16-22 Nisan 2022 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesinde “3.Uluslararası Piyano Günleri” etkinliği gerçekleşecektir. Devlet Konservatuvarı Piyano Anasanat Dalı tarafından düzenlenen Piyano Günleri’nde, yurtiçi ve yurtdışından olmak üzere uluslararası alanda tanınmış birbirinden değerli piyanist ve müzisyenler; konser, masterclass ve seminer etkinliklerinde bulunacaklar. Yapılan açıklama şöyle; “Piyano Günleri 16 Nisan’da, uluslararası alanda önemli bir Chopin yorumcusu olarak tanınan, 2003’ten beri “UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi” olan ve Devlet Sanatçısı unvanına sahip  dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay’ın vereceği masterclass ile başlayacak.  18 Nisan akşamı yine Gülsin Onay’ın vereceği resitalle Piyano Günleri’nin Açılış Konseri gerçekleşecektir.

19 Nisan’da, Türkiye’nin uluslararası alanda tanınmış  piyanistlerinden Emre ŞenPiyanoda Teknik ve Müzikal Gelişime Bütüncül Bir Yaklaşım” adlı bir seminer ve yine uluslararası bir üne sahip olan Emre Elivar, iki gün sürecek bir masterclass verecektir.  Dünyaca tanınmış yarışmalarda jürilere katılan ve Martha Argerich’le verdiği konserlerle dikkat çeken  İspanyol piyanist Pablo Galdo, dört gün boyunca devam edecek olan bir masterclass verecektir. 19 Nisan’da Prof. Oytun Eren, tüm piyano eserlerini çalacağı bir resital gerçekleştirecektir. Aynı günün akşamı Türkiye’de modern piyanizmin önde gelen temsilcilerinden biri olan Prof. Metin Ülkü; Ahmed Adnan Saygun, İlhan Usmanbaş ve Meliha Doğuduyal’ın eserlerinden oluşan bir resital verecektir. Besteci Meliha Doğuduyal bu gecede kendi eseriyle ilgili açıklamalarda bulunacaktır. 20 Nisan’da besteci ve piyanist Mehmet Ali Uzunselvi’nin “Geleneksel ve Serbest Doğaçlama” ve Doç. Elif Önal’ın “Henry Cowell’in Genişletilmiş Piyano Teknikleri” adlı açıklamalı konserlerinin ardından son yılların en ilginç ve orijinal piyanistlerinden olan ve özellikle Türk Müziği düzenlemeleriyle dikkat çeken Hakan Ali Toker, “Piyanoda Geleneksel Türk Müziği” adlı açıklamalı konserini gerçekleştirecektir. 21 Nisan’da Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en önemli piyanist ve pedagoglarından biri olan Prof. Dr. Hülya Tarcan, “Piyano Sonatlarında Evrim ve Devrim” adlı bir seminer verecektir.

Aynı gün piyanist, besteci, şef ve eğitmen kimliğiyle sayısız öğrenci yetiştirmiş olan Faris Akarsu, “Musahabat-ı Musıkiyye” adlı bir seminer verecektir. Ardından Türkiye’de barok müzik konusunda ilk akla gelen, eski müziğe olan ilgisiyle tanınmış ve klavsen çalgıcılık geleneğini sürdürerek alanında uzmanlaşmış olan Doç. Burak Basmacıoğlu, “Barok Müzikte Rubato ve İnegalite” adlı bir açıklamalı konser verecektir. Akşam konserinde ise virtüöz ve güçlü çalışıyla ön plana çıkan Doç. Eren Yahşi bir resital sunacaktır. Etkinliğin son gününde, Piyano Günleri’ne davet edilmiş tek keman sanatçısı olarak  Özge Erdem, sadece piyanistleri değil, tüm çalgıcıları ilgilendiren “Feldenkrais Metodu”ndan bahsederek farkındalık ile hareket çalışmaları üzerine yoğunlaşacaktır. Aynı gün Türkiye’nin en önemli tonmaysterlerinden biri olan besteci Pieter SnapperUzamsal Ses ve Dolby Atmos Müziği” üzerine bir seminer verecektir. Kapanış konseri, özellikle Rachmaninov yorumlarıyla ön plana çıkan ve verdiği sayısız konserle ismini duyurmuş Doç. Gökhan Aybulus ile son yıllarda müzik dünyasında adından çokça söz ettiren Prof. Özgür Ünaldı’nın beraber vereceği konserle gerçekleşerek, “3.Uluslararası Piyano Günleri” sona ermiş olacaktır.

Editör: Mustafa YILDIRIM