Yazarımız Nilüfer Kurumehmetoğlu, Bulgaristan’ın kayak merkezi Bansko hakkındaki izlenimlerini Manşet okurları için yazdı.
Uzun ve yorucu bir yolculuğun bizi beklediğini bilerek  yola çıkıyoruz. Gideceğimiz yerin iklimi Eskişehir'den pek farklı değil. Yine soğuktan soğuya gidiyoruz yani soğuk havaları sevmeyen ben  için hiç de iç açıcı bir gezi planı değil aslında.
        Öncelikle İstanbul'da ki buluşma noktamıza gidiyoruz. Burada diğer arkadaşlarımızla buluşarak, otobüsümüze geçiyoruz. Bansko'ya kara yoluyla gidiyoruz. İstanbul'dan iki buçuk saat sonra Edirne – Bulgaristan gümrük kapısındayız. Pasaport kontrolünden sonra gümrükten geçerek yolumuza devam ediyoruz. Dışarısı çok soğuk donuyorum… Uzun  ve zorlu gece yolculuğundan sonra nihayet Bansko’ya varıyoruz. Bansko, Bulgaristan’ın güneybatı bölümünde bulunan bir kayak ve dağ beldesi. Kasaba; Prin Dağı’nın eteğinde, GLAZNE Nehrin’nin iki yanında kurulmuştur. 7.30 da  Bansko'ya varıyoruz burada saat Türkiye'den bir saat geride kahvaltımızı yapıyor ve odalarımıza girmek için işlemlerimizi yapıyoruz. Kalacağımız otel
Banskon'un en iyi otellerinde biri "Regmus" beş yıldızlı ama üç yıldızlı seviyesinde spası ve hamamı mevcut. Bizi burada Türk asıllı Metin karşılıyor. Güler yüzü ve tatlı diliyle tatilimizin baş aktörü oluyor  Metin. Dinlenmek istemeyenler odalara yerleşmeden kayak kıyafetlerini giyerek piste çıkmak için hazırlanıyorlar. Otelle gondola arası yürüyerek 15 araba ile 5 dakika... Gondola zirveye çıkmak için kullandığımız teleferik anlamına geliyor. Burada para birimi leva öncelikle Euro arımızı levaya çevirmemiz gerekiyor. Otelde change  ofiste paraları çevirtebiliyoruz. Pistlere çıkmak için ski pas almamız gerekiyor yalnız şunu bilmelisiniz ki çok kalabalık ve sırada çok fazla insan oluyor. Eğer sırada beklemek istemiyorsanız 10 eura daha fazla verip, vip sky pass alabiliyorsunuz, sadece otelde satılıyor. Gondolonun önünde ki gişelerde sadece normal ski bas var. Şehirde ve gişelerin önünde sky shcoll ardan kayak ve kayak ayakkabısı alabiliyorsunuz. Yetişkinler 25 leva çocuklar 15 leva  yukarıya çıkmak için gün bvoyu ski pass ise bir günlük 58 leva. Her dakika bir teleferik var. Yarım saatlik bir teleferik yolculuğundan sonra Prin dağlarının zirvesine ulaşıyorsunuz. Kalabalık çok fazla insan var. Ama çok etkileyici her tarafta her yaşa her seviye göre liftlerde bulunmakta. Profosyoneller, acemiler, kayağa yeni başlayanlar için çok sayıda çalışma alanı bulunmakta  ve çok sayıda kayak hocası. Burdan kayağı öğrenmeden dönen olamaz. Öğrenmek için her türlü ortam ve çok sayıda kayak eğitmeni mevcut. Pistler hem yeni öğrenenler için hem de orta seviye hem de iyi bilinenler için düşünülmüş. Kaymayı bilenler için burada kaymanın zevki anlatılmaz yaşanır. 7 km'lik mavi pistte kaymaya başlıyoruz, pist inanılmaz  sol tarafı nehir sağ tarafı dağın eteklerinde bu pistte aralarda sağlı, sollu kafeteryalar bulunmakta yorulduğunuz da mola verip sıcak bir şeyler içip dinlenebiliyorsunuz. Ve daha sonra kaymaya devam ediyorsunuz.
VİZE
Bulgaristan'a http :// WWW.VFSGLOBAL.COM /BULGARİA /TURKEY vize merkezi aracılığı ile Bulgar vizesi alarak seyahat edebilirsiniz. Geçerli bir Schengen  vizeniz var ise Bulgar vizesi almadan, Schengen vizesi ile Bulgaristan'a giriş yapabilirsiniz. Bulgar vizesi ile seyahat edecekseniz ve 48 saat ve fazlası kalacaksınız mutlaka ve mutlaka gittiğiniz yerin  polis merkezine kayıt yaptırmanız gerekecektir. Polis merkezine, konakladığınız otelden alacağınız bir voucher ya da davetiye ile beraber gitmelisiniz. Otel görevlilerine mutlak danışın bazen sizi adınıza bu durumu halledebiliyorlar.
UÇAK İLE ULAŞIM
Bansko’ya gitmek için öncelikle Sofya'ya uçmanız gerekiyor. Sonrasında, sofya havaalanından Şehir merkezine, oradan 2,5 saat süren bir yolculukla Bansko’ya varıyoruz.
BANSKO KONAKLAMA
Bansko’da çok sayıda ve her zevke hitap eden bir çok fiyat aralığında otel bulabilirsiniz. Burada benim tavsiyem,pistlere ulaşımda kullandığımız, gondaol bölgesine yakın otellerde konaklamamızdır. Öncelikle nedir bu gondaol meselesi biraz anlatayım. Türkiye'de ki kayak merkezinin yapısını düşünelim. Uludağ, Kartal Kayada bir çok Kartepe de ise tek otel var ve pistler iç içe girmiş durumda. Otelin kayak odasından direkt kendinizi piste atabiliyorsunuz. Hatta kayak yaparken yanınızdan araba geçebiliyor. Bu kurguyu hemen unutuyoruz Bansko da şehir ayrı bir yerde, oteller bölgesi ayrı bir yerde Bansko merkezden Gondola binebiliyorsunuz ve yaklaşık 30 dakika süren keyifli bir seyahatten sonra, pistler bölgesine ulaşabiliyorsunuz. Otel konusunda ek olarak gondola uzak otel seçerseniz en azından gondala servislerinin olup olmadığını sorun  bazı otellerin belirli saatlerde servisi var. Eğer gondol çok yakın olmasın ama çok da uzak olmasın, gondola servis olsun yeter Jucuz temiz bir yer olsun diyorsanız tavsiyem "Familly Hotel Jikk ‘’
  Gezecek görecek özel yerler yok . Bansko tamamen kayak turizmi üzerine şekillenmiş. Her yerde kayak malzemeleri satan mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar ve barlar var. Geçirdiğimiz beş gün boyunca size tavsiye edebileceğim en güzel yer ‘’ Euphoria Bar& Grill olacaktır .
 Sizler İle Bansko hakkında paylaşacaklarım bu kadar. Kesinlikle gitmenizi tavsiye ediyorum. Pistler kayak ve snowboarda yapanları ciddi derecede  tatmin edecek. Tatil olarak, gerçekten güzel zaman geçireceksiniz ve yüzünüzde gülümse ile döneceksiniz …
 
 
 
Editör: TE Bilişim