Topraklarında tarihi kalıntılarını, binalarını korumayan milletler arasındayız. Tarihi eserler ysadece devlet eliyle korunmuyor, orada yaşayan insanlar tarafından da korunuyor.
Eskişehir'de ve çevresinde bir çok tarihi eser vardı..
Kimisinden haberimiz bile olmadı. Bir gün bir fotoğrafla önümüze çıkt. Şehir içindeki kiliseler, yabancı okullar, binaları gibi...
Yazılıkaya gittiğimizde burada tarihimi yoketmek içinde elimizden geleni yapmışız. Bereket yok olmadan korumaya alındı. 
Eskişehirimizin  "Kapodokyası" olacağı söylenen , Han ilçesindeki Yeraltı Şehrinde ; Antik Kazı çalışmalarının durdurulmuş. Bunun bir çok nedenleri olabilir. Birinci nedeni ödenek bitmiştir, ve arkasından başka ödenek gelmemiştir. Neyse çalışmalar bitince çalışmaların olunduğu yerde koruma önlemleri alınmamış. Bize gelen duyumlara göre;  korumasızlık nedeniyle de yer yer çökmeler  oluşmuş. Yıllardır ayakta durmayı başaran bu Antik Tarihi Mirasın , yok olmaktan kurtarılması konusunda "Gerekli" destek verilemez mi  acaba? Yoksa ; Turizme kazandırılması gereken bu Dünya Mirası , gözden ırak olduğu için kaderine mi  terkedilecek? 
Oysa, burası tarihi bir yer... Biz tarihi evleri yağlayıp pullayıp 'Eskişehir gözdesi' diye övünürken gerçek tarihe bakılmıyor. 
Yazık olacak...