Çok eski tarihlerde bile ilaçları sağaltım tekniği ile sıvı olarak vücuda veriliyordu. Günümüzde bu uygulamanın gelişmesi, hatta birçok ilacın enjeksiyon hali ile vücuda verilmesi acil durumlar için kesin çözümler yaratabiliyor. Yani şöyle diyebiliriz; Bir yeriniz ağrıyor diyelim. Ağrı kesici hapını içtiğiniz zaman 20 30 dakika arasında etkisini göstermeye başlıyorken enjeksiyon hali ile ağrı kesiciyi aldığınızda direk kana karıştığından dolayı 5 dakika içinde ağrıyı azaltıyor. İğneden ne kadar korksak ta ilaçların enjeksiyon hallerine bazen zorunlu kalabiliyoruz. Eklem içi ağrıları azaltmak için genelde bir lokal anestetik ilaç ile karıştırılıp uygulanır. Eklem içi ve tendon çevresinde etki süreleri hafif durumlara binaen biraz daha uzundur.

Ağır hastalarda steroidler genelde etkisini 24-48 saat aralarında gösterirler. 2 3 gün ağrıda artışlar olabilir fakat bir haftadan 6-7 haftaya kadar rahatlama sağlayabilirler. Ağır hastalara kartikosteroidler, yılda 3 enjeksiyona kadar tekrarlanabilir. Yan etkileri nadir görülen Enjeksiyonların uygulamasından sonra görülecek olan yan etkiler şunlardır; Cilt tahrişi ve ciltte renk değişikliği, nadir olmak üzere yağ nekrozu, şeker hastalarında ise ara ara şeker düzeyinin artmasıdır.



Ülkemizde ne yazık ki fazla uygulanmasa da enjeksiyon uygulanacak hastalar ile tartışılıp hastadan onay alınması gereklidir. Bilgilendirme formunun onayı alınmalı, hasta ile enjeksiyon bilgisini, prosedürünü, yan etkilerini, alternatif yollarını ve sonuçlarını paylaşılıp, onaydan sonra uygulamanın yapılması gereklidir. Hasta ise hasta bilgilendirme formunu okuyup anlamalı ve imzalamalıdır. Enjeksiyon uygulanmadan önce uygulanacak alanın hazırlanması gereklidir. Enjeksiyon giriş noktasını başparmak ucu ya da silinmez kalem ile işaretlenip belirlenip, tam steril eldivenler ile uygulanması gereklidir. Burada ki hassasiyet enfeksiyon sonrası riski ve yan etkiyi en aza indirmektir. Günümüzde hala enjeksiyon teknikleri, teknoloji eşliği ile gelişmeye devam etmektedir.

Ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, el rehabilitasyonu, ağrı tedavisi, Akupunktur ve Epidural enjeksiyon işlemlerini Hastanelerinde uzman doktorlar tarafından yaptırabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim