Saadet Partisi İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Ali Köse, "Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı olmadıklarını ancak anayasa değişikliğinin sanki her meseleyi bir gecede çözecekmiş gibi gündeme getirilmesine karşıyız"dedi.
Türkiye’de Başkanlık Sistemine ilişkin ilk öneriyi yapan siyasal hareketin Milli Görüş olduğunu kaydeden Köse, “Ancak bizim bu değişikliklerde ‘olmazsa olmaz şart’ olarak gördüğümüz bazı unsanlar var. Bunlar; kuvvetler ayrılığı ilkesini korunmalı, güçlü bir meclis olmalı, seçim barajı kaldırılmalı, Bakanlar için gensoru hakkı korunmalı, yargı bağımsızlığı korunmalı, partili cumhurbaşkanı tarafsızlık ilkesine aykırı, sadece meclis kendini fesh edebillmeli” dedi.
Anayasa değişikliği oylaması üzerinde gereksiz bir kaos ortamı hazırlandığını vurgulayan SP İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Ali Köse, “Anayasa ile ilgili her oylama gizlidir. Birileri çıkıp bunu ihlal ederse suçtur. Bunun alenen ilhal edildiği bir Anayasa’ya güven kalmaz. Daha baştan anayası ihlal ederek yola çıkanların, bilahere kendi yapacakları anayasaya uyacaklarının teminatı nedir” diye sordu?
Ülkenin anayasa değişikliğine odaklandığı günlerde sessiz sessiz yürütülen Cenver görüşmelerine dikkat çeken Köse şunları söyledi:
“Kıbrıs Türk halkının uluslar arası anlaşmalarla ile kazandığı hukuki fiili kazanımları ve hakları ile statüsünü kaldırmaya yöneliktik. Maayı değil, Cenevreye’yi terk etmeliyiz. Getirilen teklifte Türk tarafının masaya oturmasını gerekli kılacak hiçbir dğişiklik yoktur.”
 
Editör: TE Bilişim