Tarihi Balkan Helvası imalatçısı ve işletme sahibi Rasim Olcay, işletmesi ve helva imalatına ilişkin bilgiler verdi. Olcay geçmişlerinin 100 yıl öncesine dayandığını ifade etti.

Helvacılığın önemli meslekler arasında olduğunu savunan İşletmeci Rasim Olcay, “Kış aylarında vazgeçilmez tüketim ürünlerinden biridir helva. Helvamızın yapılışı hakkında bilgi vermek gerekirse, tahin, şeker, limon tuzu çöven suyundan oluşan bir içeriğe sahiptir. Yüz kilo şekere 150 kilo tahin karıştırarak yapmaktayız. Ben bu işi 35 yıldır yapıyorum. Mesleğimizin geçmişi dedelerimize dayanmaktadır. 100 yıl öncesinde bu işe başlamış dedelerimiz” dedi.

Firmanın isminin Balkan olmasında büyüklerinin balkan ülkelerinden gelmesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Olcay şunları kaydetti; “1923 yılında Eskişehir’de kurulmuş bir firmayız, ancak ondan öncesinde de faaliyetteydi. Eskişehir’de üretilen bir helva türümüz var. Met Helvası diyoruz, bunu da Eskişehir’den başka bir yerde yapıldığını sanmıyorum. Bunun içeriğinde de un, yağ, şeker ve limon tuzundan oluşmaktadır. Bu helvayı 7-8 kişilik bir ekip yapabilir. Ekip işidir yani. Günlük en fazla da 250 kilo üretilebilir, daha fazla yapamazsınız. Ekip olması ve işin erbabı olması önemlidir. Tarihi Odunpazarı bölgesinde olmamız hasebi ile yoğun tercih edilen tatlıdır. Bizim tahin helvamız da tercih edilmektedir ancak Met Helvası’ tavsiye edildiği için çok satılmaktadır. Vatandaşlara Eskişehir dendiğinde met helvası akıllara gelmektedir.

Fabrikasyon üretimle bizim ürettiğimiz helva arasında çok fark bulunmaktadır. Bizim yerimiz de fabrikadır ancak biz dedelerimizin imalatını hiçbir değişikliğe uğratmadan sürdürüyoruz. İmalatımız ise eski usuldür. Yani makine ile met helvası sıkma işlemi yapmıyoruz. Biz imalat sistemini bozmuyoruz. Diğer yörelere has tatlılarda bulunduruyoruz ancak pek satılmıyor. Biz Balkan Helvacılık olarak, lokum, reçel, helva, tahin- pekmez ürünleri ile hizmet veriyoruz. Bayramlarda tatlı ikramında bulunacaklar için de satış yapıyoruz. Hatta tonlarla satış yapabileceğimizi ifade edebilirim. Bunu yapabilecek imkanımız var” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim