CHP Parti Meclis üyesi ve Eskişehir milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis komisyonunda görüşülmekte olan yeni anayasanın rejim değiştirmeye yönelik olduğunu ifade eden Usluer, “ Bu anayasa gelirse Meclis mezara, demokrasi tarihe gömülecek! “ dedi.

Usluer anayasa komisyonu çalışmalarına aralıksız katılarak süreci yakından takip ettiğini ifade ederek şunları ifade etti: AKP milletvekillerinin kafası karışık. MHP, milletimiz ne derse başımız, gözümüz üstüne diyerek savunmada. AKP’li vekiller ısrarla “Bu bir rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliği” şeklinde bir savunma yapıyor fakat bu açık ve net bir şeklide rejim değişikliğidir.
DEMOKRASİYİ BİTİRECEKLER
Usluer, önerilen yeni sistemde tüm yetkilerin Cumhurbaşkanı’nda toplandığına dikkat çekerek,  “Egemenlik tek elde toplanıyor. Türkiye'de siyasal rejim, demokrasi eksikliklerine karşın, demokratik cumhuriyettir. Bu değişiklikte demokrasi eksikliklerini gidermeye yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Tersine yapılmak istenen demokrasinin sonlandırılması, otoriter- totaliter bir diktatörlüğün siyasal zemini hazırlanmaya çalışılmaktadır” dedi.
ESAS AMAÇ DİKTATÖRLÜK
Usluer Cumhuriyet rejiminin kurulduğu günden itibaren yetkiyi saraydan alıp hakla teslim ettiğine vurgu yaparak, “Cumhuriyet rejimi demokratikleşme çizgisini benimsemiştir. Burada yapılmak istenen değişiklik aslında tam bir karşı devrim hareketidir. Egemenlik halktan alınıp, tekrara Saraya ( bir kişiye ) verilmek istenmektedir. İktidara geldiklerinden beri Demokrasiyi bir amaç değil, bir araç olarak gördüklerini söylemekten çekinmeyen AKP, bu değişiklik paketi ile demokrasiyi ortadan kaldırıp esas amacına yani diktatörlüğe yönelecektir” ifadelerini kullandı.
EĞEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ BİR KİŞİNİN ELİNDE
Bu anayasa değişikliği ile yapılmak istenenin parlamenter sistemin ortadan kaldırılması olduğunu söyleyen Usluer, “Denge ve denetleme sistemleri de ortadan kaldırılarak egemenlik kayıtsız ve şartsız bir kişiye teslim edilecektir. Üniter devlet yapımızın da tehlikeye gireceği bu değişikliğin gerçekleşmesi durumunda, her kişi, kurum ve kuruluşun tek bir kişinin yani diktatörün vicdanına terk edileceği, meclisin mezara, demokrasinin ise tarihe gömüleceği unutulmamalıdır” dedi.
 
Editör: TE Bilişim