CHP Eskişehir  Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de çeşitli kadın örgütleri yöneticileri ile bir araya gelerek, Anayasa paketi anlatarak, vatandaşa  bu sıkıntının nasıl anlatılacağı konusunda görüşlerini dile getirdi.
Mücadelede kadınlar çok önemli
Anayasa paketini, tek adamlık sistemini kadınların iyi bildiğine inandığını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Kadınlar ve kadın örgütleri çok önemli. Bir çok insanlarla konuşuyorsunuz, dernekler sayesinde bir çok evlere giriyorsunuz. Kadınlar bu mücadele hayati önemi  var.  Neden hayır dediğimizi, neden kaygı duyduğumuz konularda soru işaretleri varsa bunları size anlatırım. Halka ve kadınlara nasıl anlatırız konusunu konuşabilir, tartışabiliriz” diye kadınlara seslendi.
Bu paketin  tek adam sisteminin gelecek kuşakları nasıl bir tehdit olduğunu anlatılması gerektiğini vurgulayan Çakırözer şunları söyledi:
“Bu mücadeleyi yürütürken sizin bizden daha iyi olacağını biliyorum.
Partili olduğunu partisinin seçimini o yapıyor, yasama ve yürütme onda. Bakanları atıyor. Mahalle arkadaşını, asker  arkadaşını veya herhangi birisini atabilir, kimse hesap soramaz.
Başkanlık sistemi değil, tek adamlık sistemi
Başkanlık sistemi getiriyoruz, istikrar getireceğiz diyorlar. Bu başkanlık sistemi değil, parlamenter sistemi değil. Cumhurbaşkanlığı sistemi değil bu tamamen bir tek kişiye yetki verilmesi meselesidir.
Amerika’dan örnek verelim.  Trump bir kararname imzaladı ancak bir yargıç kadın çıkıp bu yetki senin değildir diye kararnameyi durduruyor, ve o da buna uyuyor. Amerika’da  bakan ve yargıçlar senatör tarafından onaylanıyor. Yani Senato’da kişi sorguluyor, inceleniyor ve burada oylanıyor. Kabul edilmezse bunun ataması yapılmıyor.
Burada ise tamamen Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Meclisin çoğunluğunu aldığı için o atıyor.
Meclisin sayısı artıyor, işlevi tamamen sıfırlanıyor. Yargı yürütme tamamen onda.
Cumhurbaşkanı sorumlu hale getiriyoruz deniliyor. Asıl sorumlu hükümet, davul ve tokmak hükümette. Erdoğan, partili olmak istiyor, her şeyi seçmek istiyor. Tarafsızlık bir kenara bırakılıyor. Sorumluluk hükümet ortadan kalktığı için sorumluluk kalkıyor. Şimdi bir bakanın yargılanması için 55 milletvekilinin  başvurusu  soruşturma başlatma süreci başlatıyor. Bu pakette Soruşturma başlatma sürecini  başlaması için milletvekili sayısı 301'e çıkarılıyor. Meclise çoğunluğu sahipse kendisini hiç bir şekilde sorgulama sürecini başlatmayacaktır.
Diyelim ki başlattı parlamento aritmetiği parçalı. Yüce divana çıkması için 400 oy lazım.  Diyelim ki u sayıya ulaşıldı. Yüce divana gitmemesi için meclisi fesih edebilir.  Zaten  Yüce Divan üyelerinin çoğunluğunu kendisini seçiyor.
Türkiye’nin koşulları ‘Hayır’ deme koşullarıdır
Bir dernek parti olduğunuzda bütçeniz var. Bunun hesabını veremezsiniz ibra olamazsınız.
Bütçesini cumhurbaşkanı meclise sunacak. Meclis onaylayacak. Meclis onaylamazsa hiç bir şey olmamış gibi enflasyon oranında bütçesini arttırarak devam ettirecek.  Yani bu denetimde yapılmayacak, meclis  bypass edilecek.
Türkiye'nin şuan ki koşulları 'Hayır' deme koşulları. Yani anlatacağız neden 'Hayır' diyeceğiz o kadar çok argümanlar var ki.
Bu paketin içine bir yetki daha koydu. Bir kaç ili birleştiren idari yapma yetkisi verdiler. Cumhurbaşkanı arzusu yıllardır partili cumhurbaşkanı olmak. Bu paketin özü bu, ama ileriye dönük başka fikirleri olduğu kamuoyu ile paylaşmıyorlar. MHP ile birlikte hareket ettikleri için bu fikirlerini söylemiyorlar.  İleride daha farklı bir idare yapılanmak amaçları var. Lütfen bu konuları anlatın.Bu federasyona gitmektir. Bu yetkiyi aldığı zaman bunu elinde tutacak, zaman olduğunda bunu kullanacak. MHP ile ilişki olduğu için şimdi sessiz kalıyor, ileride bu ilişki bozulduğunda o elindeki yetkiyi kullanacaktır. Özellikle bunu MHP tabanına anlatmak gerekiyor.
Mesele Türkiye’nin meselesidir
İstikrardan ve  terörü bitireceğiz gibi sözlerine yine öne çıkaracaklar. İşte o zaman vatandaşa söyleyeceksiniz. Neden  15 yıldır bitirmediniz, neden 15 yıldır istikrar yoktu,   tek başınaydınız.  Neden yapmadınız. Yoksulluk, işsizlik, enflasyon, bunları anlatın. Elektrik faturalarını gösteriniz, anlatınız.
Bu mesele CHP'nin ve bir kişinin meselesi değil. Bu Türkiye'nin meselesidir.
Düşünün Valiyi atıyor,  partisinin il ve ilçe başkanlarını atıyor, milletvekillerini atıyor, kendi partisinin belediye başkanlarını atıyor, Kaymakamları, bürokratları atıyor. Buna parti devleti denir.  Bir memur ne kadar başarılı olursa olsun bu başkan istemediği sürece ilerlemesi mümkün değil. Artık bir kişinin bir partinin istediği olacak. Bunun etkisini çocuklarımız görecek. Birinci zararını herkes  çekecek.”
Daha sora Kadın örgütleri temsilcileri de gerek paket ile gerekse yapılacak çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirerek milletvekili Çakırözer’le görüş alışverişinde bulundular.
 
 
Editör: TE Bilişim