CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, esgazeteye teşekkür ziyaretinde bulundu. TBMM yemin törenine katılarak Eskişehir milletvekillerinin ilk gününü canlı canlı okurlarına sunan esgazete ekibini tebrik ederek konuşmasına başlayan Milletvekili Usluer, “Ulaşabildiğiniz tüm vekillerle görüşerek; Türkiye ve Eskişehir için önemli bir güne tanıklık ettiniz, elinize sağlık” diye konuştu. Prof. Dr. Usluer, “Mecliste önemli günlerde gazetecilerin gündemi takip etmelerinin önünü açtınız diye düşünüyorum” dedi.

7 HAZİRAN’DA BOMBAYI SEÇMEN PATLATTI

7 Haziran genel seçimlerinin Türkiye açısından bir milat olduğunu ifade eden Prof. Dr. Usluer, Türkiye patlamaya hazır bir bomba gibiydi ve 7 Haziran’da bombayı seçmen patlattı dedi ki o kadar mağruru olmayın sizi buraya ben getirdim ve sandığa yine ben gönderirim mesajını verdi. Yüzde 10luk seçim barajına rağmen parlamentoya 4 partinin girmesi Türkiye’de halkın demokrasiye sahip çıktığını gösteriyor. Seçmen burada iki mesaj verdi: Birincisi; 'gerilime dur' dedi ikincisi de 'çoğulculuk istiyorum' dedi, bunu sağlarken de hem sağda hem solda partilerin içinde bulunduğu yelpazede bir dağılım yaptı ve 'artık uzlaşın' dedi. Bu Türkiye’nin uzun zamandır hasret kaldığı bir şeydi. “Ben bilirim ben karar veririm anlayışı vardı ama seçmen bunu aşağı çekerek, ben bilirim dedi.

DUYGULARLA DEĞİL AKILLA HAREKET EDECEĞİZ

Yaşanılan süreçte düşünülmesi gereken konunun; koalisyonun nasıl olacağı olması gerektiğini ifade eden Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, şunları söyledi: “Biz bu noktada duygularla değil, akılla hareket etmeyi hedefledik. Propaganda süresince söylediklerimize sağdık kalarak -ama bunu bir dayatma içinde olmadan- ‘bize muhtaç oldunuz, koalisyon bizsiz olmaz, olmazsak olmaz’ uzlaşmacı bir dil değildir. Uzlaşmak; ülke menfaatleri çerçevesinde birlikte ortak karara varmaktır. CHP’nin hiçbir zaman kırmızı çizgileri olmadı. Zaten siyaset, siyahlardan, beyazlardan, kırmızı çizgilerden oluşmaz siyasette uzlaşı demek; gri çizgiyi oluşturabilmektir.”

CHP’NİN EKONOMİK SÖYLEMLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Koalisyon hükümeti için CHP’nin belirlediği maddelerin; CHP için değil ülke siyaseti için belirlenmiş ilkeler olduğunu belirten Milletvekili Usluer, bunları şöyle açıkladı: “Cumhurbaşkanının yasal çerçeveyi aşmaması maddelerimizden biri, 17 - 25 Aralık yolsuzluk iddiaları var; AKP sandalye sayı çoğunluğu ile bir yargılanma sürecine gidilmesini engelledi, bir suç yoksa yargılansınlar ve aklansınlar istiyoruz.  Seçim barajının düşürülmesi, yüzde 3 ya da 5 olur ama yüzde 10 olmaz, böylece parlamenter demokrasiyi güçlendirebiliriz. Bir diğer konu; YÖK Yasası’nın kaldırılması. Yeni bir yasa ile akademik sitemin oluşturulması çok önemli. Hukukun üstünlüğü dedik. AK Parti iktidarında her şey yürütmenin elindeydi, biz tekrar güçler ayrılığının benimsenmesini istiyoruz. Ekonomik söylemlerimiz; asgari ücretin 1500 lira olması ve iki maaş ikramiye hayata geçirilmeli. Son iki yıldır hükümet bütçesi Sayıştay denetiminden geçmeden onaylatıldı. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu açıklamıştı; ‘İktidara geldiğimizde meclis kesin hesap komisyonu kurulacak ve bunun başında muhalefet partisinden biri olacak’ demişti. Yani; yürütme denetlenecek, aynı kuvvetler ayrılığı ilkesinde olduğu gibi, burada da yürütmenin muhalefet tarafından denetlenmesi sağlanacak.”

 

YÜZDE 40’I ÖNEMSİYORUZ

“Parlamenter sistemde biri bile önemsemeniz gerekiyor dolayısıyla yüzde 40’ı da önemsiyoruz”  diye konuşan Prof. Dr. Gaye Usluer, her türlü uzlaşı zeminini oluşturmaya hazır olduklarını kaydetti. Milletvekili Usluer, koalisyon hükümetinin kurulma sürecini ise şöyle özetledi: “İlk aşama; meclis başkanının seçilmesi, bizim adayımız Deniz Baykal oldu. En deneyimli siyasetçimiz ve meclis grubu içinde yaşı en büyük siyasetçimiz Baykal. Geniş kesimlerin desteğini alarak seçilebilecek partiler üstü kişiliğini oluşturabilecek bir kişi olduğu için Baykal’ı aday gösterdik. Sonra da koalisyon görüşmeleri başlayacak. CHP bu süreçte çok olumlu bir tavır sergiledi, medya ve kamuoyu da bunun farkında. Bu olumlu tavır destekleniyor, erken seçim de bir olasılıktır ama en son olması gereken bir olasılıktır tüm partiler için. Umarım Türkiye böyle bir seçeneksizlikle karşı kalmaz.”

MHP ERKEN KONUŞTU

MHP’nin erken, sert ve köşeli söylemlerde bulunduğunu dile getiren Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, “Bahçeli seçim gecesi ‘Türkiye erken seçime gider’ dedi. Bu bence çok talihsiz bir açıklama… Uzlaşmasız bir tablo ortaya çıkarıyor. Sonrasında da MHP’nin tutumu hep dayatmacı diretmeci oldu MHP’nin de HDP’nin de 80 sandalyesi var. MHP büyük HDP diye bir şey yok. ‘Ben kilit partiyim, anahtar bende diye bir tutum uzlaşmasız bir tutumdur, son günlerde biraz yumuşama var gibi görünüyor izleyip göreceğiz. Hükümet kurma görevi ilk olarak Ahmet Davutoğlu’na verilecek ve neler olacağını hep birlikte göreceğiz” 

Editör: TE Bilişim