Eskişehir Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Antalya'daTurkish-British Tatlı Dil Forumu’na katıldı. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında ilk toplantısı 7-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Oxfordshire’da düzenlenen, ikili ilişkilerin güçlendirilerek sürdürülmesini ve siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda sivil diyaloğu da kapsayacak şekilde zenginleştirilmesini amaçlayan Tatlı Dil Forumu bu sene Antalya’da gerçekleşti. Foruma Birleşik Krallık’tan York Dükü Prens Adrew, Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Dışişleri’nde AvrupaBakanı Sir Alan Duncan katıldı.
CUMHURBAŞKANI DA KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı organizasyonun ilk oturumunda Mevlüt Çavuşoğlu ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Boris Johnson, bölge ve dünya siyasetini değerlendirdiler. Gün boyu devam eden oturumlarda “Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma süreci”, “Enerji alanında işbirliği ”, “Orta Doğu’daki gelişmeler”, “Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrası” ile “Savunma ve Siber Güvenlik” konuları kapsamlı şekilde ele alındı. Türkiye, Mehmet Şimşek, Nihat Zeybekçi ve Ömer Çelik'in katılımları ile üst düzeyde katılım sağladı. Kapanış yemeğine York Dükü Prens Andrew ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı ve ikili ilişkilerin güçlenmesi yönünde taraflar sıcak mesajlar verdi.
Günay, ‘’Ülkelerarası gerçekleştirilen bu ikili organizasyonlar, her iki ülkeden birçok alanda insanı biraraya getiriyor. Akademisyenler, diplomatlar ve siyasetçiler görüş alışverişleri yaparken, iş dünyasının temsilcileri muhtemel işbirliklerini konuşuyor. Bu tarz organizasyonlar Türkiye’nin değişen vizyonu ve dışa dönük politikalarının en güzel göstergesi. Bu tarz çalışmalarımızı her gün bir adım daha ileriye taşımak istiyoruz. İngiltere ile olan işbirliğimiz ortadadır. Bu işbirliklerini geliştirmek, yenilerinin oluşmasını sağlamak, en önemlisi böyle uluslararası bir organizasyonda ülkemizi temsil etmek memnuniyet veriyor."
"Küreselleşme akımının sonunda dünya bir değişim yaşıyor ve tüm ülkeler yeni dünya sisteminde yerini almaya çalışıyor. Birleşik Krallık AB'den ayrılıyor, birçok ülkede ekonomide içe kapanma ve ekonomide milliyetçilik yaşanıyor, ülkelerdeki aşırı sağ akımlar siyasette söz sahibi olmaya başlıyor. Böylesi bir dönüşüm içinde ülkeler hedeflerini ve rollerini yeniden gözden geçiriyor. Bu nedenle Tatlı Dil Forumu bu yıl daha fazla önem taşıyordu. Sadece Avrupa'daki ve dünyadaki mevcut durum değil, geleceğe yönelik projeksiyonlar ve işbirliği alanları değerlendirildi."
 

Editör: TE Bilişim