Aldığımız ürünleri tüketirken neleri tükettiğimizi iyi bilmeliyiz. Yediğimizden içtiğimize, gezdiğimizden aldığımız ürünlere kadar tükettiklerimizin güvenliğini bilmek zorundayız. Bilmezsek üzülür, mağdur oluruz.

Aldığımız ürünlerin ehliyeti, nüfus kâğıdı dediğimiz garanti belgesi fatura kullanma kılavuzu gibi belgeleri mutlaka almalıyız.  Hani, bazı satıcılar der ya: “Biz 40 yıldır buradayız, esnafız. Ne belgesi? Gerek yok, garanti de biziz. Mal bizim, getir memnun kalmasan geri alırız.” derler. Sözler verilir ama ürüne bir şey olunca pek kabul etmezler. Bu durumda ağzımızdan “ama söz vermiştin!” cümlesi dökülüverir. Fakat pek kabul görmez söylediklerimiz. İşte burada söz uçar yazı kalır düsturu karşımızı çıkıyor.

 Sevgili tüketicilerimiz bu nedenledir ki mutlaka aldığınız ürünün belgelerini mutlaka alın ve saklayın.

 Abonelik sözleşmeleriyle ilgili sıklıkla sorularla karşılaşıyoruz. Tüketicilerimiz iyi bilmelidirler ki yazılı sözleşme olmadan aboneliğiniz yenilenmeyecektir. Bu hususla ilgili kanun şöyle diyor:

Abonelik sözleşmeleri

MADDE 52 Abonelik sözleşmesi, tüketicinin, belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir.

 Yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshasının kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunludur.

 Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamaz; ancak abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde abonelik sözleşmesi uzatılabilir.

(Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. Fesih bildiriminin kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirleyemez.

 Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini yönetmelikle belirlenen süreler içinde yerine getirmekle yükümlüdür. Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemez. Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beş gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlüdür.

 Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmakla yükümlüdür.

TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN

[email protected]

                                                                                            Sülahi ÖZALP

                                                                                Tükoder Eskiseehir Şube Başkanı