TÜMSİAD Eskişehir Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Alan, anayasa teklifinin 6. maddesinde geçen meclisin bilgi edinme ve denetleme mekanizmasıyla ilgili açıklamada referandumda evet sonucunun çıkmasının Türkiye’ye fayda sağlayacağını söyledi.
6. maddeden söz eden Alan, “Önümüze gelen bu teklif içeriğini dikkatle okuyan herkes; daha şeffaf ve daha katılımcı bir işleyişin bizleri beklediğini görecektir. 6. madde mana itibariyle cumhurbaşkanının meclis tarafından denetlenmesi ve yapılan faaliyetlerden yazılı olarak bilgilendirilmesinin önünü açmaktadır. Üstelik 15 gün içinde Cumhurbaşkanlığı’ndan yazılı olarak cevap verilmesi şartı ile. Bu madde aynı zamanda bazılarının tek adam safsatasını da çürütmektedir. Bu şeffaflık ve karşılıklı diyalog Cumhuriyet tarihinde görülmemiştir. Ayrıca gensoru belasından kurtuluyoruz. Milletin seçtiği cumhurbaşkanına gensorunun manası nedir! Atıl uygulamaların yerini hızlı bir icraat mekanizması almaktadır” diye konuştu.
Alan, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Örneğin 5. madde de 6. madde ile örtüşmekte, her iki maddede de meclis vurgusu yer almaktadır. Millet cumhurbaşkanını doğrudan seçtiği için kurulacak hükümete de 5 yıllık güvenoyu vermiş oluyor. Şimdi sormak lazım: Bu teklif paketinin neresinde tek adamlık var? Şu an cumhurbaşkanını vatana ihanet suçu hariç yargılayamazken bu teklif paketiyle yargılamanın önü açılıyor. Maksat üzüm yemek değil gibi geliyor. Ama bu zihniyeti milletimiz görüyor, hak edilen karşılığı 16 Nisan akşamı herkes alacaktır.”

 
Editör: TE Bilişim