Tüketici hakları öyle kolayca kazanılmış bir şey değildir. Uzun süren mücadele ile birlikte sıkıntılı ve tamamen özverili bir çalışma gerektirmiştir. Bu çalışmalar gönüllü yürütülmüştür. Gönüllü yürütülmeye de devam edilmektedir. Tüketicilerimizin bankalardan aldıkları dosya masraflarını veya kredi kart aidatlarının geri ödenmesinde olduğu gibi uzun uğraş ve özverili gönüllüğe dayalı çalışma gerektirmiştir. Dahası çoğu zaman bu gönüllü çalışmaları yürütenler ceplerinden harcama yapmaktadır.

                Bunları niçin söylüyorum? Tüm bu süreç sıkıntılı iken birileri kılını dahi kıpırdatmadan veya sizin bu mücadelenizi de uzaktan seyrederek ve hatta size gülerek gelip sizin bu uğraşınızı ranta çeviriyorlar.

 Peki, kim bunlar? Belirli bir kimlikleri yok. Tüketicilerimiz adına yürüttüğümüz mücadeleyi kendi ceplerine açılan bir rant kapısı olarak görüyorlar nasıl size ulaşıyorlar. Tüketicilerimize telefon ediyor, “Adınıza şu bankadan açılmış şu kadar kredi var. O krediden şu kadar dosya masrafı doğmuş. Siz kimlik bilgilerinizi, açık adresinizi ve kredi kartı numaranızı verin. Parayı 10 gün içerisinde hesabınıza yatıracağız.” diyorlar. Şayet tüketicimiz inanmışsa kendisinden istenilen tüm bilgileri hatta kredi kartı şifresini dahi bu tür simsarlara veriyorlar. Bu sırada tüketici derneklerinden veya tüketici hakem heyetlerinden ÜCRETSİZ temin edebileceğiniz boş, matbu dilekçeleri sizlere 50 TL, 100 TL gibi ücretlerle size kargo vasıtasıyla gönderiyorlar. Her şeyin yolunda gittiğini düşünürken bir bakmışsınız kredi kartı hesabınız boşaltılmış. Farkına varıyorsunuz ancak iş işten çoktan geçmiş oluyor ne yazık ki!

                İşte tam bu noktada tüketicilerimize sesleniyorum: Yargıtay nezdinde kazanılmış ve yasaların size verdiği hakları başkalarına  -haksız yere- para ödeyerek almayın. Bir yandan tüketici derneklerinden ve tüketici hakem heyetlerinden ÜCRETSİZ temin edebileceğiniz boş dilekçeler, bir yandan ise astronomik ücretler vererek satın alacağınız boş dilekçeler.

TERCİH SİZİN!

TÜKETİRKEN TÜKENMEYİN.

                                                                                 Sülahi ÖZALP

                                                                    Tükoder eskisehir Şube başkanı

                                                                 [email protected]