CHP PM üyesi ve Eskişhir Milletvekili Prof.Dr.Gaye Usluer, “sıbyan mektebi” adıyla bilinen 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarının; laik, bilimsel, parasız, zorunlu okul öncesi eğitime alternatif hale getirildiğini belirterek konunun kurulacak bir komisyonda detaylı araştırılması için TBMM başkanlığına araştırma önergesi verdi. Prof. Usluer araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:


"Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2009 yılında okul öncesi eğitimin zorunlu olması için başlattığı projeden 2012 yılında çıkarılan 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte vazgeçti ve okul öncesi eğitim alanı Diyanet İşleri Başkanlığı’na terk edildi. Bugün Diyanet işleri Başkanlığı (DİB)’na bağlı “sıbyan mektebi” adıyla bilinen 4-6 yaş grubu Kur’an kursları; laik, bilimsel, parasız, zorunlu okul öncesi eğitime alternatif hale getirilmiş durumdadır.  
2009–2010 eğitim-öğretim yılında MEB tarafından okul öncesi eğitimin zorunlu olmasıyla ilgili olarak 32 ilde pilot uygulama başlatılmıştı.  2010-2011 eğitim-öğretim yılında zorunlu okul öncesi pilot uygulamasına 25 il daha eklenip, okul öncesi eğitimin 57 ilde zorunlu olması planlanmıştı. 2014 yılında ise okul öncesi eğitimin zorunlu olması proje ülke genelinde tamamlanacaktı.  
MEB 2009 yılında okul öncesi eğitimin zorunlu olması için başlattığı projeden 2012 yılında çıkarılan 4+4+4 düzenlemesiyle birlikte vazgeçti.  Yeni düzenlemeyle okul öncesi eğitimin zorunlu olması kapsam dışında bırakıldı. Bu düzenlemeyle eş zamanlı olarak 2012’de Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönetmeliği çıkartılarak MEB’in denetim yetkisine son verildi, yetki DİB’e devredildi ve Kur’an kurslarında yaş sınırlaması kalktı.
Ardından ilk olarak DİB tarafından 4- 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan “Kur’an Kursları Okul Öncesi Din Eğitimi Projesi” uygulamaya sokuldu. Proje,  2013-2014 eğitim öğretim yılında pilot olarak seçilen on ilde; Ankara, İstanbul ve İzmir’de 10’ar, Adana, Kayseri, Diyarbakır, Gaziantep, Samsun, Erzincan ve Rize’de 5’er sınıfı geçmeyecek şekilde uygulandı. DİB’in projesi 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren ise yurt genelinde uygulanmaya başlandı ve yüzlerce sıbyan mektebi açıldı. 
Sıbyan mekteplerinde görev almak isteyen sözde eğitmenlere yönelik olarak ise Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde verilmek üzere  "4-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri ve Eğitimi" adında modüler sertifika eğitim programı hazırlandı. Sadece 296 saatlik ders modüllerini tamamlayarak sertifika alan Kur’an kursu öğreticilerine Sıbyan mekteplerinde görev verilmeye başlandı. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerinde derslere katılma olanağı olmayanlar için ise; uzaktan eğitimi ile Türkiye’nin neresinde olursa olsun internet üzerinden sertifikası alınmasına ve sözde eğitmen olmasına olanak sağlandı. 
Bilimsel, laik, parasız, zorunlu okul öncesi eğitime destek verilmemesi ve alternatif olarak çocukların sıbyan mekteplerine yönlendirilmesi uluslararası raporlara da yansıdı. OECD, ‘Eğitime Bir Bakış 2015’ raporunda Türkiye’yi özellikle okul öncesi eğitime katılımdaki düşük oranı nedeniyle uyarmaktadır. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması nedeniyle okullaşma oranları açısından OECD ülkeleri içinde Türkiye son sıralardadır. 
Bu önerge ile MEB’in denetlemediği, fiziki uygunluğu olmayan, pedagojik formasyonu bulunmayan sözde eğitmenlerin yer aldığı, evrensel çağdaş eğitim ile bağdaşmayan, tevhid-i tedrisat kanununa açıkça aykırı bu kursların TBMM çatısı altında her partiden temsilcilerin katılacağı bir komisyonda görüşülmesi amaçlanmaktadır."
Editör: TE Bilişim