Bireysel emeklilik bir yatırım aracıdır. İnsanlar bireysel emeklilik sayesinde aylık ufak yatırımlar yaparak büyük kazanç sağlarlar. Damlaya damlaya göl olur atasözünde anlatılmak istenende tam bu şekildedir. Aylık damla damla ödediğiniz paralar yıllar sonra göl olarak size geri dönecektir. Daha önceki bir haberimizde bireysel emeklilik sisteminin değiştiğini paylaşmıştık.

Bireysel Emeklilik Sistemi Başvuru Yaş Şartı Nedir?

Bireysel emeklilik sistemine başvuru yapmak isteyenler, akli dengesi yerinde olan 18 yaşını doldurmuş birey olmaları lazımdır.

Zaten Sigortalı Çalışanım Neden Bireysel Emeklilik Yaptırayım Diyenler?

Sigortalı çalışansınız ve zaten emekli olacaksınız. Ne gerek var ki bireysel emekliliğe diyenlere. Evet, sigortadan emekli olabilirsiniz. Fakat emeklilikte emekli maaşınız bugün ki koşullarda yeterli olmayacaktır. Bireysel emeklilik sayesinde yaşam standartlarınız normal olarak devam edecektir. Bireysel emeklilik sayesinde refah seviyeniz artacaktır.

Avantajı Nedir?

Ödediğiniz miktarın %25 devlet ödemektedir. Devlet katkısı olan tek emeklilik sistemidir. Örnek verilecek olursa. 100 Türk Lirası siz ödüyorsanız 25 Türk Lirası da devlet katkı sağlıyor. Toplam 125 Türk Lirası hesabınıza yatırılmış oluyor.

Bireysel Emeklilik Güvenilir mi?

Bireysel emeklilik güvenilir mi veya ne kadar güvenilir diyenlere:

  • T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenir.
  • Yılda iki kez bağımsız dış denetime tabidir.
  • Fonların hesap ve işlemleri üç ayda bir bağımsız dış denetime tabidir.
  • Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gözetlenen bir sitemdir.
  • Paralarınız Takasbank’ta saklanır.
  • Şirketin iflas etme gibi bir durumu söz konusu olursa paranız, Takasbank’tan alınarak başka bir emeklilik şirketine aktarılır. Bu sayede yatırımlarınız güven altına alınmış olur.
  • Yöneticiler Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yılda bir kez denetlenirler.

Bu özellikleri ile bireysel emeklilik sistemi son derece güvenilirdir.

Sözleşme İptali veya Para Ödemeye Ara Verebilir miyim?

Sözleşme iptalini bireysel emeklilik başvuru onay tarihinizden sonra, iki ay içinde iptal edebilirsiniz. Gerekli işlemler yaptırılıp bireysel emeklilik onayınız alındığı tarih itibari ile iki ay içinde iptal etme imkanınız bulunmaktadır. İptal etme tarihine kadar olan ödemeleriniz hiçbir kesinti olmadan iade edilecektir. Para iadesi için hiçbir ücret talep edilmemektedir.

Para ödemeye ara verme işlemi de gerçekleştirilebilir. Eğer üç ay üst üste ödeme yapmadıysanız sistem otomatik olarak ara verdiğinizi kabul eder. Ve para ödemediğiniz dördüncü aydan başlayarak ara verme kesintisi uygular.

Bireysel emeklilik insanlara yaşlılıkta sunulmuş yaşam standartlarına uygun yaşaması için verilmiş büyük bir olanaktır. Emeklilikte rahat ve refah içinde yaşamak istiyorsak bireysel emeklilik yaptırmak için geç kalınmamalı.

Kaynak: https://buminc.com/bireysel-emeklilik/83-bireysel-emeklilik-nedir.html

Editör: TE Bilişim