CHP Parti Meclisi Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ve İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir MEB müfredatında yapılan değişiklikler üzerine bir basın toplantısı düzenlediler. Eğitim sisteminin pedagojik temellere dayanması gerektiğini savunan CHP’liler “Bu değişiklik ile pedagojik değil, siyasi ve ideolojik temelli bir eğitim sistemi dayatması ile karşı karşıyayız” dediler.

Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, tek tek incelediği dersleri ve konu başlıklarını detayları ile paylaştı. Eğitim sisteminde köklü bir değişliğe gidiyorsanız bunun içinde eğitime ilişkin sendikalarının yandaş olup olmadığına bakılmaksızın hepsinin, bu konuda çalışan uzaman kişilerinin yer alması gerektiğini belirten Usluer, “Ayrıca parlamentoda da konuyla ilgili çalışma yapan milletvekillerinin de dahil edilmesi gerekir. Bu müfredatın konun uzmanları ile birlikte hazırlandığı ifade ediliyor fakat bu uzmanlar kimler biz bilmiyoruz. Normalde bu uzmanlar açık açık yazılır, prestij sağlar çünkü, ‘Şu isim de varmış’ dersiniz gördüğünüzde. Ama bu müfredattaki ‘uzman’kişiler kimler, ne kadar uzmanlar bilinmiyor. Hangi sendika var bu müfredatın hazırlanma aşamasında, tabi ki hükümetin yandaşı Eğitim-Bir-Sen! Bu sendika şimdiye kadar ne demişse MEB gözü kapalı yapmış” dedi.

Usluer şunları ifade etti:

İki gün önce MEB Bakanı 2017-2018 yılında bu müfredat değişikliği 1. 5. Ve 9. Sınıflarda uygulanacak. . İlkokul için 17, liseler için 4, İmam hatip liseleri için 10 olmak üzere toplam 51 müfredat yenilendi. Ancak hemen ardından gelen bir açıklama daha var 2018-2019 yılında kademeli değil tüm sınıflarda 176 müfredat yenilemesi yapılacak.

Müfredat ne demektir bunu iyi algılamak gerekir. Müfredatlar eğitimin anayasasıdır. Geleceğimizin anayasasıdır. Bu denli önemli bir şey ne sıklıkta değiştirilmelidir? Dünyada Türkiye’deki kadar sık eğitim müfredatı değişikliği oluyor mu? Ya da biz müfredatı değiştirirken sorunları somut olarak masaya yatırıp onlara yönelik bir değişim mi yapıyoruz? Bunları MEB Bakanlığına sormak istiyorum.

İçerik olarak değerlendirdiğimizde, eğitimde yapılacak en ufak bir değişiklikte dahi baz alınması gereken şey pedagojidir. Fakat biz bu değişen müfredatın içeriğine baktığımızda görüyoruz ki siyasi ve ideolojik bir değişim yapılıyor. AKP’nin kendi ideolojisi temelinde bir müfredat oluşturuluyor.

Son yıllarda, okul ders saati bitiminde zorla öğrencilere ‘Değerler eğitimi’ adı altında bir ders veriliyordu. Bu derse katılım olsun diye Cuma hutbelerinde çocuklarınızı gönderin mesajları veriliyordu.  Kimler tarafından nasıl bir içerikle verildiğini bilemediğimiz ve kontrol edemediğimiz bu illegal eğitimi değişen müfredatla legalize ederek öğrencilerin aldığı her derse bir konu başlığı ile entegre etmişler. Aklınıza gelecek her derste var. Müzik, Beden Eğitimi, İngilizce… Bununla ilgili Sayın Bakan diyor ki; Değerler eğitimi bütün eğitimin nihai gayesi ve ruhu olarak tanımlanmış. Müfredatın bütünleyici parçası / mütemmim gücüdür. Bu değerler eğitimi ile verilecek eğitimde hedef bilimsel, çağdaş, laik bir eğitim değil elbette.

Önümüzdeki hafta MEB Din İşleri Genel Müdürlüğü ayrı bir açıklama yapacak, önümüzdeki yıl için din dersi müfredatında nelerin değiştiğine dair. Bununla ilgili de bilgi var tabi. Bu yıl muamelat ve ukubat dersi konuluyor. Muamelat; Kişisel, toplumsal ve yönetsel eylemlerin şeriat düzenindeki karşılığı; hukuki, idari, mali, aile, evlenme, boşanma, miras gibi konuların tamamı şeriat düzeni içinde bu derste anlatılıyor.

Ukubat ise; Şeriata göre suç kabul edilen eylemlere / fillere verilecek ceza. Şeriatın ceza hukuku. Mesela recm, el kesme.

Din dersinin içinde tüm sınıflarda cihat dersi konulmuş. Cihat ile ilişkili temel kavram ve hükümler var. Cihat ile ilişkili temel kavramlar ve hükümleri içeriyor bu ders. ‘Cihad ibadetini ayetler ışığında açıklar’ diye ifade edilmiş. Ve önemli bir nokta daha, 15 Temmuz’un da aslında bir cihad olduğu anlatılıyor.

Türk Dili ve Edebiyatı, Milli Mücadele ve Atatürk,  Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi derslerin içeriğinde kesintiler yapıldığı anlaşılıyor. Atatürk 15 Temmuz darbe girişimi de bu derslere konulmuş. 17-25 Aralık da bu derslerin içeriğinde olduğu ifade ediliyor. Şimdi enim bu size verdiğim bilgilerin hepsi derslerin konu başlıkları. Bir de bunların içerikleri olacak elbette. Bu dersler için hazırlanan kitapların yandaş basım evlerinde basılmaya başladığına da eminim. Kitaplar elimize geçtiğinde daha vahim şeylerle karşılaşacağımız düşüncesindeyim maalesef.

Bir tarih yazılırken aradan ne kadar zaman geçmesi gerekiyor ki bu ülkenin müfredat programı içine girsin. Darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçti, daha davalar görülüyor ve siyasi ayağı henüz ortaya çıkmamış olan bu darbe girişimi üzerine söz söylemek için epeyce bir süreye ihtiyaç var. Üstelik bu konuda herhangi bir akademik çalışma da yok. Kim yazdı bunları, nereden referans aldınız? Tarihte esasa olan tarihi doğru anlatmaktır. Acaba bu 15 Temmuz başlığı altına ‘Biz bu FETÖ ile kol kola yürüdük bir yerde çıkarlarımız çatıştı yollarımız ayrıldı’  diye yazabilecekler mi merak ediyorum. Tarih yazılacaksa bunların da olması gerekir ki o tarihten ders çıkarabilelim. “

Editör: TE Bilişim