ADD Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, Diyanet Akademisi’nin yasalaşması ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “

16 Mart 2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde aralarında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı “Diyanet Akademisi” kurulmasının da öngörüldüğü yasa, oybirliği ile kabul edildi. Diyanet Akademisi yasa teklifi nedense tek bir karşı oy kullanılmadan yasalaştı.

Diyanet Akademisi YÖK ya da Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) değil, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olacaktır. Bu yeni yasa 1924 yılında çıkarılan ve halen yürürlükte olan “Öğretim Birliği Yasası’na” aykırıdır. Öğretim Birliği Yasası’na göre, bütün eğitim ve öğretim kurumları MEB’e bağlı olmak zorundadır. Akademinin kurulması tamamen ideolojik olup, akademi ile medrese sistemi getirilmek istenmekte, eğitim iki başlı olmaktadır. Akademide eğitim görecek erkek öğrenciler askerlikten muaf tutulmuştur.

Yedi bakanlığın toplam bütçesinden daha büyük bütçesi, 150.000 personeli olan Diyanet İşleri Başkanlığı yeni kadrolarla daha da büyüyecektir. Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığı yayınlar ve düzenlediği etkinliklerle laik sisteme karşı çıkmaktadır. Diyanet İşleri Başkanı Ayasofya’da verdiği hutbede, Büyük Atatürk’ü rahmetle anmak yerine lanet okuyarak hakaret etmesi unutulmamıştır. Ülkemizde 110 İlahiyat Fakültesi, 56 İslami Bilimler Fakültesi varken, çıkarılan bu yasa ile Diyanet Akademisi kurulmasının nedeni bellidir. Devletin tepesinde geniş yetkilerle donatılmış diyanet kurumunun, tüm din görevlilerini yetiştirme yetkisi din ve vicdan özgürlüğünü yok etmektedir.

Mevcut iktidar döneminde yeni yapılan düzenlemelerle, Cumhuriyetin laik, bilimsel eğitim anlayışı dinselleştirilmiştir. Eğitim kurumları, tarikatlara, cemaatlere teslim edilmiş, milyonlarca çocuk çok küçük yaşlarda Kuran kurslarına gönderilmiştir. Diyanet Akademisi açılması bu anlayışın bir devamıdır.

 Bu yasa Mecliste kabul edilirken hayır oyu çıkmaması ise çok üzücüdür. Laikliği çiğneyen, Öğretim Birliği Yasası’nı ortadan kaldıran bu yasayı onaylayan ya da göz yumanları özellikle muhalefet partilerini tarih asla affetmeyecektir. “

Editör: Mustafa YILDIRIM