TÜMSİAD Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Yakan, referandum ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yakan, “Güçlü demokrasinin tesisi ve lider ülke misyonu için gerekli bir temel görüyorum. Şeffaf, dinamik, milletin ve meclisin katılımıyla berrak bir yönetim süreci bizi bekliyor. 5. ve 6. maddeyi inceleyince meclis ve millet vurgusu ön planda” dedi.
“Peki bu teklif paketini hayır diyen kesim de okuyor ama niye tek adam vurgusunda ısrar ediyorlar” diyen Yakan, şunları söyledi: “Hangi maddeye baksanız millet ve meclisin fikrine danışıldığını görüyorsunuz. Onlar istiyorlar ki cumhurbaşkanı pasif bir konumda imzacı olsun. Muhatap ve müdahil olmasın, önüne kağıdı uzatalım o da imzalasın, siyasete uzak dursun, yönetime mesafe koysun. 7. maddede cumhurbaşkanının partiden ilişiğini kesmemesi ve en fazla 10 yıl süreyle görev yapabileceği yazılı. Ayrıca 100 bin imza toplayan herkes cumhurbaşkanlığı seçimi yarışına katılabilecek. Devletin başındaki kişinin partiyle ilişkisinin olmaması tuhaf değil mi sizce? Zaten bir görüşten geliyor, o konuma yükseliyor, devletin başına geçiyor. Bu konudaki spekülasyonları samimi bulmuyorum. Maalesef kirli bir sokak propagandası söz konusu. İnsanlar paketi dikkatlice okusa doğru bilgiye sahip olacak. Ama kıraathane masalarında ‘Cumhurbaşkanı keyfi yetince meclisi feshedecek, devlet karanlığa sürüklenecek’ gibi ucube söylemler ve iftiralar dillendiriliyor. Bu insanlara acımakla beraber üzülüyorum.”
Kararının evet olduğunu söyleyen Yakan, “Özetle, bizler Cumhurbaşkanımıza güveniyor, özellikle 15 Temmuz hain işgal girişiminde ortaya koyduğu cesur dik duruşu sebebiyle inanıyoruz. Tabii ki tercihimiz evet olacaktır. Bu sistem değişikliğinin vatanımıza esenlik, milletimize refah getirmesi temennisiyle” diyerek sözlerini tamamladı.
 

 
Editör: TE Bilişim