Demokrat Parti (DP) Odunpazarı İlçe Başkanı Nazım Dölekçekiç, ülke ve Eskişehir gündemiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de yaptığı toplantıyla ilgili konuşan Dölekçekiç, hükümetin Ankara’da başka, Mardin’de başka konuştuğunu belirterek şöyle devam etti: “Başbakan Davutoğlu, Anakara’da, atanmış kişilere yani kaymakamlara, valilere yetki vereceğiz diyor ama Mardin’de yerel yönetimlere yetki vererek, onlarla toplantı yaparak bu sorunu çözeceğiz diyor.”

NASIL BİR ÇÖZÜMDEN BAHSEDİLDİĞİ BİLİNMİYOR

Dölekçekiç, Başbakan Davutoğlu’nun yerel yönetimlerle ne yapacakları, onlara ne yetki verecekleri ile ilgili toplantının içeriğinden bahsetmediğini söyleyerek, nasıl bir çözümden söz edildiğinin bilinmediğini aktardı. Bölgede yaşanan çatışmanın artık bir vatan sorunu olduğunu söyleyen Dölekçekiç, “Bu nedenle hiçbir örgütle ne görüşme yapılabilir, ne de pazarlık yapılabilir” şeklinde konuştu.

DHKP-C’lilerin yakalanmasına değinen Dölekçekiç, örgüt üyelerinin yakalanmamaları durumunda Eskişehir’e geleceklerinden dolayı kendilerini ilgilendirdiğini ifade ederek, gelme amaçlarının hala bilinmediğini bu nedenle Eskişehir olarak dikkatli olmak gerektiğini vurguladı.

Eskişehir’deki Küçük Sanayi Sitesinin taşınma konusuna değinen Dölekçekiç, “30- 40 yıldır küçük sanayi sitesinin şehir dışına taşınması ile ilgili planların yapılıyordu, ama her ne hikmetse şimdiye kadar bir türlü gerçekleştirilemiyordu. Anlaşılan o ki bir hızlanma söz konusu” dedi. Yapılacak değişikliğin Eskişehir halkının yararına ve modern şehir mimarisine uyulması gerektiğini aktardı.

ARSANIZIN YÜZDE 50’Sİ KULLANILAMIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce mimari planla ilgili yönetmelikte değişiklikler yapılarak yereldeki yetkinin merkezde toplandığını dile getiren Dölekçekiç, yeni yönetmelikte ise arsanın ancak yüzde 50’sinin inşaat kullanımına açık olduğunu anlatarak şöyle devam etti: “Yeni yönetmelikte bitişik nizamda ‘arsanızın ancak yüzde 50’sine inşaat yapabilirsiniz’ izni vardı. Bu da özellikle Eskişehir için uygun değildi çünkü Eskişehir’deki arsalar bitişik nizamla 100- 150 m2 civarında. Eğer siz arsanın yüzde 50’sine inşaat izni verirseniz 50- 60m2’si bahçe olarak kalacak. Adı hem bitişik nizam hem de bahçe bıraktırarak ayrı nizama dönen çelişkili bir durum vardı.”  

Mimarlar Odasının Türkiye genelinde yönetmeliğe karşı dava açtığını belirten Dölekçekiç, bunun sonucunda iki- üç ay kadar ruhsatların durdurulup, daha sonra tekrar başlatıldığını aktararak, ”Danıştay da açılan dava ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Ama 2017’ye kadar tekrar eski nizamla devam edecek. 2017’de yeni yönetmelik yapılacağı söyleniyor,  nasıl bir yönetmelik yapılacak o da belli değil” dedi.

   

 

Editör: TE Bilişim