CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer'in Spor Genel Müdürlüğü'nde sözleşmeli personel alımı sırasında işe alım yapılan branşlarla ilgisi olmayan dini sorular sorulduğu iddiaları üzerine verdiği soru önergesine Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan iddiaların doğru olduğu yönünde cevap geldi.
 
Spor Genel Müdürlüğü’nün antrenör, spor eğitim uzmanı gibi branşlar başta olmak üzere sözleşmeli personel alımında “ Peygamber Efendimiz Miraç’a çıkarken yanındaki hayvan nedir? Peygamber Efendimizin üçüncü çocuğunun adı nedir? Binaenaleyh nedir?” şeklinde iş alımının yapıldığı branşlarla ilgisi olmayan sorular olduğu iddia edilmişti. 
 
CHP PM üyesi de olan Prof. Dr. Usluer, bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bilgi edinme kanunu kapsamında sorduğu sorularda, iddia edilen soruların sorulup sorulmadığı; sorulduysa soruları hazırlayanların uzmanlık alanları ve personel alımı yapılacak olan bölümlerle söz konusu soruların nasıl bir ilgisi olduğu şeklinde sorular yöneltmişti.
 
"Genel kültürü ölçmek maksadıyla soruldu"
 
Bilgi edinme kanunu kapsamında yöneltilen bu sorulara Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’nden gelen ilk açıklamada soruların Genel Müdürlükçe oluşturulan, her biri bir müsteşar yardımcısının başkanlığında en az daire başkanı düzeyinde personelden oluşan sınav komisyonu tarafından hazırlandığı belirtilmiştir. 
 
Bunun dışında soruların genel kültürü ölçmek maksadıyla sorulduğu ifade edilmiştir. 
 
Sorulduğu iddia edilen sorular içinde “işaret, nişan anlamına gelen alamet kavramı ve huy, yaratılış anlamına gelen cibilliyet kavramının anlamları genel kültür soruları olarak adaylara sorulmuş, diğerleri ise sorulmamıştır”  denilerek iddiaların asılsız olduğunu öne sürmüştür. 
 
 
 
Mağdurların soruların tam metnini öğrenme hakkı var
 
Yapılan açıklama üzerine bahsi geçen sınavda sorulan soruların tam metnini talep eden Usluer’in talebi reddedilmiş, fakat söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakkının saklı olduğunu beyan edilmiştir.
​ 
 
Editör: TE Bilişim