Araçlarda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve bu enerjiyi depolayan akü, depodaki enerjiyi elektrik enerjisi olarak kullanmaktadır. Akünün marş motorunu çalıştırmaktan araçta akım dengelenmesini sağlamaya kadar önemli görevleri bulunmaktadır. Eğer marşa basıldığında araç geç çalışıyorsa, korna çalışmıyorsa, araç çalıştığında gösterge ışıkları yanmıyorsa, motor çalışmadığında “tık” sesi geliyorsa, araç içi ışıkları yanıp sönüyorsa, araç sık sık stop etmeye başladıysa aracın aküsü bitmeye başlamış demektir. Bu durumda başka bir araçtan akü takviyesi yapılmalı, akü kullanım ömrünü tamamladıysa yeni bir akü satın alınmalıdır. Uzun ömürlü enerji sağlayan akü çeşitlerini Chevrolet ve Opel yedek parça konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde bulabilirsiniz.

Akü neden biter?

Araç çalıştığında kendini şarj edebilen akü, uzun süre kullanılmadığında bitebilir. Aynı zamanda kullanım ömrünü tamamlayan bir akü de araçta çeşitli arızalara neden olabilmektedir. Araç uzun süre kullanılmadığında ya da aracın pasif elektronik sistemlerinin çalışır kalmasından dolayı akü boşalmaya başlar. Akü bitmesi durumunda marş motoru ateşlenemez ve aracı çalıştıracak güç ortadan kalkar. Bu durumda aküye takviye yapılmalı, akü eskiyse yeni bir akü satın almak gerekir.

Akünün bitmemesi için şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Araç çalışmıyorsa iç ışıklar, radyo ve diğer elektronik aksamlar çalışır durumda bırakılmamalıdır.
  • Araç çalışmıyorsa havalandırma açık bırakılmamalıdır.
  • Araç uzun süre çalıştırılmazsa akü bitebilir.
  • Aracın aküsünü şarj etmekle görevli parçalarda arıza oluşursa akü bitebilir.
  • Çok düşük sıcaklıklarda akü donarsa bitebilir.

Yeni bir akünün tam performanslı çalışma süresi 12-18 ay arasında değişmektedir. Akünün şarj seviyesinin ideal seviyede olması akünün kullanım ömrünü uzatır, düşük ya da yüksek şark seviyeleri akünün kullanım ömrünü kısaltır. Binek araçlarda akülerin ortalama 5 yıl kullanım ömrü vardır. Ticari araçlarda bu süre 2 yıl olabilmektedir.

Yolculuk konforunu etkileyen en önemli yedek parça çeşitlerinden biri olan akü, ihmale gelmez. Uzun ömürlü enerji sağlayan akü çeşitlerini Chevrolet ve Opel yedek parça çeşitleri konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde bulabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim