Kanuni tanımı içerisinde yer alan tüm tüketici sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uygulanır. Bu nedenle tüketici işlemi tanımı önemlidir. Yeni yasada bu tanım tüketici lehine olarak genişletilmiştir.

  Tüketici işlemi kavramı, 4077 sayılı yasa 3. madde 1. fıkra h) bendinde “Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arasında yapılan her türlü hukuki işlemi,” şeklinde tanımlanırken; 6502 sayılı yasa ile kapsam genişletilerek, 3. madde l) bendinde “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi,” şeklinde tanımlanmıştır.

 Böylece önceki yasada bulunmayan eser sözleşmesi, sigorta, simsarlık ve benzeri hukuki işlemler tüketici işlemi kapsamına alınmıştır. Tüketici işlemi kavramının genişlemesi, Tüketici Yasası’ndan faydalanma kapsamını genişletmiştir.

 

Son olarak, 4077 sayılı yasadan sonra 28 Mayıs 2014 tarihi itibariyle 6502 sayılı yasa ile tüketici tanımı ve tüketici işlemi kavramı değiştirilerek yasanın çerçevesi genişletilmiştir. Tüketici işlemi sayılan sözleşmelerin kapsamını açıklamaya devam edeceğiz.

 

 

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER