ten Eskişehir çiftçisinin sesine kulak vermesini istedi.
Çakırözer, geçtiğimiz hafta İnönülü çiftçilerle buluşarak dertlerini ve taleplerini dinledi. Bu talepleri Meclis’te Tarım Bakanlığı nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Faruk Çelik’e aktaran Çakırözer, “Pancar fiyatlarındaki belirsizliği ortadan kaldırın. Çiftçi neyi üretmek istiyorsa, toprak neye uygunsa  onun üretiminin önünü açın” diye konuştu.
İthal buğdayla milli tarım olmaz
Hükümetin kısa süre önce ilan ettiği Milli Tarım Projesi'ni eleştiren Çakırözer, “Türkiye bir tarım ve hayvancılık ülkesi olmasına rağmen AKP dönemi politikaları sonucu dışarıdan buğday ve hayvan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Böyle milli tarım olur mu?” diye sordu.
Ne üretileceğini çiftçiye sorun
Hükümetin başlattığı Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin uygulamasında yaşanan sıkıntıları da gündeme getiren Çakırözer şöyle devam etti:
“Öncelikle havzalar belirlenirken çiftçinin görüşü alınmalı. Ziraat odalarımızla konuşulmalı. Oda başkanlarımıza sordum. Bu yapılmamış, direk önlerine liste gelmiş. Geçen hafta İnönü’deydim. Orası pancar memleketi. Çiftçi pancarın yanına alternatif ürün olarak ayçiçek ekiyor. Toprakları da uygun. Ama gelen talimata göre ayçiçek üretimi yasak. Onun yerine mısır koymuşlar. Çiftçi diyor ki bu toprakta mısır bitmez. İkinci örnek, Sarıcakaya, Mihalgazi. Sebze meyve memleketi. Ama o ilçelere arpa buğday yazmışlar. Günyüzü kavun memleketi. Kavunu yazmamışlar. Niçin? Çünkü Ankara’dan beyefendiler öyle emrediyor. Havza Modeli doğru bir anlayış olabilir ama bunun ilçe bazlı değil daha geniş bölgeleri içerecek biçimde ve mutlaka çiftçinin, odaların görüşü alınarak uygulamaya geçmesi gerekli” dedi.
Pancarın 2016 fiyatını açıklayın
İnönülü çiftçiler ve tüm pancar ekicileri adına hükümete bir sorusu da olduğunu  belirten Çakırözer, “Pancarın fiyatında vatandaşa bir kandırmaca yapmayın. 2016 fiyatı hala açıklanmadı. Başbakan 2017 fiyatını açıkladı, 210 kuruş diye. Geçen yıl 190 kuruştu. Bu yıl ise hala açıklanmadı. Çiftçi bunu 2016’da zam yok diye anlıyor. Bir an önce bu belirsizliği ortadan kaldırın. Pancarın 2016 fiyatı nedir? Bunu çiftçiye açıklayın” dedi.
Eskişehir neden üvey evlat
Tarım desteklerinde Eskişehir’in dışlandığını da açıklayan Çakırözer, “Bakın damızlık düve yetiştiriciliği için 32 merkeze teşvik verilecek. Eskişehir bunlar arasında yok. Avrupa Birliği’nin tarıma destek fonlarından (İPARD) 42 il yararlanıyor. Eskişehir yine yok. Eskişehir’e üvey evlat muamelesi yapmaktan vazgeçin artık. Yakında IPARD’ın 2'nci bölümü başlayacak. Bari onun kapsamına Eskişehir’imizi de alın” dedi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim