Emek Partisi İl Bakanı Hüseyin Öge, 2015 bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye devam ettiğini belirterek, bütçenin sermayeye çok, emekçiye yok bütçesi olduğunu söyledi.

“Bu bütçe, savaşa çok, sağlığa ve eğitime yok bütçesidir. Bu bütçe, yeni zamlar, vergiler ve işsizliğin yoksulluğun daha artacağı bir bütçedir” diyen Emek Partisi İl Başkanı Öge, “2002 yılında eğitime yüzde 17, sağlığa ise yüzde 15 pay ayrılırken bu oranlar 2015 bütçesinde eğitimde yüzde 9’a, sağlıkta ise yüzde 4,9’a gerilemiştir. İşçi ve emekçilerin 2012 yılında sağlıkta kendi ceplerinden yaptıkları harcama yüzde 15,8’den 2013 yılında yüzde 16,8’e çıkmıştır” dedi.

Emek Partisi olarak, bu bütçenin sermayenin değil halkın bütçesi olmasını isteyen Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Öge taleplerini şöyle sıraladı: “Bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalı, bunun için sendikalar, emek ve meslek örgütleri bütçe sürecine bulunduğu her alanda müdahil olmalıdır. Emekçilerin yoksulluğunu arttıran dolaylı vergiler azaltılmalı, kazanca göre vergilendirme yapılmalı, yüksek gelirlilerden belli bir oranda ‘servet vergisi’ alınmalıdır. 1 Ekim’de yapılan yüzde 9’luk elektrik ve doğal gaz zammı geri alınmalı, 2015’te temel tüketim ürünlerine herhangi bir zam yapılmamalıdır.

Asgari ücret bir işçi ailesinin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı bırakılmalıdır. Kıdem tazminatının fona devri, taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi emek karşıtı düzenlemeler asla gündeme getirilmemelidir. Sürekli artan iş cinayetlerini durduracak tedbirler alınmalı, işyeri denetimleri arttırılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalı, sigortasız işçi çalıştırmaya asla izin verilmemelidir.

Editör: TE Bilişim