Cilttekibeyaz güneş lekeleri, kolların ve bacakların güneşe maruz kalan bölgelerinde ortaya çıkma eğilimindedir. Kahverengi lekelerden sadece renkte değil, aynı zamanda neden oluştuklarından da farklıdırlar. Kahverengi lekeler fazla pigmentasyona bağlıdır, ancak cildin pigmenti yıllarca güneşe maruz kaldığında beyaz lekeler oluşur. Pigment kaybı ciltte beyaz güneş lekelerine neden olur. Neden bazı alanlarda beyaz bazı alanlarda ise kahverengi olur bunun nedeni tam olarak bilinememektedir. Beyaz güneş lekeleri endişe verici gibi görünselerde, zararsızdırlar. Ne yazık ki, ortadan kaldırılamaz; kayıp pigmenti geri almanın hiçbir yolu yoktur. Bununla birlikte, SPF 30 veya daha yüksek dereceli geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayarak daha fazla beyaz güneş lekesinin oluşmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, ultraviyole korumalı kıyafetler giymek ve solaryuma girmemek ek olarak da yoğun güneş ışığı saatlerinde dışarda güneşlenmemek gibi diğer güneş koruyucu önlemleri de alabilirsiniz.

Beyaz Güneş Lekeleri Nasıl Yok Edilebilir?

Cildinizde mevcut olan beyaz lekelerin görünümünü tedavi etmenin zamanı geldi. Kahverengi lekeleri parlatma kremleri ve antioksidanlarla tedavi edebilmenize rağmen, beyaz güneş lekeleri farklıdır. Beyaz lekeler pigment eksikliğidir ve pigmentin cildinize geri dönmesi nadiren mümkündür. Cildinizdeki pigment kaybını tersine çeviremeyebilirsiniz, ancak cildinizin genel görünümünü tedavi edebilirsiniz, bu da lekeleri daha az belirgin hale getirir. Ayrıca her zaman geniş spektrumlu güneş kremi ile cildinizi koruyarak genişleyen beyaz lekeler önleyebilir. Mevcut beyaz lekelerinizin beyaz lekeler ile normal cilt tonunuz arasındaki kontrastı arttırmasını ve azaltmasını sağlamanın yanı sıra, güneş kremi cildinize daha fazla zarar vermeyi önler ve ek beyaz güneş lekelerin gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

Genellikle beyaz güneş lekelerine neden olan pigment kaybını düzeltemediğinizden, lekeleri çevreleyen cildi tedavi etmeniz gerekir. IPL yani bilinen ismiyle yoğun darbeli ışık atımı güneş hasarlı cildi hedeflemek ve tedavi etmek için kullanılabilir. Yoğun darbeli ışık atımında lazer cihazları gibi tek bir ışık dalga boyu kullanılmaz bunun yerine geniş bir ışık dalga aralığı kullanılır. Bu yöntem, beyaz güneş lekeleri çevrelesindeki koyu cildi soldurarak, lekelerin cildinizin geri kalanıyla daha iyi karışmasına izin vererek çalışır.

Kimyasal peeling de beyaz güneş lekelerini yok etmek için bir diğer yöntemdir. Bu prosedür, cilde asit çözeltisi uygulanmasını içerir, bu da sonunda soyulan kontrollü bir yara oluşturur, yeni cilt için yol açar. Kimyasal peeling ağrılı olabilir ve birkaç dakika süren bir yanma hissine neden olabilir, ancak bu soğuk kompresler ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi edilebilir.

Beyaz Güneş Lekelerinden Basit Yöntemlerle Kurtulmanın Yolları
 

Beyaz güneş lekeleri azaltılmak isteniyorsa retinol kremler kullanılabilir. Retinol, hasarlı, renksiz cildi pul pul dökmeye yardımcı olurken, ek C vitamini kullanımı da beyaz güneş lekelerini azaltır. Bu iki bileşen kombinasyonu cilt hücre yenilenmesini arttırır ve güneş hasarı görünümünü azaltır. Beyaz lekeler daha az göze çarpar ve cildiniz aydınlanır ve yenilenir.

Pigmentteki farklılaşmayı gizlemek için topikal tedavileri de deneyebilirsiniz. Topikal tedavi, vücutta belirli bölgelere uygulanan ilaçtır. Bunlar, kremleri köpükleri jelleri losyonlar veya merhemler olabilir. Glikolik asit, hidroksi asit, hidrokinon, kojik asit veya deoksiarbutin içeren kremleri kullanabilirsiniz.Başka bir topikal tedavi, normalde egzama için kullanılan bir merhem olan takrolimus adı verilen bir ilaçtır. Bu reçeteli tedavi, bir immünsüpresan olduğu için hafife alınmamalıdır. Yine de,bir çalışmada kullanıcıların %11'inde bu ilacın beyaz güneş lekelerinin görünümünü iyileştirdiği görülmüştür. Diğer yöntemleri denediyseniz ve bu tedaviyi uygulamak istiyorsanız, dermatologunuzadanışın. Güneş hasarı kalıcı etkilere sahip olabilir, ancak doğru güneş kremi ve cilt bakımı tedavileri ile daha fazla hasarı tedavi etmek ve önlemek mümkündür.Kendi başınıza denemek isterseniz, doğrudan beyaz noktalara bronzlaştırıcı uygulayabilirsiniz. Beyaz güneş lekelerini kendi kendine bronzlaşma ürünleri kullanarak çevredeki cilde görsel olarak karışmasını deneyebilirsiniz, ancak yalnızca beyaz lekelere uygulamanız gerekir.  Küçük bir kapatıcı fırça veya pamuklu çubuk yardımıyla bronzlaştırıcı beyaz güneş lekelerine uygulanabilir. Tam bir eşleşme olmasa da, daha az belirgin hale getirebilirsiniz.

Bazı kaynaklarda cilde yeşil çay poşetleri uygulamanın güneş lekelerini hafifletmeye yardımcı olabileceği belirtilmektedir. Özellikle yeşil çay poşetlerinin etkinliği hakkında herhangi bir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, yeşil çay özütünün depigmentasyon etkisi olan bir kaynağa sahip olduğu gösterilmiştir.

Detaylı bilgi ve size en yakın kliniği bulmanız için www.babyfacelazer.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim