Eskişehir’in yıllardır gündeminde olan ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve dönemin Milli Eğitim Bakanı şu andaki Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından her yıl sözü verilen ama bugüne kadar hayata geçirilmeyen ‘3’üncü Üniversite’ ile ilgili Meclis Genel kurulundaki ilk ve tek görüşme dün gerçekleşti
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Eskişehir’e “Ekonomi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi” kurulması yönündeki kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldü ve Adalet ve Kalkınma Partisi oylarıyla reddedildi.
ANKARA
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Eskişehir’e Ekonomi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi kurulması yönündeki kanun teklifi  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldü ve Adalet ve Kalkınma Partisi oylarıyla reddedildi.
Yıllardır Eskişehirin gündeminde olan ve başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve dönemin Milli Eğitim Bakanı şu andaki Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından her yıl sözü verilen ama bugüne kadar hayata geçirilmeyen ‘3’üncü Üniversite’ ile ilgili Meclis Genel kurulundaki ilk görüşme dün gerçekleşti.
Milletvekili Çakırözer daha önce Meclis’e sunduğu Eskişehir’e 3. Üniversite  kurulması teklifini dün Meclis İç Tüzüğünün sağladığı imkanları kullanarak Meclis Genel Kurulu gündemine soktu. Eskişehir’in ihtiyacı olan 3’üncü üniversitenin ‘Eskişehir Ekonomi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ adıyla kurulmasına ilişkin kanun ilişkin teklifi TBMM Genel Kurulu’nda CHP milletvekillerinin kabul oylarına karşılık iktidar grubunun red oyları neticesinde kabul edilmedi.
ESKİŞEHİR’İMİZ ADINA DESTEK İSTİYORUM
Çakırözer Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tüm partilerden ve milletvekillerinden destek isteyerek şunları söyledi:
“Yıllardır şehrimize başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakanlar geldi 3’üncü üniversite dediler, bakanlar, milletvekilleri hep üçüncü üniversite sözü verdiler. ‘Müjde 3. Üniversite Geliyor’ diye gazetelerde manşetler atıldı. Ama bugüne kadar Genel Kurul’a, bu kürsüye konu hiç taşınmadı. Bu konu ilk kez bu gün bir kanun teklifi ile gündeme getiriliyor. İşte şimdi Genel Kurul’da. Hepimiz için bir fırsat. Eskişehir'imiz, 2 üniversitesi Anadolu Üniversitemiz ve Osmangazi Üniversitemiz ile Türkiye'nin dört bir köşesine eğitim hizmeti sunan Açıköğretim Fakültesi sayesinde Türkiye'nin bilim ve kültür başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte. Bu sadece benim değil, bu üniversiteden mezun olacak gençlerimizi istihdam etmek için bekleyen Eskişehirli sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ve tüm Eskişehir halkının ortak beklentisidir. Eskişehir'imizin önünü açacak olan bu kanuna başta iktidar partimizdeki değerli Eskişehir milletvekillerimiz olmak üzere tüm milletvekillerimizden destek beklemekteyim.”
AKP OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Meclis Genel Kurulu’nda yapılan görüşmelerin ardından Ekonomi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesinin kurulmasına ilişkin Kanun teklifinin gündeme alınması oylandı. Yapılan açık oylamada CHP sıraları teklife destek için el kaldırırken, iktidar partisi Adalet ve Kalkınma Partisi sıralarından teklifin reddi yönünde eller kalktı. Teklif iktidar partisinin oylarıyla reddedildi.
Çakırözer oylama sonrasında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Kurulmasını istediğimiz Ekonomi ve Yüksek Teknoloji Üniversitesi bünyesinde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Teknoloji Merkezi kurulması öngörülüyordu. Eskişehirimiz 3 üniversiteyi kaldırabilecek öğrenci potansiyeline sahip. Bunu herkes kabul ediyor. İktidar partisi kendi istediği diğer üniversitelerin kurulmasını rahatlıkla sağlayabiliyor ama Eskişehirimize aynı imkan bir türlü tanınmıyor.. Eğer bu teklif Meclis’ten geçmiş olsaydı, Eskişehirimize büyük bir müjdeyi hep birlikte verecektik. Maalesef iktidar partisi destek vermedi. Tarihi bir fırsatı kaçırdık. Bugüne kadar verilen sözlerin samimiyetini artık Eskişerlilerimizin takdirine bırakıyorum” dedi.
İLK SÖZÜ ERDOĞAN VERDİ
İlk kez 2011 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönemin Başbakanı olarak yaptığı Eskişehir mitingi sırasında Eskişehirlilere sözünü verdiği 3’üncü üniversite sözü yıllardır AKP’li siyasetçilerce Eskişehirlilerin gündemine getirilmekte. AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı da Milli Eğitim bakanlığı döneminde sık sık üçüncü üniversitenin kurulacağı sözünü yinelemişti. Son olarak 2016’da eğitim ile ilgili bir kaşarının içinde yer alan 3. Üniversite teklifi, son anda yine AKP tarafından geri çekilmişti. 
Kanun teklifi linki: https://www.youtube.com/watch?v=_0rNswUjCqg
Kanun teklifi oylama linki: https://www.youtube.com/watch?v=zBc5d47JEtc
 
Editör: TE Bilişim