Datacenter, veri merkezi anlamına gelir. Özellikle büyük işletmeler ve firmalar için veri merkezi seçimi, son derece önem taşıyan bir husustur.

 Firmayla ilgili bütün verilerin saklanması ve saklanan verilerin güvende olması, önemli bir ihtiyaçtır. İş sürekliliği için, saklanan verilere kolay erişim sağlanması ve gerektiğinde sistem kapasitelerinin arttırılabilmesi önem taşır.

Birçok açıdan bakıldığında, veri merkezi seçimi oldukça önemli bir karardır. Önem arz eden bir husus olmasından ötürü de; şirketler, veri merkezi seçiminde çok dikkatli olmalıdır. Datacenter secimi yaparken neye dikkat edilmeli sorusu da tam burada akla gelir. Sunucuyeri Datacenter seçiminde, dikkat edilmesi ve uyulması gereken önemli hususlara dikkat çeker.

 Datacenter Seçiminde Önemli Hususlar

 Bazı önemli olan hususlara dikkat etmek, doğru veri merkezini bulmak için iyi bir anahtar olacaktır.

 1). Veri Merkezinin Konum ve Olanakları

 Veri merkezinin konumu, birçok yönden önem taşır. Veri merkezi konumunun güvenli olması gereklidir. Herhangi bir soruna karşı müdahale yapılabilecek konumda olmalı ve gerektiğinde rahatlıkla ulaşılabilecek bir yerde bulunmalıdır.

 Veri merkezi konumu hakkında dikkat edilmesi gereken bazı konular şunlardır:

 - Konuma ulaşım nasıl?

 - Bir afet ya da kriz anında bu konuma rahatça ulaşılarak müdahale edilebilir mi?

 - Alternatif ulaşım kanalları var mı?

 - Merkezi bulunan binanın yaşı ve sahip olduğu teknik özellikleri nelerdir?

 - Veri merkezi, gerekli durumlarda altyapısı geliştirilebilecek bir konumda yer alıyor mu?

 - Veri merkezinin bulunduğu yer, güvenli bir bölge mi?

 2). Veri Merkezinin Finansal Yapısı

 Uzun vadelerde çalışılabilecek bir firmayla anlaşmak son derece önemlidir. Uzun vadede çalışılabilmesi içinse, veri merkezinin finansal yapısının güçlü olması gerekir.

 Bu konuda ise, dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

 - Şirket halka açık mı, yoksa özel kurum mu?

 - İleriye yönelik herhangi bir yatırım süreci var mı?

 - Sektör içerisinde kaç yıldır varlar?

 - İşletmenin sahip olduğu sertifika ve ödüller neler?

 3). Esneklik ve Büyüme Kapasiteleri

 Sunulan hizmetlerde ne kadar esnek olunduğu ve hizmet kapasitelerinin arttırılıp arttırılamadığı da önem arz etmektedir.

 Veri merkezinin ne kadar esnek davranabildiği ve de kuruma veya duruma özel sunduğu seçenekler araştırılmalıdır. Ayrıca sistem kapasitesini arttırmak istediğiniz zaman, size sunulacak çözüm ve maliyetler de detaylarıyla incelenmelidir.

 4). Kurulum Süreci

 Veri merkezinin, istediğiniz hizmetin kurulum aşamalarını ne kadar sürede gerçekleştirebildiği de önemlidir. İş yapılma süreçleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca kurulum sürecine göre, sunulan fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığını da öğrenmeniz gerekir.

 5). Uptime Oranları ve Veri Merkezi Güvenilirliği

 Veri merkezi güvenilirliği, uptime oranlarıyla ölçülebilmektedir. Uptime oranları yüksek ise, veri merkezinin sunduğu hizmetlerin kalitesi yüksektir.

 Yüksek uptime oranları, teknik alanlarda uluslararası geçerliliği olan bazı sertifikaların elde edilmesiyle bağlantılı değerlerdir. Yüksek uptime değerleri için, bu sertifikaları da yine veri merkezine sorabilir ve bilgi alabilirsiniz.

 6). Müşteri Destek Hizmetlerinin Kullanılması

 Veri işlerken ve sistemde barındırırken, çalıştığınız şirketten destek almanız da gerekmektedir. Bu nedenlerden ötürü de, müşteri destek hizmetlerinin nasıl çalıştığıyla ilgili detaylı bilgi edinmeniz gerekmektedir.

 Şirketin, 7/24 müşteri destek hizmeti sunup sunmadığı ve teknik destek alanlarında yardımlarda bulunup bulunmadığı incelenmelidir.

 Şirketin ​​​​​size sunduğu erişimler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Güvenli şekilde verilerinize ulaşmanız, yeni veri yüklenmesinin yapılması vb. ile ilgili destek konularında bilgi edinebilirsiniz.

 7). Güç Kullanım Oranları ve Enerji Verimliliği

 Veri merkezlerinin güç kullanım oranları ve enerji verimliliği de çok önemli bir husustur. Çünkü tüm bunlar, yapılan işteki performansı ve verimliliği de önemli ölçüde etkiler. Ayrıca; olası bir kesinti durumunda, sistemin nasıl yönetileceğini ve alternatif çözümlerin neler olduğunu da danışmalısınız.

 Güç kesintilerinin olması çok ciddi sorunlara da sebep olabileceğinden, çalıştığınız şirketin alternatif çözümlerini incelemeniz gerekmektedir.

 Datacenter secimi yaparken neye dikkat edilmeli sorusuyla ilgili olarak, bu önemli hususlara çok dikkat edilmelidir.

 Veri merkezi seçimlerinin, yüksek oranlardaki uptime değerlerine bakılarak yapılması mantıklı olandır. Fakat; veri merkezinin konumu ve finansal yapısı, esnekliği, kurulum hizmetleri, enerji verimliliği hususları da düşünülmelidir.

 En önemlisi ise; işlerinize 7/24 hizmet vererek destek olan, danışmanlık eden, güvenilir bir hizmeti seçmektir.

İletişim için : https://sunucuyeri.com/iletisim/

Editör: TE Bilişim