6502 Sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun bugün yürürlüğe girdi.  28.11.2013 yayınlanan Kanunun yayınlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Kanun 28 Mayıs 2014 Tarihi’nde yürürlüğe girdi.

Kanun’un amacı

“Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.”

 Şeklinde tanımlanıyor.

Uygulamada karşılaşılan pek çok soruna çözüm ve tüketici lehine yorum getiren bir kanun…

Tüketiciyi,  Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlayan kanunun Getirdiği olumlu yeniliklere bakacak olursak: 

Tüketiciyle akdedilen sözleşmelerde yer alan haksız şartlar kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin haksız şartlar dışındaki hükümleri geçerliliğini korur. Bu durumda sözleşmeyi düzenleyen, kesin olarak hükümsüz sayılan şartlar olmasaydı diğer hükümlerle sözleşmeyi yapmayacak olduğunu ileri süremez.”

“Bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmeyi düzenleyen, bir standart şartın münferiden müzakere edildiğini iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.”

 

Buna göre bankaların ve kredi veren kuruluşların el yazımız ile yazdırdıkları, müşteri temsilcim ile birlikte okudum, müzakere ettim ve benzeri yazdıkları gerçekte maktu sözleşmeyi müzakere ederek değiştirme şansımız olmadığından geçersizdir. Müzakere etme ya da bir pazarlık söz konusu değildir gerçekte en fazla bilgilendirme sayılabilir. Bu nedenle kanun tüketiciyi koruyor ve güçlü olan taraf tarafından getirilmiş haksız şartları engelliyor.

Tüketiciyi Koruma Kanunumuz’un getirdiği yeniliklere devam edeceğiz…

www.tukdes.org | [email protected]

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER