Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Eldem A.Ş. ortaklarından İbrahim Eldem ile Eskişehir’in 40 yıllık markasının dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk. 3 nesildir şehre hizmet veren Eldem A.Ş. bu yıl 40'ncı yaşını kutluyor.

Eldem A. Ş. ne zaman ve nasıl kuruldu, bize hikayesini anlatır mısınız?

Eldem A. Ş. 1979 yılında ‘Eldem Dayanıklı Tüketim Malları’ olarak Ali ve Nihat Eldem tarafından kuruldu. Ama Eldem ailesi o yıllarda ticarete yeni başlamıyor. Öncesinde baba Hasan Hüseyin Eldem ve amca İbrahim Eldem bakkaliye, nakliye, Sarıcakaya’nın posta müteahhitliği ile tekel başbayiliği gibi işlerle uğraşıyorlar. Anonim şirket olurken bu ortaklığa İbrahim Eldem de katılıyor. 3 kardeş tarafından 1979’da bugünkü Eldem A.Ş. kurulmuş oluyor. Bizler Eskişehirliyiz, tüm vergilerimizi Eskişehir’de ödüyoruz, tüm yatırımlarımız Eskişehir’de. Katma değeri şehrimize sağlıyoruz. Bir Eskişehir markası olarak amacımız şehrimize katkıda bulunabilmek. Bu yıl Ağustos ayında 40'ncı yaşımızı kutlayacağız. 2018’i 40'ncı yıl kutlama ve kampanyalarımız ile geçireceğiz.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANINDA 18 MAĞAZA

Eldem A.Ş. olarak şu anda kaç şube ile hizmet veriyorsunuz?

Eldem A.Ş. Eski Bağlar Mahallesi Talat Paşa Sokak’ta küçük bir mağaza olarak başladığı ticaret hayatına şu anda şehrin dört bir yanına yayılmış 18 mağazası ile hizmet veriyor. Eldem Mobilya ile de ticari faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Eldem A.Ş. Türkiye’nin belli başlı büyük markaların bayiliklerini yürütüyor. Bosch markası ile Sakarya Caddesi, Köprübaşı, İki Eylül Caddesi, Çamlıca Mahallesi Birlik Caddesi ve Hamamyolu Caddesinde olmak üzere toplam 5 mağazamızda hizmet veriyoruz. Emek Mahallesi Ertaş Caddesi, Çamlıca Mahallesi Birlik Caddesi, Sakarya Caddesi ve İki Eylül Caddesi olmak üzere toplam 4 mağazada Vestel markası ile hizmet veriyoruz. Eskişehir’in ilk cadde mağaza özelliğini taşıyan Samsung satışını Sakarya Caddesi'nde Eldem Teknoloji şirketimiz adı altında yapıyoruz. Sakarya Caddesi üzerinde bir Hotpoint markası mağazamız var. Sakarya Caddesi üzerinde Simfer ankastre dünyasının bir showroomu var. Sakarya Caddesi üzerinde bir de Vodafone şubemiz var. Çağımızda bisiklet ve motor çok tercih ediliyor. Bu sebeple Atalar Caddesi'nde bisiklet, motor ve derin dondurucu satışının yapıldığı bir showroom açtık. Bu 14 mağazamıza ilave olarak Asarcılıklı Caddesi, Yunus Emre Caddesi ve Baksan Sanayi Sitesi'nde Eldem Mobilya adı altında mobilya showromumuz var. Eldem Şirketler Grubu'nda bunların yanı sıra gayrimenkul işletmeciliği var. Şehrimize çok güzel iki bina kazandırdık. Biri Eskişehir’in ilk rezidansı olan İsmet İnönü Caddesi girişindeki Eldem Rezidans, diğeri ise İki Kule.

Gayrimenkul yatırımlarınız önümüzdeki süreçte devam edecek mi?

Bizim esas işimiz beyaz eşya. Ama fırsat buldukça böyle yatırımlar yapmaya da çalışıyoruz. Şu anda daha çok mağazalarımızın kendi mülkümüz olmasına ağırlık verdik. En son Çamlıca Mahallesi Birlik Caddesi üzerinde açtığımız Hotpoint, Vestel ve Bosch 3 mağaza açtık. Bu mağazalarımızın üst katları da bir evin tüm ihtiyacını karşılayacak küçük ev aletleri, tekstil, bisiklet, motor gibi ürünlerin satışını da yapıyoruz. Bizim konseptimizde mağazalarımız ayrı ayrı ama yan yana şeklinde. Evini yenilemek isteyen ya da evlilik hazırlığı yapanlar Eldem A.Ş.’ye gelerek evini A’dan Z’ye döşeyebilir.

40 yıllık bir firma olmanız nedeniyle müşteri ilişkilerinizi de sormak istiyorum. Kaç nesildir Eldem A.Ş. Eskişehirlilere hizmet veriyor?

40 yıl çok uzun bir ömür. 1979’dan bu yana çok güzel bir müşteri portföyümüz var. Önce, ürün sattığımız kişilerin çocuklarını evlendirdik. Şimdi onların da çocuklarını evlendiriyoruz. Şu anda 3'üncü nesile hizmet vermekteyiz. Bu bizim için çok büyük bir ömür. İnşallah bu yıl 40'ncı yıl aktivitelerimiz içinde böyle nesilden nesile alışveriş yapan müşterilerimizi belirleyerek onlarla bir araya geleceğiz ve küçük hediyeler vereceğiz.

40'INCI YIL KAMPANYALARI ŞUBAT AYI İTİBARİYLE BAŞLADI

40'ıncı yıla özel başka kampanyalarınız da olacak mı?

Eldem A.Ş. mutluluğunuzu yenilerken fiyat skalası da tüketici lehine olan rekabetçi fiyatlardır. 40'ıncı yılımıza özel daha çok sosyal etkinlikler yapacağız. Sosyal aktivitelerin olacağı dolu dolu bir yıl geçirmeyi planlıyoruz. 40'ıncı yıla özel kampanyalarımız da 2018 Şubat ayı itibariyle başladı. Bundan sonra da belli zamanlarda çeşitli kampanyalarımız olacak.

Eldem A.Ş.’nin müşteri ilişkilerinde önceliği nedir?

Türkiye’de özellikle de küçük ev aletlerinde birçok marka çıktı. Yaygın servis ağı olmayan, güvenmediğimiz bir ürünü satmıyoruz. Biz kendi evimizde kullanmayacağımız hiçbir ürünü mağazalarımızda satmıyoruz. 40 yıldır 3 kuşağa hizmet vermemizi de bu güvene borçluyuz. Sattığımız ürünlerin arkasında duruyor ve satış sonrasında da hizmetimizi sürdürüyoruz.

“MÜŞTERİNİN MAHALLESİNDE MAĞAZA AÇIP KOMŞU OLUYORUZ”

Bundan sonrası için hedefiniz nedir?

Eskişehir’de gelişmekte olan yerlerde şubeler açmayı hedefliyoruz. Bunun ilkini Emek Mahallesi Ertaş Caddesi'nde yaptık. Kişilerin çarşı merkezine inmeden Eldem A.Ş.’nin içinde tüm ihtiyaçlarını karşılamalarını amaçlıyoruz. Bir de bir mahalleye, bir caddeye Eldem A.Ş. açıldığında o bölge cazibe merkezi haline geliyor. Yanımıza gerek meslektaşlarımız tarafında gerekse gıda işkolunda mağazalar açılıyor. Emek Mahallesi'nden sonra Çamlıca Mahallesi Birlik Caddesi'nde yine bunu gerçekleştirdik. İnşallah bunun 3’üncüsünü de Esentepe Mahallesi'nde gerçekleştireceğiz. Böylelikle gelişmekte olan bütün mahallelerde Eldem olarak halkımızın yanında olacağız. “Eldem A.Ş. her yerde yanı başınızda” diyoruz. Şehrimizde ulaşım sorunu var. Örneğin kişi bir buzdolabı alıyor ama sonra onun her ay taksitlerini ödemesi gerekiyor. Bu sebeple müşteri bizim ayağımıza gelmeden biz onların ayağına gidip mahallelerinde mağaza açıyoruz. Mahallelerine komşu olarak gidiyoruz. Mahallede bir mağaza olmak, mahalle esnafı olmak ilişkileri de daha farklı kılıyor. Cenazelerine, düğünlerine katılıyor, eski esnaflık ilişlileri sürdürmemizi sağlıyor.

Bir Eskişehir markası olarak şehrimizde yıllardır hizmet ediyoruz. Eldem A.Ş. olarak sattığımız tüm markalarda lideriz. Şartların gösterdiği ölçüde mağaza sayılarımızı arttırarak daha iyi hizmet vermeye devam edeceğiz.

GAZOZ KOLEKSİYONU İLGİ GÖRÜYOR

Hemen arkanızda gördüğüm gazoz koleksiyonunuzu sormak istiyorum. Nedir bu gazozların özelliği?

Gittiğim yerlerin doğal yiyecek ve içeceklerini tatmaya çok özen gösteririm. Yaklaşık 5 yıl önce bir Karadeniz gezisinde bir içecek gördüm, adı mavi yemiş meyve suyu idi. Rize’de çıkan bir meyve suyuydu. Başka bir yerde daha orasının yerel gazozunu gördüm. Her şehrin böyle gazozları olduğunu öğrendim. Sonra bunları alıp sergilemeye başladım. Eş dost da bunları görünce gittikleri yerlerden bana o şehirlerin gazozlarını getiriyorlar. Ben de her gittiğim yerde mutlaka yerel gazoz var mı diye bakıyorum. Şu anda 70’e yakın yerel gazozumuz oldu.

Bunun gibi başka koleksiyonlarınız var mı peki?

Gazoz koleksiyonu gibi bir de metal para koleksiyonum var. 1980 ile 2000 yılları arasında Merkez Bankası'ndan çıkan metal paraların koleksiyonuna sahibim. Her gittiğim ülkeden de yanımda yine metal para getiriyorum. Ya da giden kişilerden istiyorum, getiriyorlar.

Aile hayatınızdan da söz eder misiniz?

25 yıllık bir evliliğim var. 2 evladımız var. Kızım inşallah bu sene endüstri mühendisliğini bitirecek. Oğlum da Atayurt Fen Lisesi'nde okuyor. Şehre uzak bir sitede sakin bir aile hayatımız var. Sitede komşularımızla çok mutlu bir şekilde günlerimizi geçiriyoruz. Aynı zamanda Eskişehir Sarıcakayalılar Derneği ve Köyleri Başkanlığı görevini sürdürüyorum. Yeşilay ve Kızılay üyesiyim. Hayvanları çok seviyorum. Özellikle kedileri çok seviyorum.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim