Emek Partisi Eskişehir İl Yöneticisi Sinem Kılıçkaya, Meclis bünyesinde kurulan Boşanma Komisyonu’nun raporunun kadın haklarına yönelik saldırı olduğunu belirterek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 İktidarın, kadınların ve çocukların kazanılmış tüm haklarına gözünü dikmiş durumda olduğunu belirten Kılıçkaya,  her fırsatta “ailenin korunması” gündemine kurban edilen kadınların ve çocukların hakları, iktidarın inşa etmeye çalıştığı muhafazakar toplumun yükseleceği zeminini de ortaya koyduğunu söyledi. Kılıçkaya, “Bu zemin aileyi kendisine payanda etmeye çalışan AKP hükümetinin, devletin elini çektiği tüm hizmetlerin yükünü kadınlara yüklediği, kadınların bu yükü “rızayla”, değilse “devlet zoruyla” taşımak zorunda bırakıldığı, kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizliğin tüm toplumsal eşitsizliğin temeli haline getirildiği bir zemindir” diyerek iktidarın  bu zemini sağlamlaştırmak için her türlü aracı kullanmaktan imtina etmediğini ifade etti.  

ÇOCUK EVLİLİKLERİ TEŞVİK EDİLECEK!
Meclis bünyesinde kurulan Boşanma Komisyonu’nun raporuyla, kadın hakları konusunda adım adım tartışmaya açtıkları gerici düzenlemeyi topyekun yapma peşinde olduklarını öne süren Kılıçkaya şöyle konuştu: “ Rapordaki öneriler ne getiriyor?  Çocuklar, kendisini istismar eden / tecavüz edenle evlendirilecek! Çocuk evlilikleri teşvik edilecek! Hadım uygulaması hayata geçirilecek! İdam, linç, koğuş infazı, hadım, kısas gibi bireysel ve toplumsal öç alma mekanizmaları meşrulaştırılacak!  Şiddete uğrayan kadınlar, boşanmak isteyen kadınlar uzlaştırılacak! Şiddete maruz kalan kadınlara karakolların kapıları kapatılacak! Şiddete karşı istenecek koruma kararları için kadınların delil veya belge sunması zorunlu olacak! Kadınların korunmaları için verilecek tedbir süreleri kuşa çevrilecek! Aile hukukuyla ilgili tüm duruşmalar gizli yapılacak, kadınların dayanışma için bir arada olması engellenecek! Aile danışmanlığına din adamları ve Ensar Vakfı gibi dernek ve vakıflar el atacak, kadınlar aile içinde yaşadıkları sorunları “kader” diye görsünler diye bu aile danışmanlıkları “ikna odalarına” dönüştürülecek. Boşanmak isteyen erkeklerin eşlerine karşı her türlü yükümlülükleri ortadan kaldırılacak. Erkeklerin boşanabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanırken, kadınların nafaka hakkı kısıtlanacak! Kadınlar boşanmak için iki kere düşünmek zorunda bırakılacak! Boşandıktan sonra  yapılacak mal paylaşımında kadınların dava açma süreleri kısaltılacak! Eşin ölümünde, kadının miras hakkında kısıtlamalar yapılacak! Aileye yönelik psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetinin esası “dini değerler” olacak.”
 Bu önerilerin  kadın hareketinin yıllardır mücadele ederek kazandığı hakların ortadan kaldırılması önerisi olduğunu vurgulayan Kılıçkaya, kürtajı yasaklama çabalarına, 8 Mart kutlamalarını engelleme girişimlerine, kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzün aklanması operasyonlarına  kadınların verdiği cevapla hükümete geri adım attırdığını söyleyerek yürütülecek bu mücadelenin topyekun saldırıyı durduracağını ifade etti.
 
Editör: TE Bilişim