Ankara kedisi evlerde beslenmesi oldukça kolay ve çok tercih edilen kedi türüdür. Tüyleri çok güzeldir ve uzun bir yapıya sahiptir. İsminden de anlaşılacağı üzere Ankara ve çevresinde görülen, o bölgede ortaya çıkan bir türdür. Ankara kedisi Avrupa’da Angora kedisi olarak bilinir ve tüyleri uzun olan kedilerin atası olarak bilinir. Saf bir Türk kedisidir ve çoğu zaman İran kedisi ile de karıştırılır.

Görünüşü

Ankara kedisinin tüyleri parlak ve uzundur. Hareket ettiğinde uzun olan tüyleri savrularak parlar ve tüy uzunlukları vücutlarının farklı bölgelerinde çeşitli uzunluklarda olabilir ve en uzun kısımları ise genel olarak boyun tarafında görülür. Vücutları kaslı bir yapıdadır ve güçlü yapısı vardır. Kedi türünün bacakları da uzundur ve ön bacakları arka taraftakilerden daha kısadır. Patileri de diğer türlerde olduğu gibi Ankara kedisinde de yuvarlak ve küçüktür. Ankara kedisinin kuyrukları incelip gider ve gözleri de badem gözler, sarı, mavi ve yeşildir.

Karakter Özellikleri

Enerjik, zeki ve sosyal yapısı vardır. Sahiplerine çok bağlıdır ve yaşadıkları evi sahiplenir. Kendini o eve ait hisseder ve mutlu bir hayat sürer. Ankara kedisi sahibiyle vakit geçirmeye bayılır ve kedi oyuncaklarını oldukça sever. Çocuklu aileler için oldukça idealdir ve inatçıdır. Ankara kedileri istedikleri şeyleri sahiplerine yaptırabilme konusunda oldukça yeteneklidir. İran kedisi dışında Van kedisi ile de karıştırılabilir. Ancak Van kedisine oranla daha hareketli ve oyuncudurlar. Ankara kedileri bir de su ile oynamaktan nefret ederler.

Bakımı ve Yaşam Süresi

Ankara kedilerinin bağışıklık sistemi oldukça güçlüdür ve çoğu hastalığa yakalanmaz. Fakat Ankara kedisinde sağırlık görülme ihtimali daha yüksektir. Kimi zaman tek kulakta kimi zaman da çift kulakta genetik olarak görülebilmektedir. Kulak temizliği önemlidir ve mutlaka haftada bir temizlenmelidir. Ağırlıkları genel olarak 2 ile 4 kilogram civarındadır. 12 ile 18 yıl arasında yaşarlar ve kedinin ömrünü uzatmak için sağlıklı beslenmesine dikkat etmek gerekir. Haftada bir defa düzenli olarak tüyleri fırçalanması gerekir. Ankara kedisi tüy uzunluğu 2 yaşına geldiğinde tam uzunluğa erişir. Diş eti ve ağızdaki hastalıklardan korunmak için kedi diş fırçalarıyla düzenli bir şekilde ağız ile diş bakımının yaptırılması önerilmektedir.

Beslenmesi

Ankara kedileri de diğer kedi türleri gibi kedi maması ile beslenir. Kedi mamasının miktarı kedinin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre belirlenmelidir. Hatta kedi 1 yaşının altında ise yavru kedi maması verilmesi önerilmektedir. Kuru kedi mamalarının yanı sıra ara ara yaş mama öteki adıyla da ıslak mama ve ödül maması da önerilmektedir. Kedilerin bakımı için yapılabilecek en doğru şey profesyonel yarım almaktır. Maması, bakımı, tüy bilgisi gibi çeşitli konularda kedilerle ilgilenen uzmanlardan yardım almak kedinin ömrünü uzatacaktır.

Kaynak: https://ankaragundem.com.tr/gundem/ankara-kedisi-h1318.html

Editör: TE Bilişim