Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir'de bir araya geldiği gazetecilere gündemdeki konularla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu, yöneltilen soruları cevaplandırdı.
Eskişehir’deki bir kafede, Milletvekilleri Harun Karacan, Emine Nur Günay ve Ak Parti İl Başkanı M.Dündar Ünlü'nün de katılımı ile gazetecilerle bir araya gelen Avcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarınki ziyaretiyle ilgili bilgiler verdi. Daha sonra yöneltilen soruları cevaplandıran Avcı, üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in 3’üncü üniversiteyle ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirerek, “Özellikle Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızın ve belediyelerin, bugüne kadar Eskişehir’de yaptığımız işlere sahip çıkma gayretlerini biliyoruz. Ona alıştık. Ama şimdi artık henüz yapmadığımız ve yapacağımız işlere de sahip çıkma moduna, evresine geçtiklerini görüyoruz. Gazetelerde, ‘3’üncü üniversite reddedildi’ diye manşetler var. Reddedilen 3’üncü üniversite değil, reddedilen 3’üncü üniversite üzerinden şov yapmak ve gündem oluşturma girişimi. Utku Çakırözer benim mektepten kardeşimdir, onu üzmek istemem, ama çocukça bir girişim” dedi.
Üniversitenin gündemlerinde olduğunu ve süreci anlatan Bakan Avcı, “Biz üniversitenin şeyini hazırlamışız, Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna kadar getirmişiz. Sonra ‘YÖK’le yapılacak düzenlemeler doğrultusunda sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi değil, aynı zamanda Sivas Teknik Üniversitesi gibi benzer 5-6 tane üniversiteyi YÖK’le yapılacak düzenlemeyle Çünkü mevcut YÖK kanununa göre uluslararası nitelikte üniversite kurmakta sıkıntı var. Uluslararası anlaşmayla kurulan üniversiteler Türk yasalarına tabi olmayabiliyor. Bunun gibi bir takım şeyler vardı. Dendi ki YÖK’teki düzenlemelere paralel olarak bunları yeniden gündeme alalım, o zaman yapalım. Tamam. Milli Eğitim Bakanımız da o zaman bunları gündemden aldı. Gündemimizde zaten. Şimdi sanki bunlar hiç olmamış, konuşulmamış gibi tam böyle referandumdan önce, kendince ‘ofsayttan da olsa nasıl bir gol atarız’ şeklinde hareketler yakışıkçı değil. Bizim söylediğimiz İleri teknoloji Üniversitesi. Butik ve lisansüstü eğitime yönelik bir üniversite. Getirilen Utku Beyin şeyinde, ‘ekonomi ve teknoloji üniversitesi.’ Eskişehir’de ekonomi alanında çok gelişkin iki tane üniversite var. Bir defa oradan sakat ama zaten oraya kadar gitmeye gerek yok. Bu bir referandum öncesi nasıl gündem oluştururum çabası. Gazeteler haber yaptı, siz de bana sordunuz, cevabı da verdik tamam. Bu kadarı herhalde Utku Beye yetiyordur” diye konuştu.
“Türkiye’de 15 yıldır eğer ekonomide önemli başarılara imza atılmışsa, bunun en önemli nedeni istikrar”
Türkiye’de 15 yıldır eğer ekonomide önemli başarılara imza atmasının sebebinin istikrar olduğunu ifade eden Bakan Avcı, Blick Gazetesinde bulunan Türkçe bir şekilde referanduma 'hayır' deyin başlığını atılmalarının sebebinin ise Türkiye’nin istikrarına zarar vermek olduğunu belirtti. Avcı, şunları belirtti;
“Bugün artık bu referandum bunun kabulü veya reddi olmaktan çıktı. İçeride ve dışarıda yaşadığımız son hadiseler de açıkça gösteriyor ki bu iş Türkiye açısından bir kader referandumu haline geldi. Türkiye’nin bu iktidardan, AK Parti’den onlar Erdoğan diyorlar ama siz onu AK Parti olarak okuyun. Onlar AK Parti diyorlar, siz onu Türkiye olarak okuyun. Bundan kurtulmasının yolu bugüne kadar denenenlerde muvaffak olunamadı, iktisaden çökertmektir. İktisaden çökertmenin yolunu da muhtelif enstrümanlarla denediler, kur oyunlarıyla vesaire ile, oda olmadı. Şimdi daha derinden daha temelden yüklenmeye çalışıyorlar. Oda nedir, Türkiye’de 15 yıldır eğer ekonomide önemli başarılara imza atılmışsa, ciddi bir gelişme, kalkınma sağlanmışsa bunun en önemli nedeni istikrar. Yani ekonomik başarı eşittir istikrar, istikrar eşittir ekonomik başarı. Dolayısıyla Türkiye’nin bu alandaki gücünü kırmanın yolunun da istikrarını berhava etmekten geçtiğini görüyorlar ve buna oynuyorlar. Yoksa İsveç’te yayın yapan Blick Gazetesi, ki kimlerin ne tür kombinezonlarla oradan ses verdiğini de biliyoruz. Niye durup dururken Türkçe bu referandumda hayır deyin diye başlık atsın. Sadece ekonomi açısından değil dış politikada da Türkiye son dönemde, özellikle son bir yıldır dış politikada da bağımsız ve milli çizgide, milli çıkarlarının gerektirdiği her türlü adımı kompleksiz ve korkusuzca atmaya başladı. Bunu yaparken de en büyük güvencesi, en büyük dayanağı arkasındaki millet desteği.”
Editör: TE Bilişim