Sağlık sisteminin artık çıkmaza girdiğini ve sağlık emekçilerinin bugün çok sayıda sorunla mücadele ettiğini belirterek açıklamasına başlayan Dr. Birtürk Özkavak, taleplerinin karşılık bulması ve sorunların çözülmesi için hiçbir zaman susmayacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. “Sisteminin yükü altında ne bizlerin, ne de toplumun ezilmesine sessiz kalacağız” diyen Özkavak sağlıkta yalanan bu ağır krizin sorumlusunun sağlık çalışanları olmadığının da altını çizdi.

DAHA SAĞLIKLI BİR GELECEK İNŞASI

Özkavak, konuyla alakalı açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Uzun ve yoğun çalışma saatlerine, kötü ve güvensiz güvencesiz çalışma koşullarına rağmen gösterdiğimiz özveri, bu olumsuzlukları dayatan sağlık sistemi altında eziliyor. Sorunların özveriyle çözülemeyecek kadar derin olduğunu biliyoruz. Hastalıklardan beslenen sisteme rağmen, işyerlerimizde umut olan, şifa olan bizler, daha sağlıklı bir geleceği de inşa edebiliriz. Hakkımız olanı alana kadar, toplumun sağlık hakkını önceleyen, sağlık politikalarını inşa edene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Yürüttüğümüz mücadeleyi, yalan vaatler ile durdurmaya çalışanlara inat, kararlılıkla devam edeceğiz. Taleplerimiz oyalamalar ile geçiştirilemeyecek kadar acil haklı ve meşrudur.”

BU TALEPLER DUYULMALI

Özkavak, sağlıkta yaşanan sorunların çözümüne ilişkin sağlık çalışanlarının taleplerini de  maddeler halinde şu şeklinde aktardı: “Sağlık sisteminin temelini birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri oluşturmalı basamaklı bir sağlık isteğin modeline geçirmelidir. Şiddeti kışkırtan söyleyenlere son verilmeli etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı tüm canlılar için sağlık üreten sağlık üretimin devamlılığını sağlayan sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde uygulanmalı güvenli çalışma alanları planlanmalıdır. Katkı payları adı altında sağlığa erişim paralı hale getirilmesine derhal son verilmeli sağlık herkes için ücretsiz olmalıdır. Sağlığa ayrılan bütçe artırılmalı aldığımız aylıklar insanca yaşanabilir emekliliğe yansıyacak tek ödeme olarak değiştirilmelidir Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği mobbing KHK, arşiv taraması güvenlik soruşturmaları gibi baskılara derhal son verilmelidir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri bilime ve toplum sağlığına uygun yapılandırılmış kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır. Sağlığımızı 5 dakikaya sıkıştıran uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Tüm sağlık çalışanları için Covid-19  meslek hastalığı sayılmalıdır. Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekli maaşı verilmelidir. Tüm bu taleplerimizle, emeğimize haklarımıza toplum sağlığına sahip çıkmak için 29 Mayıs’ta Ankara’ya gidiyoruz. Tüm sağlık ve Sosyal hizmet emekçilerine tüm emekçilerini bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz.”

Editör: Mustafa YILDIRIM