Yıllardır yazıp söyledik 8.Mart Dünya Emekçi kadınları anma günü diye.Hala bu günü kutlama yapanların mesajları tüylerimi diken diken ediyor.Haklarımız adına yanan kadınlar için olurmu böyle bir şey kutlanır mı soruyorum sizlere..

Yıllarca evde işte çalışan kadınlar eşit işe eşit ücret alamadı. Ev kadınlarının emeği yok sayıldı.  Güvence oluşturacak bir çalışma yapılmıyor. cYıl 2018 kadınlar kendi hakları için karar verme mekanizmaların da maalesef yoklar. Olsalar da arkalarında bir erkeğin fikri ile karar veriyorlar.

Haklarımızı alamadığımız gibi, giyimimizden tutun da gülüşümüze kadar laf eden erkekler, kadınların tüm alanlarını daraltıyor. Namus kavramı kadının üzerine yapıştırılmış bir değermiş gibi her yıl yüzlerce kadınımız namus cinayetleri adı altında öldürülüyor. İstatistiklere baktığınızda en çok erkekler aldatıyor. İhaneti erkek yaparsa alkış, kadın yaparsa suçlu fahişe ilan ediliyor. Oğullarının cinselliği deneyimlemesi öğrenmesi için yol açılıyorken. Kız arkadaşının bekareti sorgulanıyor. Bu bekaret önemli bir kavram ise neden oğlunun bekareti sorgulanmıyor.  Tersine övünülerek anlatılıyor. Son yıllarda kadınları vitrine koyup karar verici erkekler hala temsil oranı için hiçbir düzeltme yapamıyorlar. Neden hala erkek egemen meclisler oluşturuyorlar.

Lafa geldiğinde anamız, bacımız derken, kadının en önemli rolü barışçıl, uzlaşma kültürü ve sevgi dolu olmasını, ülkemize yansıtmaması için engeller konuyor. Anamız bacılarımız bu kadar değerli kutsal ise, neden bu kutsal analar, bacılar söz sahibi olacak yerlerde değiller. Soruluyor mu?

Bundan 153 yıl önce 8 Mart 1857 yılında Amerikan'ın Newyork kentinde başta on altı saatlik çalışma süresi ve düşük ücretler olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için verdikleri kanla ve gözyaşıyla sona eren mücadelenin, yıldönümüdür. 8 Mart, o günün mücadelesi adına 1910 yılından beri emekçi kadınlar günü olarak anılmaktadır. O tarihten günümüze yani tam 8 Mart dünya kadınlar gününün ilan edilmesinin üstünden 100 yıl geçmesine rağmen, bu yıl Dünya kadınlar gününün 100. yılını anıyor olmamıza rağmen, kadınların haklarında, taleplerinde hala çok bir şey değişmemiştir.

 Bilin istedim…Hatırlayın istedim.